Ron Dennis je pogoltnil 100-milijonsko globo in se kot prekaljeni strateg lotil dosegljivega. Foto: Reuters
Ron Dennis je pogoltnil 100-milijonsko globo in se kot prekaljeni strateg lotil dosegljivega. Foto: Reuters
Dirkalnika Ferrarija
Na začetku sezone je imel Ferrari manjšo prednost pred McLarnom, kar se je v Monaku nenadoma zasukalo. Foto: EPA
Fernando Alonso in Lewis Hamilton
Poleg vohunske afere je srebrne načel še spor med Fernandom Alonsom in Lewisom Hamiltonom, kljub temu pa McLaren zmaguje. Foto: EPA

"Verjamemo, da je prišel čas, da pozabimo na to motnjo. Želimo si zmagovati, tako da vse moči usmerjamo v boj za naslov prvaka," je pogled v prihodnost pojasnil delni lastnik in vodja moštva Ron Dennis, čigar dirkača bosta med seboj odločila o številki 1. Lewis Hamilton ima pred "prijateljem" Fernandom Alonsom dve točki naskoka.

Sponzorji verjamejo Dennisu
"Na naše obžalovanje in zadrego je vsebina nam prej nepoznanih elektronskih sporočil potrdila, da sporna dokumentacija ni bila znana le enemu človeku (vodji oblikovalcev Miku Coughlanu)," so zapisali v uradnem sporočilu iz Wokinga. "Imamo srečo, da prejemamo neomajno podporo naših zaposlenih, poslovnih partnerjev in navijačev po svetu," je poudaril razloge, zakaj verjame v svetlo prihodnost moštva Dennis.

Tolažilna lovorika za rdeče?
McLaren Mercedes bo tako sezono v konstruktorskem seštevku končal brez točk, s tem pa je Ferrari že osvojil rekordni 15. naslov, prvega po obdobju 1999-2004 in prevladi Michaela Schumacherja. V boju za naslov prvaka Kimi Räikkönnen za vodilnim dvojcem zaostaja za 11 oziroma 13 točk, do konca leta pa so še tri dirke. V Maranellu kljub temu verjamejo v preobrat poteka prvenstva.

Začetki zadeve Stepney
Vohunska afera se je začela konec junija z obtožbami na račun uslužbenca rdečih Nigla Stepneyja, češ da je sabotiral dirkalnik na VN Monaka. Nekoliko pozneje so pri Coughlanu našli 780 strani tehnične dokumentacije letošnjega Ferrarijevega dirkalnika. Oba sta bila nemudoma suspendirana, Stepney pozneje še odpuščen.

Novi dokazi za rekordno kazen
Konec julija je mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) presodila, da McLaren ni uporabil zaupnih podatkov, a že nekaj dni pozneje je italijanska policija posredovala vsebino številnih elektronskih sporočil med Alonsom in testnim voznikom Pedrom de la Roso ter zabeležke 35 telefonskih pogovorov med osumljenima strokovnajkoma, ki sta si po prenosnem telefonu izmenjala še 288 dodatnih kratkih sporočil. Novi dokazi so prepričali odgovorne, da so McLarna ostro kaznovali (odvzem konstruktorskih točk in globa 100 milijonov dolarjev). Civilna postopka proti Stepneyju in Coughlanu še tečeta.

T. G.