Lewis Hamilton je ob prečkanju ciljne črte pomislil na žrtve letalske nesreče skrivnostnega leta MH370 in njihove družine. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je ob prečkanju ciljne črte pomislil na žrtve letalske nesreče skrivnostnega leta MH370 in njihove družine. Foto: Reuters

Občutek med dirko je bil izvrsten, fantje v moštvu so se še enkrat izkazali. Zelo sem ponosen na naš kolektiv, ki je opravil res veliko delo.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Nico Rosberg je takoj po štartu švignil mimo Sebastiana Vettla, od katerega se je v naslednjih krogih odlepil in brez večjih težav osvojil drugo mesto. Foto: Reuters

Pri Red Bullu so se odlično odzvali na točkovno ničlo v Avstraliji. Zelo so se potrudili, da so se tako hitro vrnili v boj. V tem športu so še vedno merilo za uspeh.

Nico Rosberg
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel je vesel, da se je njegovo moštvo (za silo) pobralo po točkovni ničli v Melbournu. Foto: Reuters

Bil sem kar presenečen, ko sem takoj po štartu ob sebi zagledal Nica. V nadaljevanju sem se mu poskušal karseda približati, a se je nato zdelo, kot bi našel novo prestavo in je enostavno švignil naprej. Na koncu sem želel dirkalnik le pripeljati do cilja.

Sebastian Vettel
Fernando Alonso
Fernando Alonso si je prizadeval zmanjšati zaostanek za najboljšo trojko, a brez uspeha. Za zmagovalcem je tudi tokrat zaostal za dobrih 35 sekund. Foto: Reuters
Kimi Räikkönen
Alonsov moštveni kolega Kimi Räikkönen je Malezijo zapustil brez osvojene točke. Svetovni prvak iz leta 2007 je preizkušnjo v Sepangu končal na 12. mestu. Foto: Reuters
Kevin Magnussen
Kevin Magnussen (v ospredju) je storil veliko napako, zaradi katere si je pokvaril vrhunsko uvrstitev, hkrati pa je boljši izkupiček preprečil še Räikkönenu. Foto: Reuters


Tudi druga dirka sezone v formuli ena ni postregla s presežki. Lewis Hamilton se je hitro oddaljil od tekmecev, s taktiko treh postankov je ciljno črto prečkal dobrih 17 sekund pred moštvenim kolegom Rosbergom, s čimer je v osmem poskusu vendarle zmagal v Kuala Lumpurju. To je bila tudi prva dvojna zmaga Mercedesa po letu 1955 - seveda pa se je Mercedes kot konstruktor tedaj poslovil in v karavano formule ena vrnil šele leta 2010.

Ricciardo še brez osvojene točke
Potem ko je bil v Melbournu zaradi prekoračenega pretoka goriva diskvalificiran, je tokrat Daniel Ricciardo storil napako, zaradi katere ga je doletela kazen 10 štartnih mest za dirko v Bahrajnu. Avstralec je namreč med postankom speljal, preden so mu mehaniki pritrdili sprednjo levo gumo. Takoj ga je doletela kazen 10 sekund, pozneje pa je odjeknila še vest, da bo moral v Manami dirko začeti deset mest nižje. Ricciardo je preizkušnjo v Kuala Lumpurju končal v 49. od 56 krogov.


Hamilton zmago posvetil Malezijcem

"To je bilo nekaj posebnega, saj na tem dirkališču nikoli nisem imel sreče. Vsakič sem bil hiter, a je šlo skoraj vedno nekaj narobe," je po dirki priznal presrečni Hamilton, ki je dosegel 23. zmago v karieri, hkrati pa je odpeljal tudi najhitrejši krog. Nadaljeval je: "Občutek med dirko je bil izvrsten, fantje v moštvu so se še enkrat izkazali. Zelo sem ponosen na naš kolektiv, ki je opravil res veliko delo. Prepričan sem, da je še vedno nekaj prostora za izboljšave, a brez oklevanja lahko povem, da je to najboljši dirkalnik, kar sem jih kdaj vozil." Britanec, svetovni prvak iz leta 2008, je pred nedeljsko zmago zadnjič na najvišjo stopničko stopil lani v Budimpešti. Na uvodni dirki sezone si je privozil najboljši štartni položaj, a je moral že po nekaj krogih zaradi težav z motorjem zaviti v garažo.
"Presrečen sem, še posebej po slabi uvodni dirki v Avstraliji. Zelo sem zadovoljen z današnjo predstavo in upam, da bomo uspehe nizali še naprej," je dejal. Povedal je še: "Zmago posvečam tragično umrlim Malezijcem v letalski nesreči. Nikoli ne moreš predvideti, kaj se ti bo zgodilo, zato so bile družine umrlih prva misel, ko sem prečkal ciljno črto."
Red Bull še vedno merilo za uspeh
Zelo zadovoljen je bil tudi drugouvrščeni Nico Rosberg, ki po zmagi na uvodni dirki sezone v Melbournu prepričljivo vodi v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena. Nemec je z uvodnih dirk odnesel 43 točk in ima 18 točk prednosti pred moštvenim kolegom Hamiltonom. "Uspel nam je odličen rezultat, ki smo si ga povsem zaslužili. Seveda bi raje videl, da bi stal na najvišji stopnički, a danes je bil Lewis enostavno prehiter," je priznal Rosberg, ki je dirko začel s tretjega štartnega položaja, a se je že pred prvim zavojem prebil na drugo mesto in ga ohranil do konca. "Zdaj moram preučiti svoj nastop in ugotoviti, kje je prostor za izboljšanje," je še dodal. Rosberg je dirko suvereno odpeljal do konca, zlahka je držal drugo mesto, a kljub vsemu je bil presenečen nad znatnim izboljšanjem red bullov. "Pri Red Bullu so se odlično odzvali na točkovno ničlo v Avstraliji. Zelo so se potrudili, da so se tako hitro vrnili v boj. V tem športu so še vedno merilo za uspeh," je sklenil.

Vettel več ni mogel doseči
Po katastrofalnem uvodu v novo sezono, ko je moral dirkalnik že po nekaj krogih zapeljati v garažo, je do prvih letošnjih točk (in stopničk) prišel Sebastian Vettel. Štirikratni zaporedni svetovni prvak je mislil, da mu je uspel dober štart, a je mimo njega po zunanji strani zlahka zapeljal Rosberg in ga pahnil na tretje mesto, na katerem je obtičal do konca. "Bil sem kar presenečen, ko sem takoj po štartu ob sebi zagledal Nica. V nadaljevanju sem se mu poskušal karseda približati, a se je nato zdelo, kot bi našel novo prestavo in je le švignil naprej. Na koncu sem želel dirkalnik samo pripeljati do cilja," je dejal Vettel in dodal, da se pri Red Bullu še vedno zelo trudijo, da nadoknadijo slaba zimska testiranja in uvod v sezono. "Naša ekipa se v tovarni zelo trudi. Sodeč po tem, kje smo bili pred dvema mesecema, smo ta konec tedna naredili velik korak v pravo smer. Res škoda, da nam ni v cilj uspelo pripeljati obeh dirkalnikov."

Vettel ni navajen dirkati za drugimi dirkači, lani je v drugi polovici sezone dobil vseh devet dirk, letos so se karte premešale. "Tretje mesto je bilo največ, kar sem lahko iztržil iz te dirke, zato sem s končnim dosežkom zadovoljen," je povedal 26-letni Heppenheimčan.
Alonso na stezi doživljal pravcato moro
Fernando Alonso je znova osvojil lepo število točk, a kot dvakratni svetovni prvak si želi precej več. Španec je bil tudi tokrat četrti, za zmagovalcem pa je, tako kot v Melbournu, zaostal za ogromnih 35 sekund. "Po pričakovanjih dirka v Maleziji ni bila lahka. Bilo je težko in morda dirkalnik ni imel dovolj moči, da bi lahko konkuriral Mercedesu in Red Bullu," je v svojem slogu dejal 32-letnik. "Skozi celo dirko sem imel občutek, da sem zelo počasen. Ne čutim, da sem konkurenčen najboljšim. V prvem delu dirke enostavno nisem bil dovolj hiter, da bi se lahko enakovredno kosal z najboljšimi. Ko pa smo nato zamenjali tip gum, se na stezi nisem počutil najudobnejše, saj sem imel težave z zaviranjem. Pravzaprav je bilo vse skupaj podobno pravcati mori."

Räikkönen drago plačal napako novinca
Njegov moštveni kolega Kimi Räikkönen ni osvojil niti točke, potem ko mu je Kevin Magnussen že v 2. krogu z veliko napako predrl zadnjo gumo, zaradi česar je Finec večji del dirke lovil najboljše, na koncu pa se je moral zadovoljiti z 12. mestom. "Nisem še videl, kaj se je zgodilo. Slišal sem le, da je s sprednjim krilcem zadel v mojo zadnjo gumo. Čutiti ni bilo ničesar, toda to nam je uničilo dirko," je bil pred sedmo silo poklapan svetovni prvak iz sezone 2007, ki ima po uvodnih dveh dirkah nove sezone ob svojem imenu zgolj šest točk. "Težko je reči, kje bi bili uvrščeni, če se ne bi zgodil ta neljubi dogodek. Glede na to, kako smo dirko začeli, sem prepričan, da bi bil uvrščen nekje z Alonsom, toda po bližnjem srečanju z Magnussenom je šlo vse le še navzdol. Ni nam uspel dober štart v novo sezono, a danes za slab izid nismo bili krivi mi, temveč nekdo drug. Mi smo pač drago plačali za napako drugega. Smola, a to je tudi del dirkanja. Enostavno moramo pozabiti na vse skupaj in se najbolje pripraviti na naslednjo dirko," je še dejal 34-letnik iz Espaa.
Magnussen razočaran nad samim seboj
V Melbournu se je uvrstil tik pod vrh, tokrat pa je dirko formule ena končal deveti. A lahko bi bilo precej bolje, če ne bi že na začetku dirke storil napako in trčil v Räikkönena, s čimer je pravzaprav obema uničil možnosti za boljši uvrstitvi. Zaviti je moral v boks po nov sprednji del dirkalnika, za nameček ga je doletela še kazen petih sekund. "Žal mi je za celotno ekipo, res sem ga polomil v prvem zavoju. Mislim, da bi danes lahko osvojili veliko več točk, zato sem seveda zelo razočaran," je povedal Kevin Magnussen. "Takšne stvari se zgodijo, poskrbeti moraš, da se iz tega nekaj naučiš. Dirkalnik je bil v odličnem stanju in žal mi je za ekipo. Dirke formule ena so dolge in res ne bi smel storiti začetniške napake. Danes bi lahko osvojili precej več točk. Zelo mi je žal."


Občutek med dirko je bil izvrsten, fantje v moštvu so se še enkrat izkazali. Zelo sem ponosen na naš kolektiv, ki je opravil res veliko delo.

Lewis Hamilton

Pri Red Bullu so se odlično odzvali na točkovno ničlo v Avstraliji. Zelo so se potrudili, da so se tako hitro vrnili v boj. V tem športu so še vedno merilo za uspeh.

Nico Rosberg

Bil sem kar presenečen, ko sem takoj po štartu ob sebi zagledal Nica. V nadaljevanju sem se mu poskušal karseda približati, a se je nato zdelo, kot bi našel novo prestavo in je enostavno švignil naprej. Na koncu sem želel dirkalnik le pripeljati do cilja.

Sebastian Vettel
Hamilton v Maleziji do krstne zmage v sezoni
Hamilton in Vettel po kvalifikacijah v Maleziji
Hamiltonu kvalifikacije v Sepangu
Mercedesa najhitrejša na treningih
Rosberg favorit tudi v Sepangu
Predstavitev kroga v muhastem Sepangu
Hamilton v Maleziji do krstne zmage v sezoni
Hamilton in Vettel po kvalifikacijah v Maleziji
Hamiltonu kvalifikacije v Sepangu
Mercedesa najhitrejša na treningih
Rosberg favorit tudi v Sepangu
Predstavitev kroga v muhastem Sepangu