Pred 20-letnim Maxom Verstappnom je svetla prihodnost v formuli ena. Številni poznavalci tega športa ga v naslednjih sezonah vidijo kot svetovnega prvaka. Foto: EPA
Pred 20-letnim Maxom Verstappnom je svetla prihodnost v formuli ena. Številni poznavalci tega športa ga v naslednjih sezonah vidijo kot svetovnega prvaka. Foto: EPA

Zato osvaja naslove prvaka, preprosto je boljši od vseh, ki ga obkrožajo. Upam, da bomo za naslednjo sezono pri Red Bullu razvili dovolj konkurenčen dirkalnik, s katerim ga bom lahko izzval.

Max Verstappen o Lewisu Hamiltonu
Lewis Hamilton in Max Verstappen
Štirikratni svetovni prvak Lewis Hamilton se zaveda, da ga želi Verstappen čim prej izriniti s prestola kraljice motošporta. Foto: EPA
Max Verstappen
Ta konec tedna je na sporedu predzadnja dirka sezone - dirka za VN Brazilije v Interlagosu. Dirka, na kateri je Verstappen lani v dežju z izjemnim dirkanjem ljubitelje tega športa pustil odprtih ust. Veliko je takšnih, ki so njegovo dirkanje primerjali s kultno predstavo legendarnega Ayrtona Senne v Donningtonu leta 1993. Foto: EPA

Pred dobrim tednom dni je Nizozemec oddirkal praktično popolno dirko v Ciudad de Mexicu, kjer je suvereno dobil VN Mehike in zmagal tretjič v karieri. Pred tem je slavil v Barceloni na dirki za VN Španije 2016, letos je poleg mehiške preizkušnje slavil še v Kuala Lumpurju na VN Malezije.

V kraljico motošporta je prodrl pri rosnih 17 letih, številni poznavalci tega športa so bili prepričani, da je premlad in preveč neizkušen, a sin nekdanjega dirkača Josa Verstappna je vsem hitro zaprl usta. S svojo hitrostjo, brezkompromisnostjo in predvsem pogumnim dirkanjem je dokazal, da gre za dirkača, pred katerim je v formuli ena zelo svetla prihodnost.

Hamilton: Dirkati moram na višji ravni
Podobnega mnenja je tudi novi stari svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je že pred časom dejal, da bo Verstappen postal zvezda tega športa in da se bliža čas, ko bo tudi on osvojil motošportni prestol. "Vedno obstaja nekdo, ki želi zasesti moje mesto. V tem trenutku to počne Max. Želi me nadomestiti," je dejal Britanec, ki je v Mehiki četrtič v karieri postal svetovni prvak. Dodal je: "Svoje dirkanje moram dvigniti na višjo raven, če želim ostati korak pred njim, kar me dodatno motivira."

Lewis izgubil nekaj ostrine?
Verstappen, ki ima med ljubitelji formule ena veliko pristašev, kakor tudi kar precej kritikov - številni mu očitajo na trenutke brezglavo dirkanje, ki ga velikokrat komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) ne kaznujejo -, se s Hamiltonom strinja: "Vsekakor bo moral svoje dirkanje dvigniti na višjo raven," je dejal z nasmeškom na obrazu in nadaljeval: "Tu seveda ne gre za kritiko, a ko osvojiš tri, štiri naslove svetovnega prvaka, izgubiš nekaj ostrine. Prepričan sem, da se na neki točki pojavi nekdo, ki te izzove, in takrat moraš svoje dirkanje dvigniti na višjo raven. Lewis v zadnjih sezonah ni ravno vajen, da se mora na vsaki dirki boriti za zmago ali stopničke - nekaj, kar jaz ves čas počnem. Seveda še nisem nikoli bil v njegovem položaju, a želim ga doseči. Zelo sem motiviran."

Z najboljšim dirkalnikom je lažje
Hkrati Verstappen priznava, da je Mercedes, ki je v konstruktorskem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena pometel s tekmeci v zadnjih štirih sezonah, je tudi letos za Hamiltona (in moštvenega kolega Valtterija Bottasa) razvil daleč najboljši dirkalnik v karavani. "Uspeh dirkača je v veliki meri odvisen od dirkalnika. Zadnje tri sezone je imel Lewis na voljo najboljši dirkalnik, kar je vsekakor v veliko pomoč pri doseganju vseh uspehov," je začel Nizozemec, a hkrati pojasnil, da 32-letnik iz Stevenagea vsega tega ne bi dosegel, če ne bi bil neizmerno talentiran. "To je tudi glavna razlika med njim in njegovimi moštvenimi kolegi. Zato osvaja naslove prvaka, preprosto je boljši od vseh, ki ga obkrožajo. Upam, da bomo za naslednjo sezono pri Red Bullu razvili dovolj konkurenčen dirkalnik, s katerim ga bom lahko izzval. Kako se bo vse skupaj razpletlo, pa bomo morali še malce počakati," je sklenil dirkač s številko 33.

Zato osvaja naslove prvaka, preprosto je boljši od vseh, ki ga obkrožajo. Upam, da bomo za naslednjo sezono pri Red Bullu razvili dovolj konkurenčen dirkalnik, s katerim ga bom lahko izzval.

Max Verstappen o Lewisu Hamiltonu