Sebastian Vettel se po koncu dirke ni mogel pomiriti. Foto: AP
Sebastian Vettel se po koncu dirke ni mogel pomiriti. Foto: AP

Prisilil sem ga v napako, zapeljal je s steze, ko pa se je vrnil nazaj, sva skoraj trčila. Škoda, a to je dirkanje. Zavoj sem odpeljal povsem normalno. Ko se vračaš na stezo, ne smeš zapeljati kar v dirkaško linijo.

Lewis Hamilton

Vettel je bil po koncu kanadske dirke besen kot ris. Zapustil je svoj dirkalnik in se ni udeležil tradicionalnega intervjuja z nekdanjim dirkačem Martinom Brundlom po dirki, a se je pozneje vseeno vrnil in ‒ zamenjal tabli, ki označujeta osvojeno mesto ob dirkalnikih.

Videlo se mu je, da se še dolgo ne bo sprijaznil s kaznijo ‒ pribitkom petih sekund ‒, ki so mu jo po napaki v 48. krogu, ko se je na stezo nevarno vrnil v Hamiltonovo dirkaško linijo, naložili komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia).

Nemec, ki na zmago v formuli ena čaka že vse od lanske dirke za VN Belgije, v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo za vodilnim Hamiltonom zdaj zaostaja že za 62 točk.

Sorodna novica Hamilton po Vettlovi kazni v Montrealu ujel Schumacherja

Vettel: Raje bi dirkal v starih časih
"Vračal sem se na stezo, hkrati sem se trudil obdržati dirkalnik pod nadzorom. Ko mi ga je uspelo ukrotiti, sem pogledal v vzvratno ogledalo in opazil, da je Lewis tik za menoj. Mislim, da v danem položaju ne bi mogel ukrepati drugače. Res ne vidim, kje je težava," je po dirki dejal Sebastian Vettel in dodal, da vse strožja pravila ubijajo formulo ena. "Obožujem stare dirke, stare dirkalnike, stare dirkače. Želim si, da bi dirkal v tistih časih, kajti danes je preveč pravil in diplomacije. Vsak bi moral brezsramno izraziti svoje mnenje. Današnja formula ena mi ni všeč. To, kar se je zgodilo danes na stezi, je zame dirkanje. Starejše generacije dirkačev, ki sem jih prej omenil, tudi navijači na tribunah bi se strinjali, da je to dirkanje," je povedal in dodal: "Današnja formula ena ni šport, v katerega sem se v mladosti zaljubil."

Sklenil je: "Sploh ne gre za boj za naslov prvaka, enostavno smo si zaslužili to zmago, a so nam jo ukradli. In to je naše mnenje. Dirka je bila odlična, navijači so me bodrili ves čas. Zdaj je vzdušje nekam čudno in res ne vem, kaj sploh reči. Takšne odločitve komisarjev škodijo našemu športu. Ljudje želijo gledati dirkanje, in to je bilo dirkanje. Res škoda, da potem vse pokvarijo neke smešne odločitve. Kam pa naj bi sploh šel? Nisem mogel zaviti drugam, ko sem se vračal na stezo."

Hamilton: Ne moreš kar zapeljati v dirkaško linijo
Po dirki je bil čisto drugačne volje Lewis Hamilton, ki je podedoval Vettlovo zmago. Potem ko je opravil s floskulami navijačem, ki jih ponovi po vsaki dirki, je prešel k bistvu: "Ne želim si takšne zmage. Prisilil sem ga v napako, zapeljal je s steze, ko pa se je vrnil, sva skoraj trčila. Škoda, a to je dirkanje. Zavoj sem odpeljal popolnoma običajno. Ko se vračaš na stezo, ne smeš zapeljati kar v dirkaško linijo." Aktualni svetovni prvak, ki je dosegel že tretjo zaporedno zmago, je obenem priznal, da je imel proti koncu kanadske preizkušnje že veliko težav s pregrevanjem zavor, potem ko je lovil Vettla in skrbel, da je njegova prednost ostala pod 5 sekundami.

Leclerc vendarle zadovoljen s Ferrarijem
Na tretjem mestu je lahko kar nekoliko odleglo drugemu Ferrarijevemu dirkaču Charlesu Leclercu, ki je stopil na oder za zmagovalce, potem ko je na domači dirki v Monte Carlu utrpel točkovno ničlo. V Montrealu ni imel razburljive dirke, relativno lahko je osvojil tretje mesto, nekaj časa se mu je nasmihala tudi dodatna točka za najhitrejši odpeljani krog, a jo je na koncu odnesel Bottas. "Zelo sem zadovoljen s predstavo. Bili smo zelo hitri, res škoda, da sem storil nekaj manjših napak v kvalifikacijah. To moram nujno popraviti! Ferrari si je danes zaslužil zmago. Škoda. Toda vrnili se bomo močnejši, upam da bo zmaga prišla kmalu," je dejal 21-letnik.

Mimogrede, Valtteri Bottas je z mercedesom podrl rekord proge, ki ga je vse od leta 2004 držal Rubens Barrichello. Brazilec je s ferrarijem tedaj za en krog potreboval 1:13,622, Fincu je v nedeljo uspelo krog premagati v 1:13,078.

Zmagovalci vseh dirk za VN Kanade:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2019Lewis HamiltonMercedesMontreal
2018Sebastian VettelFerrari
2017Lewis HamiltonMercedes
2016Lewis HamiltonMercedes
2015Lewis HamiltonMercedes
2014Daniel RicciardoRed Bull
2013Sebastian VettelRed Bull
2012Lewis HamiltonMcLaren
2011Jenson ButtonMcLaren
2010Lewis HamiltonMcLaren
2008Robert KubicaSauber
2007Lewis HamiltonMcLaren
2006Fernando AlonsoRenault
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Michael SchumacherFerrari
2003Michael SchumacherFerrari
2002Michael SchumacherFerrari
2001Ralf SchumacherWilliams
2000Michael SchumacherFerrari
1999Mika HäkkinenMcLaren
1998Michael SchumacherFerrari
1997Michael SchumacherFerrari
1996Damon HillWilliams
1995Jean AlesiFerrari
1994Michael SchumacherBenetton
1993Alain ProstWilliams
1992Gerhard BergerMcLaren
1991Nelson PiquetBenetton
1990Ayrton SennaMcLaren
1989Thierry BoutsenWilliams
1988Ayrton SennaMcLaren
1986Nigel MansellWilliams
1985Michele AlboretoFerrari
1984Nelson PiquetBrabham
1983Rene ArnouxFerrari
1982Nelson PiquetBrabham
1981Jacques LaffiteLigier
1980Alan JonesWilliams
1979Alan JonesWilliams
1978Gilles VilleneuveFerrari
1977Jody ScheckterWolfBowmanville
1976James HuntMcLaren
1974Emerson FittipaldiMcLaren
1973Peter RevsonMcLaren
1972Jackie StewartTyrrell
1971Jackie StewartTyrrell
1970Jacky IckxFerrariMont-Tremblant
1969Jacky IckxBrabhamBowmanville
1968Denny HulmeMcLarenMont-Tremblant
1967Jack BrabhamBrabhamBowmanville