David Coulthard je kritičen do sodobne formule ena. Foto: EPA
David Coulthard je kritičen do sodobne formule ena. Foto: EPA

Na dirki za VN Kanade so številnim dirkačem po radijskih zvezah ukazovali glede porabe goriva, obrabljanja zavor in gum. Tudi Fernandu Alonsu, ki je imel po štirih opozorilih iz McLarnove garaže, naj zmanjša porabo goriva, vsega dovolj in dal to tudi jasno vedeti.

"Ko se boriš sredi dirke, je gorivo zadnja skrb. S tem se ukvarjaš v nadaljevanju. Po treh ali štirih ukazih, naj varčujem gorivo, sem enostavno rekel, naj mi pustijo dirkati in mi dovolijo nekaj užitka," je dejal Španec, ki v letošnji sezoni ni osvojil še niti točke.

Ne premikajo več mej dirkačev
Coulthard je prepričan, da v današnji formuli ena dirkačem ni več dovoljeno dirkati, saj je vse osredotočeno na upravljanje in nadziranje dirkalnika ter porabe oziroma obrabe njegovih delov. Pravo dirkanje, ko se dirkači niso toliko ubadali z obrabo materiala, je v njegovih očeh že izginilo. "Formula ena ni več to, kar je bila včasih, ko se je preverjalo in premikalo meje dirkačev in njihovih dirkalnikov. Ta šport se je korenito spremenil. Od robustnih in surovih dirkalnikov, ki so jih vozili Ayrton Senna, Alain Prost in Nigel Mansell, smo prišli do dirkalnikov, ki se jih upravlja – kot je dejal Alonso – kot letala. Žalostna resnica je, da dirkači v formuli ena ne uživajo več, saj njihove dirkaške sposobnosti niso več toliko na preizkušnji," meni 44-letnik iz Twynholma.

Pomanjkanje neizprosnih bojev na progi
Coulthard priznava, da je dirkalnike v današnji formuli ena še vedno težko voziti in upravljati, a poudarja, da jih še zdaleč ni tako težko voziti kot včasih. To je po njegovem mnenju eden izmed glavnih razlogov, da je zanimanje za kraljico motošporta v zadnjih letih precej upadlo. Drugi je pomanjkanje pravih, neizprosnih bojev na progi. "Če kot dirkač ne izzoveš najboljših, s tem škoduješ njim in občinstvu," je še dodal in sklenil: "Formula ena mora biti seksi, vsebovati mora tudi delček nevarnosti. V tem trenutku je nevarno zgolj to, da bo izgubila ta del. Ni skrivnost, da v nekaterih državah zanimanje za formulo ena strmo pada. Ne verjamem, da gre tu za naključje."