Lewis Hamilton mora zaradi okužbe izpustiti predzadnjo dirko sezone 2020, pod vprašanjem je tudi nastop na zadnji dirki VN-ja Abu Dabija, ki bo 13. decembra. Foto: Reuters
Lewis Hamilton mora zaradi okužbe izpustiti predzadnjo dirko sezone 2020, pod vprašanjem je tudi nastop na zadnji dirki VN-ja Abu Dabija, ki bo 13. decembra. Foto: Reuters

Pretekli teden je bil Lewis Hamilton v okviru dirke za VN Bahrajna testiran trikrat, nazadnje pred nedeljsko zmago, vselej pa je bil test negativen. A v ponedeljek zjutraj se je sedemkratni svetovni prvak zbudil z blagimi simptomi bolezni. Sočasno je bil obveščen, da je s koronavirusom okužen eden izmed njegovih stikov, s katerim se je družil pred prihodom v Bahrajn.

Dvakratno testiranje v ponedeljek potrdilo okužbo
Sledilo je novo testiranje, ki je potrdilo okužbo z novim koronavirusom, pozitiven je bil tudi ponovljeni test. Hamilton je zdaj izoliran v skladu s protokoli formule ena za covid-19 in navodili bahrajnske vlade. 35-letnik iz Stevenaga ima sicer blage simptome, a se dobro počuti.

"Vedno upoštevam vse varnostne ukrepe"
Hamilton je izrazil obžalovanje, da ne bo vozil, a poudaril skrb za druge udeležence tekmovanja. "Zelo sem razočaran, da me ne bo zraven konec tedna. Vse odkar smo junija začeli sezono, se redno testiramo. Vedno upoštevam vse varnostne ukrepe, da bi ostal zdrav. Včeraj sem se zbudil z blagimi simptomi. Zahteval sem dodaten test, ta pa je bil pozitiven. Takoj sem se določil za desetdnevno samoizolacijo. Ni mi vseeno, da ne bom mogel dirkati, toda na prvem mestu sta varnost in zdravje. Moram spoštovati navodila in protokole, da bom zaščitil druge," je pojasnil Britanec.

Ekipa Mercedes bo v kratkem sporočila ime nadomestnega voznika, ki bo na predzadnji dirki sezone 2020 v dirkalniku nadomestil novega starega svetovnega prvaka.

Ujel in presegel Schumacherja
V Turčiji je Hamilton potrdil obrambo naslova, s čimer je prišel do 7. naziva svetovnega prvaka, s čimer je izenačil rekord Michaela Schumacherja. Ob tem je presegel še Nemčev rekord po številu zmag, po zadnjem nedeljskem uspehu na VN Bahrajnu -11. v sezoni - novi rekord znaša že 95 zmag.

V pandemijski sezoni formule ena je Hamilton postal tretji okuženi dirkač: pred njim so okužbo s koronavirusom odkrili pri Sergiu Perezu in Lanceu Strollu.

Grosjean v sredo iz bolnišnice

Francoski dirkač Romain Grosjean, ki je le z lažjimi opeklinami na obeh rokah preživel grozljivo nesrečo v nedeljo v Bahrajnu, bo predvidoma v sredo zapustil bolnišnico.

Grosjean je le nekaj zavojev po štartu dirke po trčenju z Danilom Kvjatom izgubil nadzor nad dirkalnikom in s hitrostjo približno 250 km/h treščil v ogrado. Haasov dirkalnik se je prelomil na pol, takoj pa so ga zajeli plameni. A so varnostniki hitro posredovali in se lotili gašenja, Grosjean pa se je po 28 sekundah sam rešil iz ognjenih zubljev.

"Počutim se vse bolje. Seveda me še malo boli, ampak glede na to, kar se je zgodilo, ni hujšega. Vesel sem, da sem živ in se lahko pogovarjam z vami," je na Instagramu sporočil Francoz. Na drugi dirki v Bahrajnu ga bo zamenjal testni voznik Pietro Fittipaldi.

Romain Grosjean po hudi nesreči dobro okreva
Mazepin v novi sezoni za Haas

Ameriška ekipa v formuli 1 Haas je danes potrdila sodelovanje z 21-letnim ruskim dirkačem Nikito Mazepinom. Dozdajšnji voznik formule 2 je z moštvom podpisal večletno pogodbo. "Uresničile so se mi življenjske sanje, da postanem voznik v formuli 1," je dejal mladi Mazepin, ki je v avtomobilski šport prišel z izdatno očetovo finančno pomočjo.

Eden vročih kandidatov za drugi sedež v ekipi Haasa pa je prav tako 21-letni Nemec Mick Schumacher, sin sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja.Ekipo ob koncu sezone zapuščata Romain Grosjean in Kevin Magnussen.