Novak Đoković je bil pred četrtfinalnim dvobojem z Rafaelom Nadalom izenačen na stavnicah za končno zmago. Zdaj je v rahli prednosti Španec. Foto: Reuters
Novak Đoković je bil pred četrtfinalnim dvobojem z Rafaelom Nadalom izenačen na stavnicah za končno zmago. Zdaj je v rahli prednosti Španec. Foto: Reuters

Prvi igralec sveta, ki je proti Špancu izgubil po diskvalifikaciji v osmini finala New Yorka, ko je zadel linijsko sodnico, je tokrat slavil s 4:6, 6:2, 6:3 in 6:4. Dvoboj je trajal tri ure in 13 minut.

Đoković se je v večernem terminu na osrednjem igrišču pojavil z ogromnim obližem na vratu in začel srečanje v vidnem nelagodju. Večkrat je stresel levo roko, posnetki iz ogrevanja pred dvobojem, pa so pokazali, kako mu je fizioterapevt masiral vrat. Po dvoboju je povedal, da ni vedel, ali bo sploh lahko igral. Carreno Busta, polfinalist OP ZDA, je v prvem nizu igral odlično in izkoriščal slabše gibanje Srba. Đokoviću je dvakrat odvzel servis in prvi niz zaključil po 50 minutah. To je bil prvi izgubljeni niz Noleta v letošnjem Parizu.

Naslednji trije nizi so bili daleč od sprehoda v parku. Đoković je bil v škripcih tudi na uvodu drugega niza, ko je ubranil dve žogi za ponovno izgubo servisa. Grimase so kazale, da ni 100-odstotno fizično pripravljen, a mu je nato vendarle uspelo odvzeti servis PCB-ju. Vajo je ponovil v zadnji igri drugega niza.

Tretji niz je Đoković odprl z vodstvom 3:0. Kazalo je, da so bolečine preteklost, vendar se je Španec vrnil in dobil tri igre zapored. Prvi nosilec je v zaključku tretjega niza spet prestavil v višjo predstavo in proti trmastemu Špancu, ki je bil nevaren tako na forhendu kot na bekendu, povedel z 2:1. Hud boj se je nadaljeval v četrtem nizu. Odločilni odvzem servisa je Đokoviću uspel v sedmi igri, v naslednji igri pa ga je mukoma potrdil. Serviranje za zmago mu tokrat ni spodletelo.

Đoković: Komaj so me usposobili za igro
"Na začetku se nisem počutil dobro. Imel sem bolečine v vratu in bilo je še nekaj stvari, o katerih ne bi rad podrobneje govoril. Ne želim zveneti, kot da se pritožujem. Bil je boljši igralec za niz in pol. Sam sem imel težave na igrišču uro, uro in pol. Potem sem zaigral bolje. Bolečine so popustile. Dobil sem sedem, osem iger zapored, vendar sem ga pri vodstvu 3:0 spet spustil v dvoboj. Nekaj točk je naredilo preobrat. Rešil sem nekaj brejk žog v tretjem nizu in to je bilo ključno. Oba bi lahko zmagala, bil je zelo izenačen dvoboj in oba sva imela možnosti,," je povedal Đoković.

"Imel sem smolo pri ogrevanju pred dvobojem. Moj fizioterapevt in uradni ATP-jev sta se z mojo poškodbo ukvarjala skoraj dve uri, da bi me usposobila za igro. Bilo je zelo neugodno, nisem vedel, ali bom sploh lahko igral, toda na koncu smo le uspeli. Ne bom razpravljal podrobneje, zadosti je časa, da si opomorem. Imel sem podobne situacije v karieri in ta čas do polfinala bo zadosten. Od sredine do konca dvoboja sem se brez bolečin počutil odlično. Upam, da bo vse v redu," je na novinarski konferenci povedal Đoković.

Stefanos Cicipas je pri 22 letih najmlajši polfinalist Pariza po Juanu Martinu Del Potru leta 2009. Foto: Reuters
Stefanos Cicipas je pri 22 letih najmlajši polfinalist Pariza po Juanu Martinu Del Potru leta 2009. Foto: Reuters

Cicipas gladko prek Rubljova
Stefanos Cicipas
je v drugem sredinem četrtfinalu v treh nizih nadigral Andreja Rubljova in se prvič v karieri uvrstil v pariški polfinale. Cicipas je imel težave le v prvem nizu, v katerem je Rus serviral za zmago, a mu ni uspelo. Grk je dobil naslednje štiri igre in dobil prvi niz po 49 minutah. V nadaljevanju je steklo gladko in po manj kot dveh urah je 22-letnik slavil s 7:5, 6:2, 6:3. Cicipas je imel 64 odstotni prvi servis, po katerem je osvojil 80 odstotkov točk. Imel je 35 neubranljivih udarcev in 17 nevsiljenih napak.

To je njegov drugi polfinale turnirja za grand slam. Lani se je med štiri uvrstil na OP Avstralije v Melbournu. "Na tem igrišču sem se počutil res dobro. Kljub temu, da nisem dobro začel in sem zaostajal za brejk, sem se spomnil, da sem velik borec. Veliko je tudi v tem, da se boriš in poskušaš najti rešitve v težkih trenutkih. To mi je tudi uspevalo," je povedal Cicipas, ki je osvojil 16 od zadnjih 21 iger.

Zmagovalni pozdrav Petre Kvitove. Foto: Reuters
Zmagovalni pozdrav Petre Kvitove. Foto: Reuters

Kvitova v polfinalu po osmih letih
Med ženskami sta se v polfinale uvrstili še Petra Kvitova in Sofia Kenin. Kvitova je hitro opravila z Lauro Siegemund, saj jo je premagala s 6:3 in 6:3. Dvoboj je trajal uro in 20 minut, Čehinja se je zanašala na svoj prvi servis, s katerim je osvojila kar 77 odstotkov točk. Od desetih priložnosti za brejk jih je izkoristila polovico, s čimer se je drugič uvrstila v polfinale pariškega turnirja. To ji je uspelo tudi leta 2012.

"Ponosna sem na opravljeno delo. Odkar sem se zbudila, sem se počutila precej živčno. Vedela sem, da se bom morala boriti za vsako točko. Je zelo neugodna nasprotnica. Vesela sem, da sem se tako dobro spopadla s pritiskom," je povedala Kvitova, ki je nazadnje v polfinalu turnirja za grand slam igrala januarja lani v Melbournu.

Sofia Kenin je prvič premagala Danielle Collins. Foto: Reuters
Sofia Kenin je prvič premagala Danielle Collins. Foto: Reuters

Keninova po poteh Melbourna
Sofia Kenin
je bila v ameriškem obračunu s 6:4, 4:6 in 6:0 boljša od Danielle Collins. 21-letnica se je uvrstila v drugi polfinale turnirja za grand slam letos. Januarja je slavila na OP Avstralije v Melbournu. Keninova je imela niz in brejk prednosti, vendar se je Collinsova vrnila in izenačila z drugim odvzemom servisa na srečanju. V odločilnem nizu je četrta nosilka prevladovala in zaključila dvoboj po natanko dveh urah. Polfinalna obračuna Swiatek - Podorska in Kvitova - Kenin bosta v četrtek. Pariškega turnirja še ni osvojila nobena od polfinalistk.

Kvitova se bo v polfinalu pomerila s Keninovo

"Res nekaj posebnega. Sem super srečna in vesela zaradi francoskih navijačev. Vedela sem, da igra agresivno in da bom potrebovala visok odstotek prvega servisa. Opravila sem odlično delo," je povedala Keninova, ki je pred tem izgubila vse tri medsebojne dvoboje proti Collinsovi.

Roland Garros, četrtfinale, tabeli

Moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) − CARRENO BUSTA (ŠPA/17)
4:6, 6:2, 6:3, 6:4

CICIPAS (GRČ/5) − RUBLJOV (RUS/13)
7:5, 6:2, 6:3

SCHWARTZMAN (ARG/12) − THIEM (AVT/3)
7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2

NADAL (ŠPA/2) − SINNER (ITA)
7:6 (4), 6:4, 6:1


Ženske:
SWIATEK (POL) − TREVISAN (ITA)
6:3, 6:1

PODOROSKA (ARG) − SVITOLINA (UKR/3)
6:2, 6:4

KENIN (ZDA/4) − COLLINS (ZDA)
6:4, 4:6, 6:0

KVITOVA (ČEŠ/7) − SIEGEMUND (NEM)
6:3, 6:3