Petr Šachl in Žiga Pance sta odlično sodelovala za tretji zadetek Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Petr Šachl in Žiga Pance sta odlično sodelovala za tretji zadetek Olimpije. Foto: MMC RTV SLO
Jan Chabera
V vratih Olimpije se je z nekaj odličnimi obrambami izkazal Jan Chabera. Foto: MMC RTV SLO
Tilia Olimpija
Serija se zdaj seli v Tivoli, kjer bo druga tekma v torek. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomi Mustonen
Tomi Mustonen je dosegel dva zadetka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zmaji so prikazali zelo všečno igro in so bili favoriziranim Salzburžanom povsem dostojen tekmec. V ponovitvi finalne serije iz sezone 2007/08 so zmaji trikrat povedli, podaljšek je Matt Higgins priigral devet minut pred koncem, v drugi minuti podaljška pa je Martin St.Pierre podal pred vrata, kjer se je najbolje znašel Aubin in povedel bike v vodstvo v seriji. V torek je na sporedu druga tekma, ki bo v Ljubljani.
Mustonen poskrbel za gostujoče vodstvo
Prve minute so minile povsem v znamenju domačih hokejistov, ki so vršili močan pritisk na vrata zeleno-belih. Minuto in 13 sekund so imeli gostitelji celo dva igralca več na ledu, ko sta bila izključena Jeff Tory in Žiga Pavlin, a so zmaji zdržali. Ob številčni premoči Salzburga se je izkazal predvsem Tomi Mustonen, ki je odlično prekinjal napade in sam celo nevarno zapretil. Po desetih minutah igre so imeli dva igralca več tudi Ljubljančani, a niso uspeli izkoristiti velike priložnosti za vodilni zadetek.

V 13. minuti pa so zmaji povedli. Veliko napako si je privoščila domača obramba. Sam je ostal Mustonen, ki je z močnim strelom premagal Reinharda Divisa. Le 33 sekund so biki potrebovali za odgovor. Izid je na 1:1 po lepi akciji s Thomasom Kochom poravnal Shaun Heshka. Po izenačenju so sledile minute znova v znamenju Salzburga. Že v prvi tretjini je predčasno moral tekmo končati Tory, ki si je poškodoval gleženj.
Mustonen vnovič popeljal Olimpijo v vodstvo
Olimpija si je v prvih minutah druge tretjine priigrala kar nekaj priložnosti. Veliko je imel Aleš Mušič, a je reprezentančni napadalec meril mimo vrat. V 24. minuti je za novo vodstvo gostov poskrbel Mustonen. Razmerje na ledu je bilo 4 proti 4, saj sta bila izključena Matej Hočevar in Daniel Welser. Finec je zadrsal streljal z desne, zadrsal na odbiti plošček, poskusil še enkrat. Divis je obranil prva dva strela, a izkušeni avstrijski vratar ni bil pozoren in Mustonenu se je vztrajnost obrestovala ter je v tretjem poskusu zatresel mrežo.

Sodniki so si privoščili v drugi tretjini veliko napako. Na splošno so pričakovano imeli vprašljiv kriterij, ob prekršku Manuela Latuse nad vratarjem Olimpije Chabero pa so njihove piščalke celo ostale neme. V 34. minuti je Chabera drugič klonil. Heshka, kanadski branilec, ki je še lani odigral nekaj tekem za Phoenix v Ligi NHL, je streljal z modre črte, plošček pa je v mrežo preusmeril Kanadčan tunizijskega porekla Ramzi Abid. Manj kot minuto so Ljubljančani potrebovali za novo vodstvo. Po izjemnem protinapadu se je med strelce vpisal Šachl. John Hughes je domiselno od ograde podal Žigi Pance, ta pa Čehu, ki je pod prečko matiral Divisa. Z igralcem manj je novo veliko priložnost zapravil Mušič, ki se je sam znašel pred vrati Salzburga.
Higgins priigral podaljšek
Takoj na začetku zadnjega dela srečanja so biki imeli veliko priložnost. Trije so se znašli pred Chabero in le enim branilcem, a se je češki vratar ob strelu Welserja še enkrat več izkazal. V 47. minuti je Thomas Raffl poskrbel za izenačenje (47.). Ob izključitvi Mušiča je streljal Matthias Trattnig, Raffl pa je preusmeril plošček v mrežo. Ljubljančani so protestirali, da je bil gol dosežen po "visoki palici", a so sodniki zadetek priznali. Takoj za tem je veliko priložnost imel Žiga Pance, tri minute pozneje pa je Salzburg prvič povedel. Uspešen je bil Ryan Duncan. Veselje gostiteljev se še ni umirilo, ko je Olimpijo v igro z mojstrskim golom vrnil Higgins. Minuto in pol pred koncem sta pred Divisa zadrsala Hočevar in Šachl, a je izid ostal nespremenjen.

ČETRFINALE, prve tekme
SALZBURG - TILIA OLIMPIJA 1:0
* 5:4 (1:1, 1:2, 2:1)
3.000; Heshka 13., Abid 34., Raffl 47., Duncan 50., Aubin 62.; Mustonen 13., 24., Šachl 35., Higgins 51.

KAC - MEDVEŠČAK 1:0
3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Shantz 6., Siklenka 35., Geier 37.; Filewich 7., Sertich 15.

DUNAJ - GRADEC 1:0
4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Larose 32., 53., Fortier 39., Rotter 60.; Norris 5., Ouellette 26.

VSV BELJAK - LINZ 1:0
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Langfeld 11., Petrik 20, Raffl 58.

* - v podaljšku
V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri dobljene tekme.