Darja Kapš je prva Slovenka z nazivom šahovske velemojstrice. Foto: MMC RTV SLO
Darja Kapš je prva Slovenka z nazivom šahovske velemojstrice. Foto: MMC RTV SLO

Svet stranke Gibanje Svoboda je v četrtek sklenil podpreti evropskega poslanca Milana Brgleza pri njegovi kandidaturi za predsednika republike. Brglez, sicer član Socialnih demokratov, je v prejšnjih dneh odstopil s funkcij v tej stranki.

V njegovem mandatu na čelu ŠZS-ja je Slovenija med drugim pripravila dve veliki tekmovanji. Med 27. marcem in 6. aprilom so Terme Čatež v Brežicah gostile posamično prvenstvo Evrope, na istem prizorišču je bil med 12. in 21. novembrom lani ekipni EP. To sta bili največji šahovski tekmovanji pri nas po po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu, izpeljali pa so ju ob pohvalah udeležencev v času epidemije novega koronavirusa.

Brglez, dolgoletni profesor na Fakulteti za družbene vede in predstojnik katedre za mednarodne odnose, je že v svojem prvem poslanskem mandatu med letoma 2014 in 2018 postal predsednik državnega zbora. Predsednik ŠZS-ja je bil od 30. marca 2019, ko je na volilnem občnem zboru v Ljubljani na tajnem glasovanju dobil več glasov kot njegov tekmec, finančnik Sašo Čačič.

Darja Kapš je prva Slovenka, ki je osvojila naziv šahovske velemojstrice, bila je tudi podpredsednica organizacijskega odbora obeh EP-jev v Sloveniji.