Na veliko zadovoljstvo mednarodne krovne svetovne organizacije med dopinškimi grešniki ni bilo nosilcev kolajn na prvenstvu. Foto: EPA
Na veliko zadovoljstvo mednarodne krovne svetovne organizacije med dopinškimi grešniki ni bilo nosilcev kolajn na prvenstvu. Foto: EPA

Najboljši izid je med dopingiranimi športniki dosegel Ukrajinec Roman Avramenko s 5. mestom v metu kopja, sicer pa je bil pozitiven na prepovedan anabolični steroid testosteron.

Ob Ukrajincu so pri kršitvi protidopinških pravil zasačili Afganistanca Masuda Azizija, ki mu sicer snov nandrolon, gre za prav tako anabolični steroid, ni kaj prida pomagala, saj je izpadel že v kvalifikacijah teka na 100 metrov, Kazahstanka Ajman Kožahmetova, 27. v hoji na 20 km, je bila pozitivna na testosteron in EPO, Iranec Ebrahim Rahimian, 52. v hoji na 20 km, je bil pozitiven na EPO, tekmovalec Gvatemale Jeremias Saloj, 33. v maratonu, je bil prav tako pozitiven na EPO.

Z dopingom izpadli že v kvalifikacijah
Pozitivni pa sta bili tudi sprinterki na 200 metrov, ki sta kljub goljufanju z uporabo nedovoljenih sredstev izpadli že v kvalifikacijah. Gre za Ukrajinko Jelizaveto Brizgino (drostanolen) in Turkmenko Jeleno Rjabovo (anabolični steroid testosteron).

Mednarodna zveza je ob tem še sporočila, da so omenjene tekmovalce njihove domače zveze že kaznovale oziroma suspendirale. Na prvenstvu v Moskvi so testirali skupno 538 atletov, 132 pa je opravilo test pred začetkom prvenstva. Mednarodna atletska zveza je ob tem v Moskvi zbrala tudi 1.919 vzorcev krvi udeležencev tekmovanja za njihove biološke potne liste.