Vodja moštva Ferrari Maurizio Arrivabene je polovico svoje obljube pred začetkom letošnje sezone že izpolnil. Foto: EPA
Vodja moštva Ferrari Maurizio Arrivabene je polovico svoje obljube pred začetkom letošnje sezone že izpolnil. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je poskrbel, da so člani njegovega moštva prvič po VN Španije 2013 pod odrom za zmagovalce spet zapeli italijansko himno. Foto: EPA
James Allison
James Allison je priznal, da so v Maranellu po katastrofalni lanski sezoni v letošnji ferrari SF15-T vložili ogromno truda, ki se je na uvodnih dirkah nove sezone že obrestoval. Foto: EPA
Maurizio Arrivabene in Kimi Räikkönen
Arrivabene je takoj po podelitvi v Maleziji zapustil oder za zmagovalce in odhitel objet Kimija Räikkönena, ki se je na dirki več kot izkazal, saj je z zadnjega - kljub številnim težavam - napredoval na četrto mesto. Foto: EPA


Slaba lanska sezona - najslabša po letu 1993, ko Jeanu Alesiju in Gerhardu Bergerju ni niti enkrat uspelo stopiti na najvišjo stopničko - je v Maranellu po izjemni nedeljski zmagi v Kuala Lumpurju očitno stvar preteklosti.
Sebastian Vettel je dobil taktični boj na dirkališču Sepang. S postankom manj je prvi prečkal ciljno črto, v slabo voljo spravil vse, ki so na stavnicah svoj denar položili na favorita Lewisa Hamiltona in poskrbel, da so italijanski mehaniki pod odrom za zmagovalce prvič po dirki za VN Španije 2013 zapeli himno Inno di Mameli.
Allison: V tem športu te čaka sama beda
Veselje po dirki je bilo nepopisno. Ne le na odru za zmagovalce, kjer se je bleščal Vettlov nasmeh do ušes, temveč tudi pod odrom, kjer je njegova ekipa bučno pozdravila prekinitev neslavnega niza 34 dirk brez zmage. Med njimi je bil tudi tehnični vodja kolektiva James Allison. "Ne bi verjeli, koliko truda smo v letošnji dirkalnik vložili po katastrofalni lanski sezoni. Trenutno je težko opisati občutke. V tem športu te v glavnem čaka ena sama beda, a vsake toliko časa se zgodi nekaj, kar te popolnoma prevzame. To odtehta vso bedo in poskrbi, da se počutiš naravnost fantastično," je dejal 47-letni Britanec, ki je maja 2013 zapustil Lotus in se konec julija istega leta pridružil italijanskemu moštvu.
Zgodnja zmaga včasih lahko slabost
Po slabi lanski sezoni je Maranello zadel kadrovski cunami, ki je med drugim odpihnil dolgoletnega priljubljenega predsednika Luco di Montezemola. Novi predsednik Ferrarija Sergio Marchionne je ekipo 'poskočnega konjička' zaupal Mauriziu Arrivabeneju, ki za zdaj upravičuje zaupanje. "Seveda smo v moštvu zelo veseli. Moram priznati, da sem bil tudi jaz vzhičen. Za letošnjo sezono sem obljubil dve zmagi, eno imamo že pod streho," je povedal 58-letni Arrivabene in dodal: "Včasih je zgodnja zmaga v sezoni prednost, včasih slabost. Toda trenutno sem zelo zelo vesel." Ferrarijevi apetiti so precej zrasli med zimskimi testiranji v Jerezu in Barceloni, ko se je izkazalo, da so Italijani precej izboljšali pogonski sklop. Dobro formo so nato nadaljevali na uvodni dirki v Avstraliji, kjer je Vettel osvojil tretje mesto.
Odlični tudi brez varnostnega avtomobila
Tudi pred dirko v Maleziji so bili tihi favoriti, čeprav sta na stavnicah dominirala Hamilton in Nico Rosberg, ki sta imela v povprečju kvoti 1,50 in 2,88. Vettel je imel kvoto 15,00, Kimi Räikkönen, ki je bil na koncu četrti, pa 26,00. Svoje namere je Vettel pokazal že v sobotnih kvalifikacijah, ko je za pičlih 7 stotink sekunde zaostal za Hamiltonom, v nedeljo pa je nato s taktično dovršeno predstavo dosegel jubilejno 40. zmago v karieri. Izkoristil je prihod varnostnega avtomobila, odločil se je, da bo ostal na progi, medtem ko je večina dirkačev zavila v bokse po nove komplete gum, v naslednjih krogih si je privozil odločilno prednost, ki jo je spretno obdržal do konca težke malezijske preizkušnje. "Po petkovih prostih treningih smo bili zelo samozavestni, saj smo videli, da se gume na naših dirkalnikih niso preveč obrabljale, zato smo tudi vedeli, da nam v nedeljo ne bo treba na vrat na nos riniti v bokse. To nam je omogočilo, da smo si priborili dober položaj na stezi. Vsekakor nam je varnostni avtomobil olajšal delo, a mislim, da bi se odlično odrezali v kakršnih koli okoliščinah," je še povedal Allison.
Arrivabene hitel objet Räikkönena
Po dirki je bil sicer Räikkönen nekoliko razočaran, saj je po spletu nesrečnih okoliščin že po nekaj krogih s prerezano zadnjo levo gumo na zadnjem mestu peljal proti boksom, a se je nato hitro pobral, po zaslugi varnostnega avtomobila je urno ujel zaostanek, nato pa je začel prehitevati dirkače in se na koncu uvrstiti tik pod zmagovalni oder. "Po slavnostni podelitvi pokalov sem odhitel proti garažam objet Kimija, ki je dirkal naravnost fantastično! Njegov dosežek je za nas zelo pomemben. Med drugim je dokazal, kako dober dirkalnik imamo letos," je sklenil Arrivabene, ki si veliko obeta tudi od naslednje dirke v Šanghaju, kjer je med konstruktorji s štirimi zmagami (2004, 2006, 2007 in 2013) najuspešnejši prav - Ferrari.

Vettel zmagal v drugem nastopu za Ferrari
Štart dirke F1 za VN Malezije
Ob Hamiltonu v prvi vrsti za VN Malezije še Vettel
Uvodna treninga v Maleziji Rosbergu in Hamiltonu
Vettel zmagal v drugem nastopu za Ferrari
Štart dirke F1 za VN Malezije
Ob Hamiltonu v prvi vrsti za VN Malezije še Vettel
Uvodna treninga v Maleziji Rosbergu in Hamiltonu