Heikki Kovalainen je v Silverstonu osvojil svoj prvi najboljši startni položaj, na prvo zmago pa še čaka. Foto: Reuters
Heikki Kovalainen je v Silverstonu osvojil svoj prvi najboljši startni položaj, na prvo zmago pa še čaka. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
V preveliki želji po boljšem položaju je Hamilton naredil napako. Foto: Reuters

Iz prve vrste bo dirko v Silverstonu začel Mark Webber (Red Bull), ki si je z zaostankom pol sekunde privozil senzacionalno drugo mesto in za seboj pustil Kimija Räikkönena (Ferrari) in drugega mclarnovega voznika Lewisa Hamiltona. Britanski "čudežni deček" je bil po kvalifikacijah razočaran, saj je upal, da si bo pred domačimi navijači privozil boljše izhodišče za dirko, ki pa ga je zapravil, ko je v prvem hitrem poskusu v zadnjem delu kvalifikacij prehitro pripeljal v ovinek in zapeljal s steze. Na vseh prostih treningih je bil njegov finski moštveni kolega hitrejši od njega.

Razočaran je tudi vodilni v skupnem seštevku Felipe Massa (Ferrari), ki je osvojil šele 9. mesto. Mehaniki mu v zadnjem delu kvalifikacij niso pravočasno namestili desno zadnjo pnevmatiko. Nič bolj zadovoljen ni bil drugouvrščeni v svetovnem prvenstvu Robert Kubica (BMW), ki v zadnjem delu kvalifikacij sploh ni zapeljal na stezo in bo dirko začel z 10. mesta.

Koliko goriva ima Webber?
"Do zmage je še daleč. Jutri bo težka dirka, a mislim, da so naše možnosti dobre," je povedal Finec, ki je bil vesel, da je svoj prvi najboljši položaj dosegel ravno v Silverstonu, saj je v njegovi okolici preživel velik del svojega dirkaškega življenja.

Drugouvrščeni Avstralec Webber se je po kvalifikacijah šalil, da si je dobro štartno mesto privozil zato, ker je imel v dirkalniku dovolj goriva le še za tri kroge. "Nekoliko sem presenečen," je povedal o svojem odličnem startnem mestu. "Ves konec tedna smo bili precej hitri, vendar do drugega dela kvalifikacij tega nismo doumeli," je še dodal.

Svetovni prvak Räikkönen s tretjim mestom ni bil najbolj zadovoljen. "Nismo tam, kjer smo si želeli biti, vendar je tretje mesto še vedno dobro v primerjavi z mesti, ki so jih osvojili tisti, ki so v prvenstvu pred menoj," je povedal lanski zmagovalec dirke za VN Velike Britanije.

VN VELIKE BRITANIJE, Silverstone

Kvalifikacijski trening/št. mesta:     
 1. H. KOVALAINEN  McLaren     1:21,049
 2. M. WEBBER      Red Bull      +0,505
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari        0,657
 4. L. HAMILTON    McLaren        0,786
 5. N. HEIDFELD    BMW            0,824
 6. F. ALONSO      Renault        0,980
 7. N. PIQUET      Renault        1,442
 8. S. VETTEL      Toro Rosso     2,202
 9. F. MASSA       Ferrari        2,256
10. R. KUBICA      BMW                 

T. V.