Saga o Ilji Kovaljčuku se nadaljuje - o njegovi astronomski  pogodbi bo razsojal arbiter, ki pa ga morajo najprej še poiskati. Foto: Reuters
Saga o Ilji Kovaljčuku se nadaljuje - o njegovi astronomski pogodbi bo razsojal arbiter, ki pa ga morajo najprej še poiskati. Foto: Reuters
Lou Lamoriello, New Jersey Devils
Generalni menedžer Devilsov Lou Lamoriello je v intervjuju ob podpisu sporne pogodbe priznal, da takšnih pogodb ne bi smelo biti v ligi in da za to odločitvijo stoji predvsem lastnik New Jerseyja Jeffrey Vanderbeek. Foto: EPA

NHLPA je pričakovano potezo naredila šele tik pred rokom, ki bi se iztekel pet delovnih dni po ponedeljkovi odločitvi vodstva najmočnejše hokejske lige, da izniči dogovor med Vragi in ruskim ostrostrelcem. NHL je vpletene obtožil namernega izigravanja omejitve plačnega proračuna ("salary cap"), ki je v nasprotju z NBA-jem nespremenljiv in se izračunava na podlagi povprečne plače v celotni dolžini pogodbe.

Išče se razsodnik
"Po določbah kolektivne pogodbe sta NHLPA in Ilja Kovaljčuk upravičena do hitre razrešitve nastalega položaju," so ob koncu v igralskem združenju opozorili na to, da NHL in NHLPA sploh nimata izbranega arbitra. Pred razpletom hokejske sage poletja bo treba tako najprej še poiskati ustreznega razsodnika, nato bo šele znano, ali bo pogodba obveljala ali pa bo 27-letni Moskovčan znova postal prosti igralec.

Šest dodatnih let za nizek "cap hit"
Kovaljčuk je po izgubljeni sezoni 2004/05 postal najučinkovitejši igralec, ki se je znašel na prostem trgu igralcev, in naj bi po podpisani pogodbi v prvih 11 letih zaslužil kar 98,5 milijona, v preostalih šestih pa le še 3,5 milijona. Predviden prispevek Kovaljčuka k "salary capu" se je zaradi dodanih let z minimalno plačo tako zmanjšal le na 6 milijonov na leto, ob predčasni upokojitvi pa bi se ta "cap hit" črtal iz knjig Devilsov.

Kovaljčuk naslednik Howa?
Vodstvo NHL-ja meni, da niti Devilsi niti Kovaljčuk ne verjamejo, da bo pogodba izpolnjena v vsej dolžini. Ob izteku pogodbe bi bil levokrilni napadalec star kar 44 let. Za primerjavo: v zgodovini Lige NHL je od napadalcev pri tej starosti igral le en sam igralec - legendarni Gordie Howe. 17-letna pogodba bi bila tudi najdaljša v 93-letni zgodovini lige, za zdaj ta rekord pripada New York Islandersom in vratarju Ricku DiPietru, ki sta leta 2006 sklenila 15-letno pogodbo (v zadnjih dveh letih je DiPietro zaradi poškodb branil le na 13 tekmah).

KHL ali Kingsi skrajna možnost za Iljo
Najverjetnejši scenarij je preoblikovanje pogodbe, ki pa bi Vragom prinesla višji "cap hit", kar bi otežilo delo generalnemu menedžerju Louju Lamoriellu pri nadaljnjem oblikovanju moštva. Če arbiter pritrdi NHL-u, je lahko New Jersey kaznovan z znižanjem "salary capa". Kovaljčuka lahko veseli vsaj to, da sta zavrnjena snubca Los Angeles in SKA St. Peterburg že potrdila, da je njuna ponudba še vedno na voljo.