Tyson Gay in Asafa Powell sta bila v zadnjih letih v vrhu svetovnega šprinta. Foto: EPA
Tyson Gay in Asafa Powell sta bila v zadnjih letih v vrhu svetovnega šprinta. Foto: EPA
Andrej Stare
Andrej Stare je neusmiljen do vseh, ki si do uspehov pomagajo s prepovedanimi poživili. "Takšnim bi morali zbrisati vse dosežke in vrniti bi morali ves prisluženi denar." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Christopher Froome in Alberto Contador
Brez dopinga nič več tako močan? Alberto Contador na nedeljski etapi kolesarske Dirke po Franciji na vzponu na Mt. Ventoux ni mogel več slediti Christopherju Froomu. Foto: Reuters
Stare o novih primerih dopinga pri šprinterjih

Tyson Gay (zanimivo, veljal je za borca proti dopingu in se je v okviru programa Moja zmaga zavezal, da bo ostal neomadeževan), Asafa Powell in Sherone Simpson so naslednji na seznamu športnikov, ki so si do uspehov pomagali na nedovoljen način. "Takšnim bi morali zbrisati vse dosežke in vrniti bi morali ves prisluženi denar," je v svojem slogu oster Andrej Stare, dolgoletni komentator atletike za TV Slovenija. Edino svetlo točko v tem nečastnem dejanju je našel v tem, da je ameriški šprinter Gay (letos ima najboljši izid sezone v šprintu - 9,75) vse priznal, saj je rekel, da je zaupal človeku, ki ga je pustil na cedilu, in da je s tem naredil napako.

Z nedovoljenimi poživili si je pomagala tudi jamajška metalka diska Allison Randall. V prvem javnem odzivu je bila Randallova, ki ima z 61,25 metra v lasti državni rekord, presenečena zaradi pozitivnega testa. Za radijsko postajo RJR je povedala, da ni namenoma jemala ničesar prepovedanega ter da je skrbno pazila na to, kaj zaužije.

Izgovorov ne sme biti
Toda ali je res mogoče, da atlet jemlje prepovedana poživila, vendar tega ne ve? "Vsak športnik je osebno odgovoren za vse, kar zaužije. Nikogar ni, ki bi ga zvezal in silil. Če se ne pozanimaš, kaj jemlješ, je to tvoja krivda. Je pa tu še problem vseh preostalih, ki so vpleteni v to. V ozadju mora biti snovalec dopinga, pa nekdo, ki te preparate nabavi in plača, ne nazadnje tudi injekcij v žilo ne zna dati vsak. To lahko počne le zdravnik ali višja medicinska sestra. Ni tako enostavno, kot se zdi - lahko si v trenutku mrtev, če si pomotoma vbrizgaš še zrak."

Resnica prej ko slej pride na dan
Stare tudi opozarja, da je proces treninga pri športnikih, ki si pomagajo s prepovedanimi poživili, drugačen: "Treningi so krajši, vendar intenzivnejši, več je premorov. Ni tako, da športnik ali trener ne bi vedela, kaj se dogaja, to je laž." Da je Tyson Gay takoj priznal napako, je po mnenju Andreja Stareta tudi posledica sodnega sistema. "Najbolje je priznati krivdo, saj te slej ko prej ujamejo. Če se sprenevedaš, dobiš dvojno kazen. Spomnite se samo primera Marion Jones."

Bolt za zdaj še neomadeževan
Na Jamajki naj bi bilo vsaj pet atletov, ki so tekmovali na preteklem državnem prvenstvu, pozitivnih, med njimi Asafa Powell in Sherone Simpson. "Pred kratkim so ujeli tudi Veronico Campbell - Brown in Dominique Blake. Skratka, skoraj vse najboljše jamajške šprinterje so že dobili in očitno gre za prakso. Zanimivo, da se je takoj oglasil agent Usaina Bolta in povedal, da Bolta ni med dopinškimi grešniki. Sprašujem se, le zakaj je moral to komentirati."

Kot Superman
Toda njegovi dosežki so tako "nečloveški", da sprožajo številne pomisleke, ali si ne pomaga s prepovedanimi sredstvi. "Rekel nisem nič. Spremljam ga od 15. leta, že kot mladinec je bil dober, ampak tako zelo pa spet ni izstopal. Nedavno sem bral članek o sestavi njegovih mišic in tetiv. Menda ima razmerja mišičnih skupin tako idealna, da zato tako močno pospeši. Kot da bi bil Superman. Ne vem, to se mi zdi malo za lase privlečeno."

Con(ta)dorju spodrezali krila
Kaj pa zgodbe o posebni prehrani, ki je dostopna jamajškim atletom? "Mislite na posebne rastline oz. svetlobno korenino, ki raste le na Jamajki, želvjo kri in podobno? Ne verjamem. Pred leti so tudi govorili, da romunskim športnicam v rudniku uspevajo čudežne stvari. Moje mnenje je, da je teči pod 9,80 sekunde na sto metrov skoraj nemogoče brez česar koli. Takšen občutek imam. Bi pa morali tudi v atletiki po zgledu kolesarstva uvesti biološki potni list. Prevarantom je zvezal roke. Včeraj smo na Touru videli Contadorja. Ko je Froome potegnil, ni mogel, pred tremi leti bi pa lahko."

Stare o novih primerih dopinga pri šprinterjih