Lewis Hamilton je četrtič v karieri postal svetovni prvak, s tem je presegel dosežek idola Ayrtona Senne, ki je osvojil tri naslove (1988, 1990 in 1991). Foto: Reuters
Lewis Hamilton je četrtič v karieri postal svetovni prvak, s tem je presegel dosežek idola Ayrtona Senne, ki je osvojil tri naslove (1988, 1990 in 1991). Foto: Reuters

Vse skupaj je neverjetno. Dirka se ni razvijala po mojem okusu, za zmagovalcem sem zaostajal že več kot 40 sekund. Toda nikoli se nisem predal. To mi je najpomembneje, za današnji dan sem zelo hvaležen.

Lewis Hamilton
Štart F1
Takole je v uvodnih zavojih dirke Max Verstappen napadel najboljšega iz sobotnih kvalifikacij Sebastiana Vettla. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je dolgo vozil na repu kolone, na koncu se je prebil vse do 9. mesta, kar je bilo dovolj za nov naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel bo moral na morebitni nov naslov svetovnega prvaka počakati na sezono 2018. Foto: Reuters
Valtteri Bottas, Max Verstappen in Kimi Räikkönen
Oder za zmagovalce v Ciudadu de Mexicu (z leve proti desni): Valtteri Bottas, Max Verstappen in Kimi Räikkönen. Foto: Reuters
Hamilton še četrtič prvak

Hamilton je četrtič svetovni prvak. Prvič je kraljico motošporta osvojil na infarktni dirki za VN Brazilije v Interlagosu leta 2008, z vrha ga ni uspelo nikomur izriniti še v letih 2014 in 2015.

V lanski sezoni se je vse do zadnje dirke boril za naslov z Nicom Rosbergom in boj tudi izgubil, letos je tudi po zaslugi napak in okvar dirkalnika najbližjega zasledovalca Vettla v drugi polovici sezone na tron motošporta stopil dve dirki pred koncem sezone.

S tem je postal najuspešnejši britanski dirkač formule ena vseh časov, predtem si je mesto najboljšega s tremi naslovi delil z Jackiejem Stewartom, ki je bil svetovni prvak v letih 1969, 1971 in 1973. Na večni lestvici svetovnih prvakov se je s štirimi naslovi izenačil s Vettlom in Alainom Prostom.

Verstappen je na dirki sicer pometel s tekmeci, drugo mesto je Mercedesu prinesel Valtteri Bottas, tretji je bil njegov rojak s ferrarijem Kimi Räikkönen.

Trk Vettla in Hamiltona
Začetek dirke v mehiški prestolnici je bil zelo razburljiv. Verstappen je že v drugem zavoju napadel Vettla, z blažjim dotikom gum ga mu je uspelo prehiteti. Dvoboj vodilnih je želel iz ozadja izkoristiti Hamilton, ki je odbrzel mimo nemočnega Vettla, ta pa je s sprednjim krilcem zadel njegovo zadnjo gumo in jo prerezal. Rezultat: vodilna v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v kraljici motošporta sta morala že v prvem krogu opraviti prisilni postanek. V Ferrarijevi garaži so zamenjali nos Vettlovega dirkalnika, v Mercedesovi so Hamiltonu zamenjali zadnjo desno počeno gumo. Verstappen je vodil, drugi je bil Valtteri Bottas, tretji Esteban Ocon. V 7. krogu je zaradi težav s pogonskim sklopom odstopil Daniel Ricciardo. To je bil njegov drugi zaporedni odstop, pred tednom dni ni končal dirke za VN ZDA v Austinu.

Verstappen in Bottas razred zase
Verstappen in Bottas sta vozila svojo dirko, Nizozemec je imel pred Fincem približno pet sekund prednosti, ta pa pred tretjeuvrščenim Räikkönenom več kot 20 sekund. Hamilton je medtem ves čas vozil na repu kolone - vmes ga je Verstappen prehitel že za krog (!) -, prvega dirkača je prehitel v 28. krogu, ko je švignil mimo Carlosa Sainza. Pet krogov pozneje je svojega toro rossa ob stezi parkiral Brendon Hartley, zaradi česar je na stezo 'zapeljal' virtualni varnostni avtomobil. To so dirkači izkoristili in se namenili v bokse po nove komplete gum. Vettel je bil na stezi drugi najhitrejši (za Verstappnom), pridno je topil prednost dirkačev pred seboj in se povzpel vse do sedmega mesta, ko je začel lov na Sergia Pereza in ga v 51. krogu tudi prehitel.

Nemec se višje od četrtega mesta ni mogel povzpeti, po lestvici navzgor je medtem napredoval tudi Hamilton, ki se je prebil v najboljšo deseterico, na koncu se je za deveto mesto udaril še s Fernandom Alonsom, ki v mclarnu ni imel realnih možnosti za dobljen dvoboj.

26. novembra konec sezone
Sezona formule ena se bo nadaljevala v Sao Paulu 12. novembra, kjer je na sporedu dirka za VN Brazilije, končala se bo štirinajst dni pozneje na dirki za VN Abu Dabija v Jas Marini.

Dirna za VN Mehike, Ciudad de Mexico

Končni vrstni red (71/71):         
 1. M. VERSTAPPEN  R.B. 1:36:26,550
 2. V. BOTTAS      Mercedes +19,678
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari   54,007
 4. S. VETTEL      Ferrari 1:00,078
 5. E. OCON        F. India  1 krog
 6. L. STROLL      Williams  1 krog
 7. S. PEREZ       F. India  1 krog
 8. K. MAGNUSSEN   Haas      1 krog
 9. L. HAMILTON    Mercedes  1 krog
10. F. ALONSO      McLaren   1 krog
11. F. MASSA       Williams  1 krog
12. S. VANDOORNE   McLaren   1 krog
13. P. GASLY       T. Rosso  1 krog
14. P. WEHRLEIN    Sauber   2 kroga
15. R. GROSJEAN    Haas     2 kroga
                                   
Odstop: Ricciardo, Hülkenberg,     
        Hartley, Ericsson, Sainz   
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. L. HAMILTON    Mercedes   * 333
 2. S. VETTEL      Ferrari      277
 3. V. BOTTAS      Mercedes     262
 4. D. RICCIARDO   Red Bull     192
 5. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari      178
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull     148
 7. S. PEREZ       F. India      92
 8. E. OCON        F. India      83
 9. C. SAINZ       T. R./Ren.    54
10. L. STROLL      Williams      40
...                                
                                   
Moštva:                            
 1. MERCEDES * 595 5. WILLIAMS   76
 2. FERRARI    455 6. TORO ROSSO 53
 3. RED BULL   340 7. RENAULT    48
 4. F. INDIA   175 8. HAAS       47
                                   
        * - svetovni prvak         
                                   

 

Vse skupaj je neverjetno. Dirka se ni razvijala po mojem okusu, za zmagovalcem sem zaostajal že več kot 40 sekund. Toda nikoli se nisem predal. To mi je najpomembneje, za današnji dan sem zelo hvaležen.

Lewis Hamilton
Hamilton še četrtič prvak