Nico Rosberg je vodil tako rekoč od štarta do cilja in je brez večjih težav dosegel 9. zmago v karieri. Foto: Reuters
Nico Rosberg je vodil tako rekoč od štarta do cilja in je brez večjih težav dosegel 9. zmago v karieri. Foto: Reuters

Za mano je popoln konec tedna. Odlično je bilo doseči 'pole', potem pa še zmagati na tak način.

Nico Rosberg
Štart dirke
Lewis Hamilton je na štartu izgubil mesto proti Sebastianu Vettlu, v prvem zavoju pa je moral nato odbiti še napad Valtterija Bottasa. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Sebastian Vettel
Lewis Hamilton in Sebastian Vettel sta se večji del dirke borila za drugo mesto, na koncu je dvoboj dobil Britanec, ki je z boljšo taktiko ugnal dirkača Ferrarija. Foto: Reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso je domačo dirko končal v garaži, potem ko je imel težave z zavorami in je pri postanku skoraj povozil člana svoje ekipe. Foto: Reuters
Rosberg razred zase v Barceloni
Povzetek dirke F1 za VN Španije
Štart dirke F1 za VN Španije

Rosberg je vodil tako rekoč od štarta do cilja. Brez težav je zadržal vodilni položaj na štartu, nato pa hitro začel večati prednost, ki jo je obdržal vse do konca. Precej pestreje je bilo v boju za drugo mesto, za katerega sta se udarila Vettel in Hamilton.

Krajšo je potegnil Nemec, ki je sredi dirke obtičal v gneči in izgubil ogromno časa, medtem ko je Britanec s spremenjeno taktiko storil dovolj, da je po tretjem postanku smuknil na drugo mesto.

Hamilton slabo začel dirko
Rosberg je na štartu zadržal najboljši položaj, nekoliko slabše se je odrezal Hamilton, mimo katerega je hitro švignil Vettel, njegov položaj je ogrozil tudi Bottas, a je skozi prva zavoja zapeljal za Britancem. Odlično je dirko začel tudi Räikkönen, ki je bil po sobotnih kvalifikacijah zelo razočaran - dosegel je šele 7. najboljši čas -, saj je že po nekaj zavojih brez večjih težav premagal tora rossa, Maxa Verstappna in Carlosa Sainza.

Hamilton ves čas pretil Vettlu
Rosberg je v naslednjih krogih narekoval tempo, Vettlu je ušel za dobrih sedem sekund. Prvi, ki je opravil postanek, je bil Hamilton. V boks je zavil v 14. krogu, mehaniki so imeli nekaj težav s privijanjem zadnjega levega kolesa, zato je izgubil dodatnih nekaj sekund. V naslednjih dveh krogih sta postanka opravila še Vettel in Rosberg, vrstni red med njimi se ni spremenil. Vettel je imel po postanku kar nekaj težav s stabilnostjo dirkalnika, večkrat je zdrsnil iz idealne linije, a je bil še vedno dovolj hiter - še posebej mu je šel na roko zadnji zavoj -, da je za seboj zadržal Hamiltona, ki mu v štartno-ciljni ravnini nikakor ni uspelo smukniti pred Nemca.

Hamilton spremenil taktiko, kar se mu je obrestovalo
Pri Mercedesu so se nato odločili za spremembo taktike. Hamiltona so vpoklicali v boks v 33. krogu, ko je postanek opravil Vettel, je zdrsnil na četrto mesto. Nemec je obstal v gneči, izgubil je ogromno časa, tako da je Hamilton po tretjem postanku dokončno premagal štirikratnega svetovnega prvaka in se uvrstil na drugo mesto. Deset krogov pred koncem je imel že slabih deset sekund naskoka (-9,8).

Prva tri mesta so bila oddana, v zadnjih krogih je bilo še najbolj vroče v boju za četrto mesto, za katerega sta se udarila Bottas in Räikkönen. Finski obračun je nazadnje le dobil Bottas, ki je odbil vse napade starejšega rojaka in izenačil najboljšo letošnjo uvrstitev (4. mesto).

Rosberg poln superlativov
"Za mano je popoln konec tedna. Odlično je bilo doseči 'pole', potem pa še zmagati na tak način. Dirkalnik je bil ves konec tedna fantastičen - zares popoln," je bil po dirki do ušes nasmejan Rosberg, ki je vendarle dočakal svojih 'pet minut' v letošnji sezoni. Poudaril je, da mu je končno uspel odličen štart in da bo najprej užival v zmagi, šele nato bo začel razmišljati o naslednji dirki.

Hamilton: To je bil težek konec tedna
Hamilton, ki je vajen (serijskega) zmagovanja, je bil z drugim mestom - razumljivo - nezadovoljen. "Dirke nisem začel najbolje. Gume so se vrtele v prazno, a sem vseeno zadovoljen, da mi je na koncu uspelo osvojiti drugo mesto. To je bil zame težek konec tedna, a vse skupaj sprejemam," je dejal Britanec.

Vettel: Poskusili smo vse
Vettel je poudaril, da se je dirka prelomila, ko so se pri Mercedesu odločili za taktiko s tremi postanki. "Dobro smo začeli, uspelo mi je švigniti mimo Lewisa, lahko sem ga nadzoroval. Ko pa so se odločili za taktiko s tremi postanki, jim nismo mogli več slediti. Preprosto so bili prehitri. Poskusili smo vse. Včasih imaš srečo, včasih pa izgubiš še več," je dejal Heppenheimčan.

Dirka za VN Španije, Barcelona

Končni vrstni red (66/66):    
 1. N. ROSBERG  Merc. 1:41:12,555
 2. L. HAMILTON Mercedes +17,551
 3. S. VETTEL  Ferrari  45,342
 4. V. BOTTAS  Williams  59,217
 5. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 1:00,002
 6. F. MASSA   Williams 1:21,314
 7. D. RICCIARDO Red Bull  1 krog
 8. R. GROSJEAN Lotus   1 krog
 9. C. SAINZ   Toro Rosso 1 krog
10. D. KVJAT   Red Bull  1 krog
11. M. VERSTAPP. Toro Rosso 1 krog
12. F. NASR   Sauber   1 krog
13. S. PEREZ   F. India  1 krog
14. M. ERICSSON Sauber   1 krog
15. N. HÜLKEN.  F. India  1 krog
16. J. BUTTON  McLaren  1 krog
17. W. STEVENS  Marussia 3 krogi
                 
Odstop: Alonso, Maldonado, Merhi 
                 
Dirkaški seštevek (5/19):     
 1. L. HAMILTON Mercedes   111
 2. N. ROSBERG  Mercedes    91
 3. S. VETTEL  Ferrari    80
 4. K. RÄIKKÖNEN Ferrari    52
 5. V. BOTTAS  Williams    42
 6. F. MASSA   Williams    39
 7. D. RICCIARDO Red Bull    25
 8. R. GROSJEAN Lotus     16
 9. F. NASR   Sauber     14
10. C. SAINZ ML. Toro Rosso   8
11. M. VERSTAPP. Toro Rosso   6
12 N. HÜLKEN.  Force India   6
13. S. PEREZ   Force India   5
14. M. ERICSSON Sauber     5
15. D. KVJAT   Red Bull    5
16. F. ALONSO  McLaren     0
17. J. BUTTON  McLaren     0
                 
Konstruktorski seštevek (5/19):  
 1. MERCEDES          202
 2. FERRARI          132
 3. WILLIAMS          81
 4. RED BULL          30
 5. SAUBER           19
 6. LOTUS            16
 7. TORO ROSSO         14
 8. FORCE INDIA         11
 9. McLAREN           0
10. MANOR MARUSSIA        0
                 

Za mano je popoln konec tedna. Odlično je bilo doseči 'pole', potem pa še zmagati na tak način.

Nico Rosberg
Rosberg razred zase v Barceloni
Povzetek dirke F1 za VN Španije
Štart dirke F1 za VN Španije