Met pod 80 metrov je bil tokrat premalo za kolajno. Foto: Reuters
Met pod 80 metrov je bil tokrat premalo za kolajno. Foto: Reuters
Krisztian Pars
Tudi olimpijski prvak Krisztian Pars je moral priznati premoč mlademu Pawlu Fajdeku. Foto: EPA
Kozmus 14 cm oddaljen od brona

Z njim je na svojem petem SP-ju zapolnil prazen prostor med tretjim in petim mestom. Življenje vrhunskega atleta pa ni sortiranje mest v finalnih nastopih. V velikem finalu so kar trije veterani svetovnega meta kladiva, vsi po vrsti tudi svetovni in olimpijski prvaki - Simon Ziolkowski, Kodži Morofuši in Primož Kozmus - morali svoja mesta na odru za zmagovalce odstopiti najmlajšemu finalistu v Moskvi, zmagovalcu Pawlu Fajdku, in nekomu, ki s 33 leti niti ni tako mlad, vendar je prvič v karieri znal izkoristiti priložnost, ki se mu je ponudila. Češki atlet Lukas Melich je Kozmusa prehitel na začetku tretje serije.

24-letni Fajdek je dal lekcijo finalistom že v prvi seriji z letošnjim najboljšim izidom - 81,97. Na pravi tekmi v najboljši formi. To je bila odlika Kozmusa na vseh štirih prejšnjih prvenstvih in dveh olimpijskih igrah. Nič ni narobe, da je napovedal boj za naslov svetovnega prvaka. Fajdku, Parsu in Melichu je po koncu tekme čestital za kolajne, tako kot so še lani njemu čestitali finalisti meta kladiva v Londonu.

Bržčas je vedel, da se na srečo, ki mu je prinesla zadnji dve kolajni z dosežkoma pod 80 m, ne gre več zanašati. Zato se je spodbujal z visokim ciljem, ki je po najboljšem poskusu novega svetovnega prvaka že v prvi seriji dobil krepak opomin. Za dosežek prek 82 metrov Kozmus enostavno ni bil pripravljen. Rezervnih rešitev pa njegov ponos ne prenaša, kar ni slabo za nadaljevanje njegove kariere.

Kodži Murofuši je postal prvič svetovni prvak pri 37 letih. Kozmus jih bo toliko štel šele po koncu olimpijskih iger leta 2016 v Riu.

Kozmus 14 cm oddaljen od brona