27-letni Kovaljčuk še naprej skrbi za pestro poletje v najboljši hokejski ligi na svetu. Kje bo v prihodnje igral eden najučinkovitejših igralcev na svetu? Foto: Reuters
27-letni Kovaljčuk še naprej skrbi za pestro poletje v najboljši hokejski ligi na svetu. Kje bo v prihodnje igral eden najučinkovitejših igralcev na svetu? Foto: Reuters
Ilija Kovaljčuk, Atlanta Thrashers
Kovaljčuk je bil kot prvi Rus izbran za št. 1 na naboru leta 2001. V osmih sezonah v NHL-ju je na 630 tekmah zabil 341 golov, v zadnjih petih sezonah je vedno presegel mejo 40 golov. Foto: Reuters
Marian Hossa
Po sedanji kolektivni pogodbi Liga NHL nima omejene dolžine pogodbe, v 'salary cap', ki za sezono 2010/11 znaša 59,4 mio. dolarjev, pa se šteje povprečna plača, in ne dejanska letna plača. Foto: Reuters

Po zaslišanju 27-letnege hokejista, njegovega menedžerja, vodstva Vragov in Lige NHL je Richard Bloch ob samem izteku 48-urnega roka za razsodbo le oznanil, da je NHL upravičeno zavrnil Kovaljčukovo pogodbo zaradi izigravanja "salary capa" (proračunske omejitve za plače igralcev) in kolektivne pogodbe. Izvrstni levokrilni napadalec, ki je 1. julija postal najboljši hokejist na prostem trgu po "lock-outu" leta 2005, je po večtedenskih pogajanjih 19. julija podpisal pogodbo z NJ Devilsi.

Preočitno zniževanje povprečne plače
V prvih desetih letih bi ruski ostrostrelec zaslužil 95 milijonov dolarjev, v preostalih sedmih letih pogodbe pa le še sedem milijonov dolarjev, s čimer se je njegov "cap hit" znižal na 6 milijonov na leto, ta številka pa je tista, ki se upošteva pri računanju "salary capa". Če bi najdaljša pogodba v zgodovini lige obveljala, bi moral Kovaljčuk igrati do 44. leta starosti, v vsej zgodovini NHL-a pa je od napadalcev pri tej starosti igral le legendarni Gordie Howe. Če se igralec predčasno upokoji, se njegov "cap hit" ne upošteva, preostala plača pa se izniči.

Znova na tržišču prostih igralcev
Po večtedenskih ugibanjih in napol javnih pogajanjih se je dolgoletni igralec Atlante na koncu odločal med ponudbo Los Angelesa in New Jerseyja. Po podpisu pogodbe z generalnim menedžerjem Vragov Loujem Lamoriellom je vodstvo Lige NHL zavrnilo pogodbo, združenje igralcev NHLPA pa se je pritožilo, kar je pomenilo, da bo o primeru razsodil neodvisni arbiter. S tem, ko je Bloch pritrdil komisarju NHL-a Garryju Bettmanu, je Ilja Kovaljčuk znova postal prosti igralec.

Devilsi, Kingsi ali SKA? Vragi še vedno favoriti
Kaj sledi? Komisar Bettman in NHL imata možnost, da kaznujeta New Jersey z znižanjem njihovega dovoljenega proračuna za plače. To bi močno otežilo najverjetnejšo rešitev Kovaljčukove sage, da se Rus in Devilsi dogovorijo za novo spremenjeno pogodbo. Druga možnost za Moskovčana je, da sprejme ponudbo Dean Lombardija in Kingsov, ki so na mizi pustili ponudbo za 80 milijonov dolarjev za 13 let. Tretja možnost je nov krog pogajanj z vsemi zainteresiranimi moštvi v NHL-u, zadnja možnost pa predstavlja podpis pogodbe z bogatim ruskim moštvom SKA St. Peterburgom iz Lige KHL.

Pod vprašanjem tudi druge pogodbe?
V obrazložitvi odločbe je arbiter Bloch izpostavil tudi druge podobne pogodbe, ki so bile sklenjene v zadnjem letu in katerih značilnost je, da se večino denarja izplača v prvih letih dogovora. Chris Pronger (Philadelphia), Mark Savard (Boston), Roberto Luongo (Vancouver) in Marian Hossa (Chicago) bodo ob izteku pogodb prav tako stari več kot 40 let, vsi štirje dogovori pa so uradno še vedno pod preiskavo Lige NHL. Prvim trem so začele teči pogodbe s 1. julijem, medtem ko je Hossa, ki je z Blackhawksi osvojil Stanleyjev pokal, že v drugem letu pogodbe, zaradi česar bi morebiten poseg lige za nazaj naletel na oster odpor NHLPA-ja.

Finski blisk se je vrnil!
Legendarni finski hokejist Teemu Selanne je še za leto podaljšal svojo kariero v ameriški profesionalni hokejski ligi. Že 40-letni napadalec je podaljšal pogodbo z Anaheimom, za katerega nastopa že 11 let, leta 2007 pa je z njim osvojil tudi naslov prvaka. V sezoni 2010/11 bo Selanne zaslužil najmanj 3,25 milijonov dolarjev.