Lewis Hamilton je takole proslavil zmago v Silverstonu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je takole proslavil zmago v Silverstonu. Foto: Reuters

Danes sem Nica lovil bolj kot kdaj koli prej. Pričakoval sem neizprosen boj, a prepričan sem, da bo do tega v nadaljevanju sezone še prišlo.

Lewis Hamilton
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je po tretjem in drugem mestu v letošnji sezoni zdaj lačen še zmage. Foto: Reuters

Žal mi je za Felipeja. To je bila njegova jubilejna 200. dirka v formuli ena, in res je škoda, da se je končala na takšen način.

Valtteri Bottas
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo je še enkrat več ugnal moštvenega kolega in aktualnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Foto: Reuters

Na začetku sem bil nekoliko presenečen, saj nismo razvili želene hitrosti, zato smo morali ubrati drugačno taktiko. Danes sem bil zelo osredotočen, zelo lepo je biti spet med prvimi tremi.

Daniel Ricciardo
Fernando Alonso
Fernando Alonso je imel med dirko, ki jo je začel z napačno postavitvijo na štartu - poteza ga je stala petih sekund pribitka med prvim postankom -, ogromno težav z dirkalnikom. Kljub vsemu je osvojil šesto mesto, potem ko je bil v soboto na kvalifikacijah šele 19. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je odkrito priznal, da je pričakoval uvrstitev na zmagovalni oder. Foto: Reuters


Dirka za VN Velike Britanije je že v prvem krogu poskrbela za velik dogodek - Kimi Räikkönen je razbil svojega ferrarija, s seboj odnesel še Felipeja Masso, in poskrbel za prekinitev, ki je trajala skoraj celo uro. Britanski ljubitelji motošporta so upali, da bodo lahko po koncu dirke slavili domačo zmago, želja se jim je uresničila, saj je na najvišjo stopničko stopil Lewis Hamilton, ki je izkoristil smolo Nica Rosberga, ki je odstopil zaradi okvare menjalnika. S polnim izkupičkom točk se je Britanec zdaj Nemcu v dirkaškem seštevku približal na vsega štiri točke zaostanka.

Räikkönen jo je odnesel le z odrgninami
Ferrari je sporočil, da je s Kimijem Räikkönenom, ki je v prvem krogu izgubil nadzor nad dirkalnikom in zgrem v zaščitno ogrado, vse v redu. Finec je dirkalnik v spremstvu zdravniške službe zapustil vidno pretresen in šepajoč. Kot kaže se je izognil hujšim poškodbam, imel naj bi le nekaj odrgnin.


Zmagovalec moč črpal iz spodrsljaja

Hamilton je bil po zmagi na 'domači' dirki - razumljivo - zelo zadovoljen. Uspelo mu je zmagati, za nameček pa je njegov moštveni kolega, sicer tudi vodilni v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena, ostal brez točk. Britanec zdaj za Nemcem zaostaja le še za štiri točke. "Upal sem, da me bodo navijači popeljali do zmage, ki mi daje upanje za nadaljevanje sezone," je priznal svetovni prvak iz sezone 2008 in nadaljeval: "Danes sem zmagal in osvojil poln izkupiček točk. Razliko sem po odstopu na uvodni dirki lovil vso sezono, zdaj mi je uspelo. Bilo je zelo, zelo težko. Danes sem Nica lovil bolj kot kdaj koli prej. Pričakoval sem neizprosen boj, a prepričan sem, da bo do tega v nadaljevanju sezone še prišlo." Hamilton je moč črpal iz sobotnega spodrsljaja v kvalifikacijah. "Sobota je bil zelo težek dan. Dirkališče sem zapustil, misleč, da sem navijače, ekipo in sebe pustil na cedilu. Obrniti to praznino in negativnost v nekaj pozitivnega, je bil danes moja prioriteta," je še povedal.
Bottas zdaj meri še stopničko višje
V Silverstonu je najbolj presenetil Valtteri Bottas, ki je v soboto na kvalifikacijah osvojil šele 17. mesto, nedeljsko dirko pa je končal tik pod vrhom. Finec je še enkrat dokazal, da gre za izjemno talentiranega dirkača, hkrati je potrdil ugibanja o konkurenčnosti Williamsa, ki že vrsto let ne najde poti iz krize. "Smo na pravi poti in, kot sem rekel že po radijski zvezi, manjka nam le še ena stopnička," je dejal Bottas. Nadaljeval je: "Ekipa se je zelo potrudila in dirkalnik ustvarila karseda hiter. Dobro se je obnesel na progi, zelo sem užival. Mercedes je še vedno razred zase, a tudi mi nismo več tako daleč." Drugi williams, Felipe Massa, je dirko sklenil že v prvem krogu, ko se ni mogel izogniti razbitemu Räikkönenovemu ferrariju. "Žal mi je za Felipeja. To je bila njegova jubilejna 200. dirka v formuli ena, in res je škoda, da se je končala na takšen način," je sklenil 24-letnik iz Nastole.

Ricciardo: Bil sem zelo osredotočen
Tretje mesto je zasedel Daniel Ricciardo, ki je še enkrat ugnal svojega moštvenega kolega, potem ko je na dirki pridobil pet mest. Sredi dirke so se pri Red Bullu odločili za taktiko enega postanka, zato je moral dirkati zelo pazljivo. Jenson Button se mu je iz kroga v krog bolj približeval, če bi dirka trajala še kakšen krog ali dva dlje, bi ga najbrž prehitel. "Mislim, da bi bil en krog dovolj za Buttna, saj je bil zelo hiter. Vseeno sem zelo zadovoljen z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Vedel sem, da imamo boljši dirkalnik, kot so to pokazale kvalifikacije. Na začetku sem bil nekoliko presenečen, saj nismo razvili želene hitrosti, zato smo morali ubrati drugačno taktiko. Danes sem bil zelo osredotočen, zelo lepo je biti spet med prvimi tremi," je dejal vselej nasmejani Avstralec.
Button si je želel perfektne stopničke
Jenson Button je sobotne kvalifikacije nekoliko presenetljivo končal kot najboljši Britanec. Vsi so pričakovali, da so 'pole' ali pa vsaj drugo mesto zasedel Hamilton, ki pa je storil napako in je osvojil šele šesto mesto. Button z mclarnom ni mogel resno konkurirati za zmago na nedeljski tekmi, je pa vknjižil solidno četrto mesto. "Želel sem si perfekten zmagovalni oder v Silverstonu - z mano in z Lewisom, a želja se mi ni uresničila. Danes smo skoraj premagali oba red bulla in ferrari, napredek je več kot očiten. Nismo pričakovali, da bomo tako dobri," je priznal Britanec, ki je v spomin na svojega očeta dirkal z rozasto čelado. "Ne glede na to, kje končaš, si nezadovoljen, če se ti ne uspe uvrstiti na zmagovalni oder," je še povedal.

Alonso želel že odstopiti
Zaključek dirke sta začinila Fernando Alonso in Sebastian Vettel, ki sta se borila za peto mesto. Španec je več krogov za seboj zadrževal aktualnega svetovnega prvaka, ki je imel zaradi postanka več precej bolj sveže gume. Vettel je Alonsa večkrat napadel, a nikakor ni mogel mimo dvakratnega svetovnega prvaka. Štiri kroge pred koncem mu je vendarle uspelo švigniti mimo. Alonso je po dirki priznal, da je vedel, da bo izgubil boj z Nemcem. "Imeli smo veliko težav z aerodinamiko dirkalnika, razmišljali smo o tem, da bi enostavno odstopil. Vettel me je na koncu prehitel tako, da je zapeljal s steze, a na 13 krogov, ko sem ga zadrževal za seboj, sem zelo ponosen. Če me ne bi prehitel v 48. krogu, bi me v naslednjem, saj sem imel vse počasnejši dirkalnik, on pa vse hitrejšega," je priznal Alonso, ki je dirko, kljub katastrofalnim kvalifikacijam, ko so se pri Ferrariju ušteli s taktiziranjem, sklenil na šestem mestu.
Vettel se je večkrat pritožil
V zaključku dirke se je Sebastian Vettel po radijski zvezi večkrat pritožil čez Alonsa, češ da ne vozi po pravilih. "Vse skupaj je ušlo izpod nadzora, drug drugega sva obtoževala, da sva zapeljala s steze. Na koncu nobenega ne zanima, ali je bil dirkalnik bolj na levi ali bolj na desni strani. Prejel sem sporočilo, da se pritožuje, zato sem to storil tudi jaz," je dejal Heppenheimčan in priznal, da je odkrito pričakoval uvrstitev na tretje mesto. "Za to sem imel premalo hitrosti, prav tako smo izbrali napačno taktiko," je priznal.

Danes sem Nica lovil bolj kot kdaj koli prej. Pričakoval sem neizprosen boj, a prepričan sem, da bo do tega v nadaljevanju sezone še prišlo.

Lewis Hamilton

Žal mi je za Felipeja. To je bila njegova jubilejna 200. dirka v formuli ena, in res je škoda, da se je končala na takšen način.

Valtteri Bottas

Na začetku sem bil nekoliko presenečen, saj nismo razvili želene hitrosti, zato smo morali ubrati drugačno taktiko. Danes sem bil zelo osredotočen, zelo lepo je biti spet med prvimi tremi.

Daniel Ricciardo
Hamilton slavil pred domačimi gledalci
Kvalifikacije Silverstona Rosbergu
Hamilton favorit na domačem dirkališču
Petek v Silverstonu obarvan srebrno
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Velike Britanije
Hamilton slavil pred domačimi gledalci
Kvalifikacije Silverstona Rosbergu
Hamilton favorit na domačem dirkališču
Petek v Silverstonu obarvan srebrno
Predstavitev kroga dirke F1 za VN Velike Britanije