Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen letos dosegata precej boljše rezultate kot lani. Foto: EPA
Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen letos dosegata precej boljše rezultate kot lani. Foto: EPA
Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen je na zadnji dirki za VN Bahrajna osvojil drugo mesto, za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom pa je zaostal za zgolj dobre tri sekunde. Foto: EPA
Hamilton vnovič zmagal v Bahrajnu


Finec, zadnji Ferrarijev dirkaški svetovni prvak - naslov je osvojil davnega leta 2007 -, je imel lani najslabšo sezono v svoji karieri. Nikakor ni osvojil dirkalnika ferrari F14-T, težave je imel predvsem s stabilnostjo in s podkrmiljenjem.
Letošnji dirkalnik mu precej bolj odgovarja, kar se pozna tudi na rezultatih. Lani je najboljši izid dosegel v Belgiji, ko je bil četrti, v celotni sezoni pa je osvojil zgolj 55 točk. Letos je bil četrti že dvakrat, na zadnji dirki v Bahrajnu se je uvrstil celo tik pod vrh, trenutno ima 42 točk.
Rok zmanjšal za polovico
Za Finčev 'preporod' je zaslužen predvsem vodja moštva Maurizio Arrivabene, ki je svoji ekipi naročil, naj sestavijo dirkalnik, ki bo ustrezal Räikkönenovemu slogu vožnje. "Spomnim se, bilo je 10. ali 12. decembra, ko sem govoril z vodjo oblikovalskega oddelka Simonejem Resto in Roryjem Byrnom, medtem ko smo si ogledovali slike dirkalnika. Vprašal sem ju, kaj bi lahko storili, da bi dodali več teže na sprednji del dirkalnika, in sicer zato, ker je Kimiju to bolj všeč, Sebastianu pa bolj ali manj tudi," je dejal Italijan, ki je po koncu lanske sezone na položaju vodje moštva zamenjal Marca Mattiaccija. "Odgovorila sta mi, da potrebujeta šest mesecev, vprašal sem ju, zakaj ne bi tega storila raje v treh," je dodal in se zavezal, da bo z obema garal noč in dan za dosego cilja.
Sebastian ne išče izgovorov
V Manami je Räikkönen letos prvič ugnal moštvenega kolega Sebastiana Vettla, ki je pod bahrajnskimi žarometi storil odločno preveč napak. Obetalo se mu je tretje mesto, tik pred koncem dirke je izkoristil napako Nica Rosberga in smuknil celo na drugo. Na koncu je za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom zaostal zgolj za dobre tri sekunde. Po dirki je bil Finec - razumljivo - zadovoljen, štirikratni svetovni prvak, ki se je moštvu iz Maranella pridružil po lanski sezoni, malce manj. "Sebastian je fantastična oseba. Zelo je odkrit in nikoli ne išče izgovorov. Naredil je napako in to je povsem človeško. Takoj pove, da je storil napako - recimo tedaj, ko je v zadnjem zavoju zletel s proge in si poškodoval sprednje krilce - in to mi je všeč," je še povedal Arrivabene in sklenil: "Kimi je vedno neposreden. Sebastian tudi. Je zelo poštena oseba, fantastičen dirkač in ne pozabimo, kaj vse je že dosegel."

Hamilton vnovič zmagal v Bahrajnu