Dave Ryan, ki je zakuhal afero, ni več član McLarna. Foto: EPA
Dave Ryan, ki je zakuhal afero, ni več član McLarna. Foto: EPA

Vse se je začelo na prvi letošnji dirki, ko je Lewis Hamilton ob vožnji za varnostnim avtomobilom ob napaki Jarna Trullija Italijana prehitel in prišel na tretjo mesto. McLaren je nato svojemu vozniku naročil naj toyoto spusti predse. Svetovni prvak je po dirki na zaslišanju lagal o dogovarjanju s svojim moštvom, zaradi česar je bil kaznovan z odvzemom točk.

Odločitev bo padla konec aprila
Mednarodna avtomobilska zveza se je zdaj odločila, da Hamiltona prijavi svetovnemu avtomobilstičnemu svetu, ki lahko izreče dodatne kazni. Zaslišanje bo 29. aprila. Kazni so lahko sila različne, celo izključitev iz prvenstva.

Hamilton naj bi ostal brez točk
Vprašanje pa je, če si svet lahko privošči izključitev McLarna in svetovnega prvaka. A možno je vse, saj je isti svet zaradi vohunske afere McLarna pred leti že olajšal za 100 milijonov dolarjev. Po najbolj verjetnem scenariju pa Hamiltonu grozi odvzem nekaj točk za svetovno prvenstvo. Glede na to, da ima šele 1 točko, gre lahko celo v "minus točke".

Ryan zapušča McLaren
Pri McLarnu so se medtem dokončno razšli s športnim direktorjem Davom Ryanom, ki je vso afero zakuhal, saj je Hamiltonu svetoval laganje pred. Britansko moštvo je Novozelandca najprej suspendiralo, zdaj pa je ostal še brez dela.

S. J.