Dirkališče v Manami dirkači formule ena zelo dobro poznajo, saj so tudi opravili dva sklopa zimskih testiranj. Foto: EPA
Dirkališče v Manami dirkači formule ena zelo dobro poznajo, saj so tudi opravili dva sklopa zimskih testiranj. Foto: EPA

Kar težko je verjeti, da bo ta konec tedna na sporedu že 10. dirka za VN Bahrajna. Tu sem zmagal leta 2009, prav tako mi je v Manami že večkrat uspela dobra dirka. Res uživam v izzivu, ki ga predstavlja ta proga.

Jenson Button
Dirkališče v Manami je zraslo iz puščave. Foto: EPA
Že na krstni dirki za VN Bahrajna sta leta 2004 Michael Schumacher (desno) in Rubens Barrichello poskrbela za dvojno slavje Ferrarija. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Lani je Sebastian Vettel brez najmanjših težav dobil dirko za VN Bahrajna. Na odru za zmagovalce sta mu družbo delala oba lotusa, Kimi Räikkönen in Romain Grosjean. Foto: EPA

V Bahrajnu smo opravili številna testiranja, zato dobro vemo, kako se pripraviti na nedeljsko dirko. Vreme bo nekoliko drugačno, saj gre za nočno dirko, toda menim, da bo lepo videti dirkalnike pod žarometi.

Valtteri Bottas
Lewis Hamilton in Nico Rosberg
Lahko v Manami kdo prepreči novo slavje Mercedesu? Foto: Reuters

Po dveh dirkah v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena vodi Nico Rosberg (Mercedes), ki je zbral 43 točk. Drugi je njegov moštveni kolega in zmagovalec zadnje dirke v Kuala Lumpurju Lewis Hamilton (25 točk), tretji pa Ferrarijev Fernando Alonso (24).

Stavnica za VN Bahrajna
1. Lewis Hamilton (2,10)
2. Nico Rosberg (3,25)
3. Sebastian Vettel (7,50)
4. Fernando Alonso (17,00)
5. Kimi Räikkönen (21,00)
6. Valtteri Bottas (26,00)
7. Felipe Massa (29,00)
8. Jenson Button (34,00)
9. Kevin Magnussen (36,00)
10. Daniel Ricciardo (41,00)

Prav Alonso ima na dirkah za VN Bahrajna največ zmag, saj je v Manami slavil že trikrat (2005, 2006 in 2010), drugo mesto si delita Felipe Massa (2007 in 2008) in Sebastian Vettel (2012 in 2013). Med konstruktorji je najuspešnejši torej Ferrari, ki ima štiri zmage, drugo mesto si s po dvema zmagama delita Renault in Red Bull.
Buttonov 250. nastop v formuli ena
"Kar težko je verjeti, da bo ta konec tedna na sporedu že 10. dirka za VN Bahrajna. Tu sem zmagal leta 2009, prav tako mi je v Manami že večkrat uspela dobra dirka. Res uživam v izzivu, ki ga predstavlja ta proga," je dejal četrtouvrščeni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena Jenson Button. Svetovni prvak iz leta 2009 je uvodno dirko v Melbournu končal na 3. mestu, v Kuala Lumpurju je bil šesti. "Tu dobiš vedno občutek, da lahko iz sebe in iz dirkalnika iztisneš še nekoliko več in zaradi tega je ta proga tako težavna, a tudi zadovoljiva," je še povedal in dodal: "Nedeljska dirka bo že moja 250. v formuli ena. To je noro! Počutim se, kot da bi šele včeraj proslavil svojo jubilejno 200. dirko za McLaren na Madžarskem - leta 2011."
Bottas: Obetamo si lepo bero točk
Valtteri Bottas, Willamsov up za prihodnost, je navdušil na dirki v Melbournu, v Maleziji je osvojil 'zgolj' osmo mesto. Finec je dokazal, da gre za obetavnega dirkača, ki se lahko s kančkom sreče vmeša tudi v boj za najvišja mesta. "V Bahrajnu smo opravili številna testiranja, zato dobro vemo, kako se pripraviti na nedeljsko dirko. Vreme bo nekoliko drugačno, saj gre za nočno dirko, toda menim, da bo lepo videti dirkalnike pod žarometi," je dejal Finec in sklenil: "Na zimskih testiranjih v Bahrajnu nam ni šlo tako slabo, zato si v nedeljo obetamo lepo bero točk."
Z lepilom nad težave s peskom
Gradnja dirkalne steze v Manami je bil bahrajnski nacionalni projekt, ki ga je začel tamkajšnji prestolonaslednik, šejk Hamad Al Halifa. Tako kot številne druge je tudi to progo oblikoval nemški arhitekt Hermann Tilke. Površina proge je sestavljena iz drobnika 'greywacke', ki so ga v Bahrajn pripeljali iz angleške grofije Shropshire in je v karavani formule eden zelo cenjenih materialov, saj omogoča zelo dober oprijem. Trasa, ki je dolga 5,412 km, je sestavljena iz štirih dolgih ravnin in številnih ostrih zavojev. Največ morebitnih težav je vselej povzročal pesek, saj je dirkališče, ki je stalo približno 150 milijonov ameriških dolarjev, zgrajeno sredi puščave, a so organizatorji dirke z brizganjem lepila okoli proge poskrbeli, da veter peska ne razpihava po trasi in tako ne ovira dirkanja.
Prva dirka v znamenju Ferrarija
4. aprila 2004 so v Manami izpeljali prvo dirko za VN Bahrajna. To je bila tudi prva dirka formule ena na Bližnjem vzhodu. Dobil jo je Michael Schumacher, njegov moštveni kolega pri Ferrariju Rubens Barrichello je bil drugi. Na zmagovalnem odru se jima je pridružil še Button (BAR-Honda). Progo je nekaj ur pred dirko ohladilo deževje, kar je bila tedaj voda na mlin Ferrariju z Bridgestonovimi pnevmatikami. Schumacher je takoj na štartu odbil vse napade drugih dirkačev, prvo mesto je do konca, razen za kratek čas ob postankih, brez težav zadržal. Tretje mesto se je dolgo nasmihalo Juanu Pablu Montoyi (Williams), ki pa so ga zaustavile tehnične težave. To je bila že Nemčeva 73. zmaga v karieri.
Na dirki sta tedaj zatajila oba McLarna - Kimiju Räikkönenu, ki je dirko začel z 20. mesta, je razneslo motor, njegovega moštvenega kolega Davida Coultharda pa po nesporazumu ob zadnjem postanku v boksih mehaniki niso pričakovali, dirko je nato končal ob progi.
Vettel lani brez konkurence
Lansko dirko je prepričljivo dobil Sebastian Vettel, ki je na arabski preizkušnji vodil tako rekoč od začetka do konca. V vodstvo je smuknil v 3. krogu, ko je švignil mimo nemočnega Rosberga. Ničesar ni prepustil naključju, vozil je celo tako hitro, da so ga morali pri Red Bullu miriti. Na zmagovalni oder sta se uvrstila še oba lotusa, Räikkönen in Romain Grosjean. Dirka se je sicer ponesrečila Ferrariju, ki je imel kopico težav z dirkalnikoma, moštvu iz Maranella je čast z 8. mestom vsaj nekoliko rešil Alonso, ki je moral že v uvodnih krogih opraviti dva prisilna postanka, skoraj vso dirko pa je odpeljal tudi brez možnosti za uporabo sistema DRS.

Dirka ob 17.00 na TVS 2 in na MMC-ju
Dirkači bodo v Manami v petek ob 13.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 14.00, ob 17.00 se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 17.00.

Dirka za VN Bahrajna, Manama
Petek ob 13.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 17.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 14.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 17.00 (prenos na MMC TV):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 17.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Kar težko je verjeti, da bo ta konec tedna na sporedu že 10. dirka za VN Bahrajna. Tu sem zmagal leta 2009, prav tako mi je v Manami že večkrat uspela dobra dirka. Res uživam v izzivu, ki ga predstavlja ta proga.

Jenson Button

V Bahrajnu smo opravili številna testiranja, zato dobro vemo, kako se pripraviti na nedeljsko dirko. Vreme bo nekoliko drugačno, saj gre za nočno dirko, toda menim, da bo lepo videti dirkalnike pod žarometi.

Valtteri Bottas