Pawel Fajdek je v prvem poskusu kladivo vrgel kar 81,97 metra daleč in postavil osebni rekord ter najboljši izid sezone na svetu. Foto: EPA
Pawel Fajdek je v prvem poskusu kladivo vrgel kar 81,97 metra daleč in postavil osebni rekord ter najboljši izid sezone na svetu. Foto: EPA
Primož Kozmus
Če bi se Primož Kozmus povsem približal svojemu izidu sezone (79,70), bi bilo to dovolj za bron, tako pa je za nov odmeven dosežek zmanjkalo le 14 centimetrov. Foto: Reuters
Krisztian Pars
Krisztian Pars je po letošnjih dosežkih veljal za prvega favorita, toda na izziv Pawla Fajdka ni mogel odgovoriti. Foto: EPA
Kozmus 14 cm oddaljen od brona
Najboljši met Kozmusa (79,22 m)
Met Kozmusa v 2. seriji (79,21 m)

Primožu Kozmusu na SP-ju v Moskvi ni uspelo obogatiti zbirke medalj z največjih tekmovanj. Osvojil je četrto mesto z izidom 79,22 metra. Svetovni prvak je presenetljivo postal Pawel Fajdek.

Osaka, Peking, Berlin, Daegu in London, to so bile od leta 2007 postaje, na katerih je 33-letni Brežičan serijsko osvajal medalje in celo naslove. A tokrat ni šlo - do četrte medalje na svetovnih prvenstvih in šeste na velikih tekmovanjih je zmanjkalo le 14 centimetrov. Seveda je 4. mesto odlično, a tako trofejen atlet ga bo hitro pozabil.

Zadnja dva poskusa neveljavna
Kozmus je pred finalom odkrito ciljal na vrh, čeprav je imel le šesti izid sezone. Upal je, da bo spet največ iztisnil iz sebe takrat, ko bo najpomembneje. Na koncu druge serije je za trenutek prišel na 3. mesto, toda izgubil ga je že na začetku tretje serije, ko ga je premagal Čeh Lukaš Melich (79,36). Lov na bron je bil neuspešen, v zadnjih dveh serijah je imel Kozmus neveljaven poskus, a kladivo tako in tako ni letelo v območje medalje.

Vrhunci 3. dne SP-ja v Moskvi: Izjemen šprint Fraser Prycove


Kozmus razočaran, a ne išče izgovorov

"Zahvaljujem se v prvi vrsti družini, ki mi stoji ob strani, navijačem, ki me podpirajo, in sponzorjem, ki mi omogočajo, da se ukvarjam s športom na tako vrhunski ravni. Kljub temu, da sem osvojil četrto mesto, pa gledam naprej z lepimi občutki in v svetlo prihodnost. Dejstvo je, da so me danes tekmeci premagali in sem ostal brez medalje. Razočaran sem, to je potrebno priznati. Potrebno pa je znati tudi izgubljati. Poljak Fajdek nam je odčital lekcijo, sam pa bi lahko prišel na drugo mesto. Tehnično mi ni šlo in pravega meta nisem sestavil. Žal mi je, da se ni nadaljevala tradicija osvajanja medalj, toda prišel je tudi ta dan," je dejal Kozmus.
"Ko je Fajdek vrgel skoraj 82 m in šokiral vse, sem se odločil, da bom spremenil taktiko. Sprva sem pred tekmo nameraval napasti in presenetiti Madžara Parsa, vendar je Fajdek izjemno opravil svoje delo že v uvodnem metu. Zato sem šel korak nazaj, da sem z zanesljivim metom prišel med osem finalistov. V drugi seriji sem potem nekaj še dodal, pozneje pa ni šlo več. Ni opravičila, pripravljen sem bil za boljše izide, vendar pa tokrat nisem sestavil meta. Nisem imel pravega občutka," je priznal slovenski rekorder.
"Hotel sem izvesti maksimalni met, kladivo pa je šlo drugam ... Ne morem še delati analiz. Dejstvo je, da sem četrti in da je to poraz. Kljub temu grem naprej, ni konec sveta, čeprav po dolgem času na veliki tekmi nisem dosegel svojega najboljšega izida sezone. Po drugem metu sem bil prepričan, da bom danes vrgel prek 80 m. Toda ko grem z maksimalno močjo v krogu, delam napake, kar bom moral popraviti," je pojasnil Brežičan.

Pars spet brez naslova svetovnega prvaka
Srebrno medaljo je z izidom 80,30 osvojil prvi favorit Krisztian Pars, potem ko je le v prvi seriji zmogel mejo 80 metrov. Madžar se očitno od šoka, ki ga je doživel ob izjemnem metu Pawla Fajdka, ni pobral, bil je precej nervozen in tako mu ni uspelo združiti naslova olimpijskega in svetovnega prvaka. Podobno kot v Daeguju - takrat ga je premagal Kodži Murofuši - je končal na drugem mestu.

Končni vrstni red:
1. Pawel FAJDEKPOL81,97
2. Krisztian PARSMAD80,30
3. Lukaš MELICHČEŠ79,36

4. Primož KOZMUS

SLO79,22

5. Dilšod NAZAROV

TAD 78,31

6. Kodži MUROFUŠI

JAP78,03

7. Nicola VIZZONI

ITA 77,61

8. Marcel LOMNICKY

SLK 77,57


Fajdek z izidom sezone
Pawel Fajdek je bil s 24 leti najmlajši med finalisti. Nihče ga ni štel v ožji krog favoritov za zlato, čeprav je kladivo že vrgel prek 80 metrov. V kvalifikacijah se ni naprezal (76,17 metra), v finalu pa je že v prvi seriji z 81,97 metra letvico postavil previsoko za vso konkurenco in ob osebnem rekordu postavil tudi najboljši izid sezone.

Primoževa serija 1. 2. 3.4. 5. 6.
77,8079,2179,2278,26 / /

Prišel, videl, zmagal
V članski konkurenci Fajdek še ni imel odmevnejšega dosežka, je pa pred dvema letoma v Ostravi postal svetovni prvak v konkurenci do 23 let. V zadnjem obdobju je močno okrepil svoje telo. Reporter TV Slovenija Andrej Stare je komentiral, da je pridobil 20 kilogramov, odkar ga je zadnjič videl. Prišel, videl, zmagal, bi lahko rekli za novega asa meta kladiva, ki je generaciji asov na čelu s Kozmusom sporočil, da je nastopil čas za menjavo generacij.
Kozmus privošči medalji Fajdeku in Melichu
"Prijatelji smo, privoščim medalji Fajdeku in Melichu. To sta njuni prvi veliki kolajni. Pars je bil razočaran, vendar sva mlajšima tudi midva čestitala. Dolgo ni bilo mladih v boju za odličja in smo se zanje borili starejši. Fajdek se je vso letošnjo sezono 'sestavljal', bil ves čas malo pod 80 metri, tu pa je pokazal na najboljši možni način, da bo krojil sam svetovni vrh. Danes je bil nepremagljiv. Do zadnjega sem skušal priti do medalje, so katere so me ločili centimetri, vendar mi ni uspelo. Čaka me še ena tekma letos, 21. avgusta v Dubnici, potem pa bom videl, kako naprej. Malo moram premleti to SP, potem pa sestaviti načrt za naprej," je še dodal Kozmus.

Kozmus 14 cm oddaljen od brona
Najboljši met Kozmusa (79,22 m)
Met Kozmusa v 2. seriji (79,21 m)