Jani Brajkovič je na SP-ju vozil odlično in se uvrstil na 6. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič je na SP-ju vozil odlično in se uvrstil na 6. mesto. Foto: MMC RTV SLO
Fabian Cancellara
Fabian Cancellaro je po pričakovanjih pometel s konkurenco. Foto: Reuters
Tom Zirbel
Američanu Tomu Zirblu se je nasmihal naslov svetovnega prvaka, a je na koncu za prvouvrščenim zaostal za 17 sekund. Foto: EPA
Gregor Gazvoda
Gregor Gazvoda je po začetniški napaki na koncu osvojil 48. mesto. Foto: EPA
Odličen nastop Brajkoviča v Mendrisiu

Jani Brajkovič je opravil najboljši slovenski nastop na kronometrih doslej na svetovnih prvenstvih in mejnik za naprej je postavljen na 6. mesto. Brajkovič si slej ali prej želi obleči mavrično majico, ki je namenjena prvaku, kar je med mlajšimi člani opravil pred petimi leti na prvenstvu v Veroni v Italiji. Nastopil je tudi Gregor Gazvoda, ki pa v prvi vrsti s svojo uvrstitvijo ni bil zadovoljen in si je ob odlični opremi želel več od 48. mesta.

Američanu zmanjkalo za 17 sekund
Že v prvi skupini je nase dodobra opozoril Francoz Peraud, ki je dolgo sedel na stolu, namenjenemu najhitrejšemu. Ko pa ga je na njem z odličnim časom 1:00,42 zamenjal Američan Tom Zirbel, je večina ob progi že razmišljala, ali je Tom še eden izmed številnih Američanov, ki znajo tekmovati na največjih tekmah. Na koncu se mu ni izteklo za borih 17 sekund, premagala pa ga je le trojka z zmagovalnega odra, ki je bila že na startni listi med 14. tekmovalci elitne skupine.

Brajkoviču šesterica ni mogla uiti
V njej je povsem pričakovano svoj nastop začel tudi Jani Brajkovič, tokrat še v Astanini opremi. Seveda pa v zdaj že lepo uveljavljenem slovenskem dresu, ki z zelenimi črtami na beli podlagi ponazarja naš Triglav. Tudi kar nekaj slovenskih zastav je bilo ob progi. Janijev začetek je bil sicer malce slabši, bil je celo zunaj najboljše deseterice, ampak tega smo pri njem vajeni. Ko je sredi proge začel stopnjevati pa smo celo začeli ugibati, kam bi se lahko zavihtel in v en glas smo si skupaj z večino iz slovenskega tabora (v spremljevalnem avtu sta bila Martin Hvastija in Milan Eržen, op. a.) bili edini, da mu šesterica ne more uiti.

Britancu se je strgala veriga
Sploh po zares izjemnem ritmu v zadnjih kilomterih in po tehničnih težavah Britanca Wigginsa, ki se mu je v nepravem trenutku strgala veriga. Cancellara je tako ali tako od začetka potrjeval vlogo favorita. Klubskega kolega iz Saxo Banka Šveda Gustava Larssona je prehitel že na začetku drugega kroga in mu z nekaj zavetrja tudi pomagal pri kakšni sekundi. Prav veliko pa jih tudi Šved ni potreboval, saj je bil v primerjavi z drugimi v podobni vlogi kot Cancellara z njim. Brona se je razveselil mladi nemški up vožnje na čas Tony Martin, ki je na zmagovalnem odru zamenjal lanskega prvaka Berta Grabscha, ki je bil tokrat daleč od najhitrejših in je na koncu komajda ujel najboljšo deseterico.

Brajkovič: Samo da ne bi deževalo
"Vsekakor sem z nastopom več kot zadovoljen. Pred tekmo nisem dobro vedel, kje sem s svojo formo. Veliko stvari se je zgodilo v zadnjem obdobju. Posledice višinskih priprav so na srečo minile in znova smo pravilno načrtovali formo, kar me še posebej veseli. Sem v zares dobri formi, toda za profil take proge, kot je bila ta, je to maksimum. Vidim pa, če se pripravim, in če gre vse kot si zamislim, da bom v prihodnje lahko, seveda na drugačnem profilu proge, zelo konkurenčen tudi za medalje. Morda že naslednje leto v Avstraliji ali pa na olimpijskih igrah v Londonu. Forma veliko obeta tudi za nedeljsko cestno preizkušnjo. Tudi tam imamo po mojem mnenju z ekipo zelo lepe možnosti. Samo da ne bi deževalo," si je se zaželel vidno srečen Jani Brajkovič.

Že pred njegovim startom se je proti domu podal Gregor Gazvoda: "Vsekakor sem napravil začetniško napako. Imel sem obilno željo, da s tako opremo, kot sem jo imel, naredim dober izid. Toda premočno sem se zagnal in že kmalu ostal na tesnem z močmi. Za vsak kilometer do cilja sem se nato moral zares potruditi. Zares neumnost."

Prvenstvo leta 2012 na Nizozemskem
Kongresu Mednarodne kolesarske zveze je že določil, da bo prvenstvo leta 2012 v Valkenburgu na Nizozemskem. Takrat bodo znova tudi mladinci, prvenstvo pa bo trajalo osem dni. Kongres naj bi potrdil obe največji slovenski dirki za naslednje leto, VN Kranja ob koncu maja in Dirko po Sloveniji sredi junija.

Odličen nastop Brajkoviča v Mendrisiu