Đoković je tudi v sredo opravil trening na igrišču Roda Laverja. Foto: AP
Đoković je tudi v sredo opravil trening na igrišču Roda Laverja. Foto: AP

Razpisal pa se je tudi o svojem pozitivnem izvidu na novi koronavirus. Spomnimo, 16. decembra je bil pozitiven, v dveh naslednjih dneh pa se je pojavil v javnosti, čeprav bi moral biti v karanteni.

Ni imel simptomov
"14. decembra sem v Beogradu obiskal košarkarsko tekmo, pozneje je bilo objavljeno, da je bilo veliko obiskovalcev te tekme pozitivnih. Čeprav sam nisem imel nobenih simptomov, sem 16. decembra opravil hitri antigenski test, ki je bil negativen. Iz previdnosti sem isti dan opravil še PCR-test. Naslednji dan sem se v Beogradu udeležil teniškega dogodka, da sem otrokom podelil nagrade. Spet sem opravil hitri test, ki je bil spet negativen. Nisem imel simptomov, prav tako pa nisem dobil obvestila, da sem pozitiven na PCR-testu," je zapisal Đoković.

Med pogovorom nosil masko
Najboljši tenisač sveta je imel dan pozneje (torej 18. decembra) še obveznost s predstavniki časopisa L'Equipe, kar je razložil: "Dobili smo se v teniškem centru v Beogradu, da sem izpolnil svojo dolgo obvezo za pogovor in slikanje. Vse preostale obveznosti tega dne sem odpovedal. Čutil sem se obvezanega, da izpolnim svojo obljubo, nisem želel razočarati novinarja, sem pa držal varnostno razdaljo in nosil sem zaščitno masko, snel sem jo le pri fotografiranju. Ko pa sem se vrnil domov, da grem v izolacijo za predpisan čas, sem ugotovil, da sem naredil napako. To obveznost bi moral prestaviti."

Sorodna novica Odločitev o Đokoviću šele v sredo; srbska premierka: Negotovost ni dobra za nikogar

Agent napravil človeško napako
Zmagovalec 20 grand slamov je tudi pojasnil napako na obrazcu ob prihodu v Avstralijo, da v zadnjih dveh tednih ni potoval, kar ni bilo res, saj je bil v Španiji. Pojasnil je, da je to napako nehote naredil eden od njegovih članov ekipe, ki je izpolnjeval formular: "Moj agent se je iskreno opravičil za administrativno napako. To je bila človeška napaka in zagotovo ni bila namerna. Živimo v času, polnih izzivov in pandemije, zato se take napake včasih zgodijo. Danes smo posredovali avstralski vladi vse dodatne informacije, ki bodo pojasnile vse skupaj."

Celotne zadeve ne bo več komentiral
Đoković je pismo končal z mislimi, da je velika čast igrati na odprtem prvenstvu Avstralije in da bi rad igral proti preostalim najboljšim igralcem na svetu. O zdaj že teden dolgi sagi ob prihodu v Avstralijo pa javno ne bo več spregovoril: "zaradi spoštovanja do avstralske vlade in celotnega procesa."

Sorodna novica Đoković že treniral v Rod Laver Areni. Oče Srđan: Dobil bo še 10 grand slamov.

Minister si je vzel še nekaj časa
Čeprav je v ponedeljek dobil pravno bitko, je še vedno lahko izgnan, kar je v rokah ministra za priseljevanje Alexa Hawka. Ta je nameraval odločitev sprejeti v sredo, ali naj spet prekliče vizum, a so Đokovićevi odvetniki poslali novo dokumentacijo in pojasnilo, zato se bo proces odločanja še podaljšal. "Seveda bo to (nova dokumentacija, op. a.) vplivalo na časovnico sprejemanja odločitve," je zadevo kratko komentiral Hawkov predstavnik.

V četrtek bo žreb uvodnega grand slama sezone, dvoboji prvega kroga pa se začenjajo v ponedeljek.

Đoković zanikal ponarejanje podatkov in ogrožanje ljudi okrog sebe