Đoković je zadel linijsko sodnico. Foto: Reuters
Đoković je zadel linijsko sodnico. Foto: Reuters

Zgodilo se je ob koncu 11. igre, ko je Đoković izgubil servis, s tem je Španec povedel v igrah s 6:5. Đoković je žogico, ki je ni več potreboval, z loparjem odbil z igrišča, a pri tem nehote zadel linijsko sodnico. Ta je padla po tleh, Srb je stekel k njej in se ji opravičil.

Kazen je Đoković sprejel mirno, četudi je dolgo debatiral s sodniki. Nad odločitvijo pa je bil začuden tudi 29-letni Španec. Končno odločitev je sprejel Andreas Egli. Švicar je nekdanji sodnik, zdaj pa je ITF supervisor na turnirjih za grand slam. S Srbom sta imela večminutni pogovor in razložil mu je, da za tak primer ni predvidena kazen odvzema točke ali igre, ampak sledi takojšnja diskvalifikacija.

Carreno Busta s sokoljim očesom rešil zaključno žogo za prvi niz
Srb je obračun na stadionu Arthurja Asha dobro začel. Pri vodstvo s 5:4 je imel tri zaključne žoge za uvodni niz. Španec je prvo rešil s pomočjo sokoljega očesa, ki je pokazalo, da se je žoga za milimeter še držala osnovne črte. Nanizal je pet točk zapored in izenačil na 5:5. V enajti igri si je Đoković poškodoval ramo, ko je nerodno padel na roko. Zaradi tega je pri izidu 5:5 in 0/30 na svoj začetni udarec prejel pomoč zdravnika, v nadaljevanju igre pa je Carreno Busta prišel do brejka.

Sezono začel s 26 zmagami
Igra je bila prekinjena, po nekajminutni debati je padla odločitev, da Srba kaznujejo z izključitvijo s turnirja. Igralca sta si nato segla v roke. Đoković je s tem neslavno končal pohod proti 18. grand slamu v karieri. Letos je bil na igrišču neporažen, saj je dobil vseh 26 obračunov.

Srb ostal tudi brez točk in denarne nagrade
Đoković ne bo prejel nobenih točk za lestvico ATP, poleg tega pa bo ne bo dobil denarne nagrade za preboj v osmino finala. Ta znaša 250.000 ameriških dolarjev.

Tretji igralec s tako kaznijo
V teniških pravilih piše: "Igralec ne sme nikoli fizično poškodovati sodnika, nasprotnika, gledalca ali katere koli druge osebe na turnirju. Sodnik lahko v posvetovanju z vodjo turnirja izključi osebo, ki krši to pravilo." Vodilni na turnirju so se na koncu odločili za tak scenarij. Srb je s tem postal šele tretji igralec v odprti dobi, ki ga je doletela taka kazen. Leta 1990 je bil na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu diskvalificiran John McEnroe. Američan je v osmini finala proti Švedu Mikaelu Pernforsu zmerjal linijsko sodnico, glavnega sodnika in celo direktorja turnirja. Najprej je izgubil točko, nato igro in na koncu še dvoboj, čeprav je vodil z 2:1 v nizih. Leta 2000 je Stefan Koubek tako zapustil Roland Garros. V 2. krogu je proti Madžaru Attili Savoltu je vrgel lopar v tla in zadel pobiralca žog. Avstrijec je bil takrat že v popolnoma izgubljenem položaju.

Alexander Zverev je bil izjemno učinkovit pri točkah za brejk, od 11 priložnosti jih je unovčil kar osem. Foto: Reuters
Alexander Zverev je bil izjemno učinkovit pri točkah za brejk, od 11 priložnosti jih je unovčil kar osem. Foto: Reuters

Zverev uspešen v uri in pol
Alexander Zverev je imel malo dela z Alejandrom Davidovichem Fokino, saj ga je izločil s 6:2, 6:2 in 6:1, dvoboj je trajal le uro in pol. 23-letni Nemec zadnja tri leta sodi med najboljše igralce na svetu, a na turnirjih velike četverice je pogosto razočaral. Letos mu gre bolje, saj se je v Melbournu uvrstil v polfinale, dobro pa igra tudi v New Yorku, kjer je konkurenca zaradi koronavirusa nekoliko osiromašena.

Ćorić prvič v četrtfinalu
Borna Ćorić, ki je v petek rešil šest zaključnih žog proti Stefanosu Cicipasu, se je prvič uvrstil v četrtfinale turnirja za grand slam. S 7:5, 6:1 in 6:3 je izločil Avstralca Jordana Thompsona.

Po koncu prvega tedna je jasno, da bo naslednjo nedeljo znan nov zmagovalec turnirja za grand slam. Marin Čilić je leta 2014 v New Yorku postal zadnji tenisač, ki je prvič osvojil grand slam. V zadnjih šestih letih so naslove osvajali le Đoković, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray in Stan Wawrinka.

Bradyjeva izločila zmagovalko leta 2016
Američanka Jennifer Brady je brez večjih težav s 6:1 in 6:4 izločila zmagovalko izpred štirih let Angelique Kerber. Ključna razlika je bila v igri na drugi servis, saj je Kerberjeva osvojila le 8 točk od 23 poskusov, Američanka pa je osvojila več kot polovico tovrstnih točk (17/29).

Jennifer Brady se je prvič uvrstila v četrtfinale na grand slamih. Foto: Reuters
Jennifer Brady se je prvič uvrstila v četrtfinale na grand slamih. Foto: Reuters

Osmina finala (M), tabela:
CARRENO BUSTA (ŠPA/20) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:5, b. b.
SHAPOVALOV (KAN/12) - GOFFIN (BEL/7)
6:7 (0), 6:3, 6:4, 6:3
ĆORIĆ (HRV/27) - THOMPSON (AVS)
7:5, 6:1, 6:3
A. ZVEREV (NEM/5) – DAVIDOVICH FOKINA (ŠPA)
6:2, 6:2, 6:1
BERRETTINI (ITA/6) – RUBLJOV (RUS/10)
MEDVEDJEV (RUS/3) – TIAFOE (ZDA)
DE MINAUR (AVS/21) – POSPISIL (KAN)
THIEM (AVT/2) – AUGER ALIASSIME (KAN/15)

Osmina finala (Ž), tabela:
BRADY (ZDA/28) – KERBER (NEM/17)
6:1, 6:4
PUTINCEVA (KAZ/23) – MARTIĆ (HRV/8)
6:3, 2:6, 6:4
OSAKA (JAP/4) – KONTAVEIT (EST/14)
6:3, 6:4
ROGERS (ZDA) – KVITOVA (ČEŠ/6)
7:6 (5), 3:6, 7:6 (6)
CORNET (FRA) – PIRONKOVA (BLG)
S. WILLIAMS (ZDA/3) – SAKKARI (GRČ/15)
MUCHOVA (ČEŠ/20) – AZARENKA (BLR)
KENIN (ZDA/2) – MERTENS (BEL/16)