Sonja Roman (v sredini) si je izborila mesto v torkovem polfinalu na 1.500 m. Foto: EPA
Sonja Roman (v sredini) si je izborila mesto v torkovem polfinalu na 1.500 m. Foto: EPA

Bilo je veliko prerivanja, izgubljale smo ritem, tokrat pa sem tudi sama druge odrivala in niso le druge mene, kot običajno.

Tokrat je odrivala tudi Sonja Roman.
Genzebe Dibaba (Etiopija), Sonja Roman v ozadju
Vse tri skupine so bile za dopoldne zelo hitre, ravno zadnja skupina, v kateri je tekla Romanova, pa je bila najhitrejša. Foto: EPA
Usain Bolt
Kaj lahko prepreči Usainu Boltu osvojitev naslova svetovnega prvaka v šprintu na 100 m? Foto: EPA
Kelly Ann Baptiste
Ujeta šprinterka Kelly Ann Baptiste je imela letos na 100 m tretji čas na svetu (10,83). Foto: EPA
Romanova v polfinale na 1.500 m

Slovenska rekorderka Sonja Roman je v teku na 1.500 m v tretji skupini 1. kroga tekla 4:08,58, s čimer je zasedla 7. mesto. V skorajda rokoborskem predtekmovanju je Romanova samo za 4 stotinke zgrešila 6. mesto in neposredno napredovanje v polfinale.

V torkov polfinale (ob 18.40) je napredovalo po šest najboljših iz treh predtekmovalnih skupin in še šest po času, med katerimi je bila najhitrejša ravno Romanova. Skupno je najboljši čas postavila zmagovalka tretje skupine Etiopijka Genzebe Dibaba (4:06,78), Romanova pa je imela skupno 17. čas.

Tokrat odrivala tudi Romanova
"Bilo je stresno, saj sem bila ob koncu v odločilnem delu zelo zaprta. Vedela sem, da se moram prebiti v položaj, iz katerega bom lahko finiširala. Bilo je veliko prerivanja, izgubljale smo ritem, tokrat pa sem tudi sama druge odrivala, in niso le druge mene, kot običajno. Napovedala sem polfinalni nastop, ker sem vedela, da sem tega sposobna. Čeprav je bil to jutranji tek, sem dosegla dober čas. Zdaj so apetiti malo zrasli in bom lahko umerjeno nastopila v polfinalu," je svoj taktično zrel nastop opisala 34-letna Romanova, profesorica nemščine in madžarščine.

Romanova je začela in tudi nadaljevala na šestem mestu, Diana Sujew iz Nemčije pa je narekovala oster ritem in bila nekaj korakov pred tekmicami. Slovenka je zadnji krog začela na petem mestu, v ciljnem finišu je padla na sedmo mesto, uspelo pa se ji je obdržati med vodilnimi v silovitem sklepu teka.

V polfinale po čas okoli 4:04
"Vesela sem, da sem tekla v zadnji skupini, ker sem tako vedela, kaj me čaka in kako hitra moram biti. Z Nemko Sujewo sva že nekajkrat tekli letos in je pred tekmo napovedala, da bo sama narekovala hiter ritem, če ne bo tega storila katera druga. Očitno so izkušnje tiste, ki so mi dodatno pomagale, da sem bila dobra tudi v finišu, tokrat odločilni prvini, ki ni moja najmočnejša. Zdaj me čaka regeneracija in priprava na polfinale čez dva dneva. Mislim, da lahko tečem 4:04, 4:05, sem pripravljena tako dobro in upam, da bom to pokazala v polfinalu," je končala edina slovenska tekmovalka drugega dne prvenstva na Lužnikih.

Na nedeljskem popoldanskem programu (prenos na TVS 2/MMC-ju od 16.55 dalje) je sicer šest končnih odločitev, katerih vrhunec bo seveda moški šprint na 100 m.

Zaradi dopinga zapustila Moskvo
Kelly-Ann Baptiste
, bronasta v teku na 100 metrov na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011, je padla na dopinškem testu in je še pred prvim nastopom na stadionu Lužniki v Moskvi zapustila prizorišče svetovnega prvenstva v atletiki. Tekačica iz Trinidada in Tobaga, otoške države v Karibskem morju, je sodila v ožji krog favoritinj na 100 metrov. Baptistova se je na največje letošnje tekmovanje v atletiki pripravljala skupaj z ameriškim sprinterjem Tysonom Gayem, ki se je še pred začetkom prvenstva znašel na seznamu dopinških kršiteljev.

14. SVETOVNO PRVENSTVO V ATLETIKI

Izidi, kvalifikacije s slovensko udeležbo:

1.500 m, prvi krog:
1. Genzebe Dibaba (Eti) 4:06,78
2. Hellen Onsando Obiri (Ken) 4:06,98
3. Zoe Buckman (Avs) 4:06,99
...
17. Sonja Roman (Slo) 4:08,58

Bilo je veliko prerivanja, izgubljale smo ritem, tokrat pa sem tudi sama druge odrivala in niso le druge mene, kot običajno.

Tokrat je odrivala tudi Sonja Roman.
Romanova v polfinale na 1.500 m