Prizor, ki smo ga že vajeni iz lanske sezone: dvojna zmaga Mercedesa, na najvišji stopnički pa Lewis Hamilton. Foto: Reuters
Prizor, ki smo ga že vajeni iz lanske sezone: dvojna zmaga Mercedesa, na najvišji stopnički pa Lewis Hamilton. Foto: Reuters

Lewis je bil ves konec tedna odličen, dirkal je kot svetovni prvak. Ni mi ga uspelo prehiteti, a vsekakor sem poskušal to storiti vsak krog in to bom počel vse leto. Vseskozi mu bom dihal za ovratnik in upam, da ga bom tudi premagal.

Nico Rosberg
Kimi Räikkönen
Kimiju Räikkönenu so jo ob obeh postankih zagodli mehaniki. Natančneje mehanik, ki je bil zadolžen za menjavo zadnje leve gume. Foto: Reuters
Felipe Nasr
Na dirki je pozitivno presenetil Felipe Nasr, ki je kot novinec s 5. mestom ob svojem krstnem nastopu dosegel najboljši rezultat za Sauber. Tega je do nedelje držal Räikkönen, ki je bil s sauberjem leta 2001 v Melbournu šesti. Foto: Reuters
Hamilton v Melbournu potrdil vlogo favorita
Povzetek dirke F1 za VN Avstralije

Po pričakovanjih sta bila mercedesa razred zase, že takoj sta pobegnila najbližjim zasledovalcem in brez večjih težav osvojila najboljši mesti. Dvoboj za tretje mesto je dobil Sebastian Vettel, ki je z dovršeno taktiko premagal Felipeja Massa.

Na štartu le 15 dirkačev
Le 15 dirkačev je začelo dirko v sončnem Albert Parku. Manor Marussia še vedno ni uspela pripraviti dirkalnika za dirkanje, Valtteri Bottas je avstralsko preizkušnjo zaradi bolečin v hrbtu izpustil, na štart nista prispela niti Kevin Magnussen (McLaren) in Danil Kvjat (Red Bull). Prvi, ki je pri kultnemu britanskemu moštvu zamenjal poškodovanega Fernanda Alonsa, je na poti na štart utrpel okvaro Hondinega pogonskega sklopa, drugi okvaro menjalnika.

Varnostni avtomobil takoj zapeljal na stezo
Dirko je najbolje začel Hamilton, ki je brez težav zadržal vodilni položaj, nekoliko več preglavic je imel Rosberg, ki pa je vendarle uspel za seboj zadržati Masso. Že po prvem zavoju je nato prišlo do trka. Kimi Räikkönen je zapeljal na robnik, ob prihodu nazaj na stezo se je dotaknil Marcusa Ericssona, ta pa je trčil v Pastorja Maldonada, ki je končal v zaščitni ogradi. Za Venezuelčana je bilo dirko konec, kmalu zatem je v garažo zapeljal še njegov moštveni kolega Romain Grosjean, tako da je dirko nadaljevalo zgolj še 14 dirkačev. Po treh krogih se je varnostni avtomobil umaknil s steze.

Räikkönenu so zagodli mehaniki
Mercedesa sta si iz kroga v krog večala prednost, razlika v primerjavi s tretjeuvrščenim Masso je hitro narasla na 10 sekund. Hamilton je bil najhitrejši v vseh treh sektorjih in je suvereno držal prednost dobrih dveh sekund pred moštvenim kolegom. Za enega lepših presenečenj je sicer poskrbel Felipe Nasr, ki je s sauberjem držal odlično peto mesto. Za njim sta se za šesti položaj bojevala Daniel Ricciardo in Räikkönen, dvoboj je dobival Avstralec, Finec se je v 17. krogu odločil za prvi postanek, ki pa ni bil najhitrejši. Zalomilo se je pri namestitvi zadnje leve gume, namesto dobrih dveh so mehaniki za menjavo gum porabili več kot osem dragocenih sekund.

Finec je po drugem postanku v 42. krogu hitro sklenil svoj nastop v Melbournu, zapeljal je ob progo in ugasnil motor. Tudi tokrat je šlo za napako mehanika ob zadnjem levem kolesu, ki je tršo različico gume slabo privil.

Hamilton brez težav do zmage
V zaključku dirke je Massa neuspešno lovil tretjeuvrščenega Vettla, medtem ko je Marcus Ericsson, ki je osvojil prve točke v karieri formule ena, na osmem mestu prehitel Carlosa Sainza mlajšega. Rosberg je imel v zaključku dirke sicer še dovolj goriva za poslednji napad na zmago, a je bil Hamilton vseeno premočen. Avstralsko preizkušnjo je sicer končalo zgolj 11 dirkačev.

Dirka za VN Avstralije, Melbourne

Končni vrstni red (58/58):    
 1. L. HAMILTON Merc. 1:31:54,067
 2. N. ROSBERG  Mercedes  +1,360
 3. S. VETTEL  Ferrari  34,523
 4. F. MASSA   Williams  38,196
 5. F. NASR   Sauber  1:35,149
 6. D. RICCIARDO Red Bull  1 krog
 7. N. HÜLKEN.  F. India  1 krog
 8. C. SAINZ   Toro Rosso 1 krog
 9. M. ERICSSON Sauber   1 krog
10. S. PEREZ   F. India  1 krog
11. J. BUTTON  McLaren  2 kroga
                 
Odstop: Maldonado, Grosjean, Ver- 
    stappen, Räikkönen     
                  
Dirkaški seštevek za SP:      
 1. L. HAMILTON Mercedes    25
 2. N. ROSBERG  Mercedes    18
 3. S. VETTEL  Ferrari    15
 4. F. MASSA   Williams    12
 5. F. NASR   Sauber     10
 6. D. RICCIARDO Red Bull    8
 7. N. HÜLKEN.  Force India   6
 8. M. ERICSSON Sauber     4
 9. C. SAINZ ML. Toro Rosso   2
10. S. PEREZ   Force India   1
11. J. BUTTON  McLaren     0
12 K. RÄIKKÖNEN Ferrari     0
13. M. VERSTAPP. Toro Rosso   0
14. R. GROSJEAN Lotus      0
15. P. MALDONADO Lotus      0
16. D. KVJAT   Red Bull    0
17. K. MAGNUSSEN McLaren     0
18. V. BOTTAS  Williams    0
                 
Konstruktorski seštevek za SP:   
 1. MERCEDES          43
 2. FERRARI           15
 3. SAUBER           14
 4. WILLIAMS          12
 5. RED BULL           8
 6. FORCE INDIA         7
 7. TORO ROSSO          2
 8. McLAREN           0
 9. LOTUS            0
10. MANOR MARUSSIA        0
                 

Lewis je bil ves konec tedna odličen, dirkal je kot svetovni prvak. Ni mi ga uspelo prehiteti, a vsekakor sem poskušal to storiti vsak krog in to bom počel vse leto. Vseskozi mu bom dihal za ovratnik in upam, da ga bom tudi premagal.

Nico Rosberg
Hamilton v Melbournu potrdil vlogo favorita
Povzetek dirke F1 za VN Avstralije