Predsednik Miha Butara je ponosen na prehojeno pot v zadnjih štirih letih. Zaveda se, da je Olimpija velik favorit v Alpski ligi. V soboto se začenja končnica, kjer ni več popravnih izpitov. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Miha Butara je ponosen na prehojeno pot v zadnjih štirih letih. Zaveda se, da je Olimpija velik favorit v Alpski ligi. V soboto se začenja končnica, kjer ni več popravnih izpitov. Foto: www.alesfevzer.com

3. marca je vodstvo Lige IceHL potrdilo vstop treh ekip v naslednji sezoni. Poleg Olimpije bosta nova člana še Pustertal in Orli iz Znojma. Prejšnji teden so v ljubljanskem klubu poravnali vse obveznosti in izpolnili zahteve za sodelovanje (plačilo pristojbine in bančna garancija v znesku 100.000 evrov).

Butara: Vodstvo Lige IceHL opazilo, da smo stabilen klub
"To je velik korak, za katerega smo si prizadevali štiri leta, obenem tudi velik korak za Ljubljano in slovenski hokej. Verjamem, da bomo tudi konkurenčni. Mi smo v polnem pogonu že za naslednjo sezono," je dejal predsednik kluba Miha Butara.

Olimpija je igrala v razširjenem avstrijskem prvenstvu med letoma 2007 in 2017. Jesenice so bile članice Lige Ebel med letoma 2006 in 2012. Oba kluba sta zašla v velike finančne težave in bankrot je bil neizogiben.

"Treba je bilo večkrat poudariti, da zdaj delamo drugače. To je nov klub. Poravnamo vse račune, niti enega zapadlega nismo imeli v štirih letih. Vsaka stvar mora dozoreti. Zdaj so videli, da smo stabilen klub," je poudaril Butara.

Ne morejo si privoščiti zvezdnikov za 150.000 evrov na sezono
V letošnji sezoni so tribune v Tivoliju prazne. Le na oktobrskem derbiju z Jeseničani je bilo lahko 500 gledalcev. Tudi celotna končnica Alpske lige bo zelo verjetno potekala pred praznimi tribunami. Težko je napovedati, kakšen bo položaj septembra.

"Gledalci so izjemno pomembni tudi v vidika prihodkov. Ko bo Slovenija precepljena, bomo gledalce lahko spuščali v dvorane. Videl sem primer v Izraelu, kjer je velika precepljenost. Ljudje so v dvoranah, diskotekah, na plažah. Mi bomo morali še počakati."

Butara je pojasnil, da bodo ekipo poleti okrepili. Še naprej bodo zelo racionalni: "Mi ne bomo smeli zapravljati brezglavo, saj nismo Salzburg ali Dunaj. Morali bomo biti zelo racionalni. Imeli bomo močno slovensko ogrodje, seveda pa bomo tudi investirali v dobre tujce. Ne moremo si privoščiti zvezdnikov za 150.000 evrov na sezono. Tujci morajo biti dodana vrednost."

Jože Kovač je že v tej sezoni pripeljal priznanega trenerja in zadel je tudi pri tujih okrepitvah. Predvsem Marc-Olivier Vallerand je izjemen. Foto: www.alesfevzer.com
Jože Kovač je že v tej sezoni pripeljal priznanega trenerja in zadel je tudi pri tujih okrepitvah. Predvsem Marc-Olivier Vallerand je izjemen. Foto: www.alesfevzer.com

Kovač prepričan, da bo v Tivoliju še več reprezentantov
Ekipo za naslednjo sezono bo sestavil športni direktor Jože Kovač. "Že od lanskega leta sem v stiku z reprezentanti. Prepričan sem, da bo še kakšen slovenski reprezentant podpisal pogodbo z nami. Iščemo kombinacijo karakterja, pripadnosti in tehničnega znanja. Letos smo poiskali tujega vratarja, branilca in napadalca. Dobro nam je uspelo. Liga IceHL ima visok ugled v Evropi. Interes hokejistov za igranje v tej ligi je izredno velik. Zdaj smo znova na tem zemljevidu. Po Evropi seveda odmeva ime našega trenerja. Razmere v klubu imamo urejene, dvorana Tivoli je prenovljena," je povedal Kovač.

Summanen: Slovenija potrebuje predvsem več drsališč in več dvoran
Trener Raimo Summanen je v Ljubljani dva meseca. Na vsak trening se pripelje s kolesom. "Fantje delajo dobro, morda celo preveč. Imamo energijo in smo osredotočeni. Tu smo zaradi hokeja in zdaj je čas, da to pokažemo. Glede naslednje sezone pa sem zelo vesel in komaj čakam na to ligo," je dejal finski strateg, ki je bil presenečen, ko je izvedel, da je Olimpija že igrala v finalu in polfinalu Lige Ebel.

Nekdanji soigralec Wayna Gretzkyja v Edmontonu (skupaj sta osvojila Stanleyjev pokal leta 1984) je razkril še eno opažanje o Sloveniji: "Ta država potrebuje predvsem več drsališč in več dvoran, da bo hokej spravila na višjo raven. Slovenska reprezentanca ne potrebuje tujih trenerjev, ampak potrebuje več ledenih ploskev. Predvsem v poletnih mesecih."

Žiga Pance je aprila 2014 odločil finale Lige Ebel, ko je v podaljšku pete tekme zagotovil naslov Bolzanu v Salzburgu. Naslednjo sezono bi rad zaigral v končnici tudi z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance je aprila 2014 odločil finale Lige Ebel, ko je v podaljšku pete tekme zagotovil naslov Bolzanu v Salzburgu. Naslednjo sezono bi rad zaigral v končnici tudi z Olimpijo. Foto: www.alesfevzer.com

Pance: V soboto se bo začel najljubši del sezone
Zadovoljen je bil tudi kapetan zmajev Žiga Pance. "Vsi igralci smo nestrpno čakali to super novico. Za klub, za Ljubljano, za navijače bo to zelo velik korak, pomemben za nadaljnji razvoj. Moramo imeti višje cilje. Vzdušje v ekipi je že zdaj pravo, se pa že pripravljamo na soboto, ko se bo začel najljubši del sezone."

Vipiteno presenetil mlade Salzburžane
Danes ob 10.00 se je vodstvo kluba odločilo, da se bo Olimpija v četrtfinalu pomerila z Vipitenom, ki je v dodatnih kvalifikacijah presenetil mlado ekipo Salzburga z 2:0 v zmagah.

"Mi se ne obremenjujemo s tekmecem. Pot nikoli ni ravna, vmes je tudi kakšen ovinek. V končnici se vse začenja znova. Vipiteno je bil najslabše uvrščen po rednem delu izmed vseh ekip, ki so še ostale v končnici. To smo tudi upoštevali pri odločitvi," je poudaril Kovač. Dva hokejista sta že končala sezono. Mark Čepon je bil uspešno operiran, Gal Koren pa ima natrgano mišico.

Vipiteno ima odličnega vratarja Jakoba Rabanserja. Najboljši strelci v rednem delu so bili Američan Trevor Gooch, Kanadčan Dante Hannoun in Markus Gander, ki je v torek zvečer v tretji minuti podaljška izločil mlado ekipo Salzburga. Mladi rdeči biki so zapravili vodstvo z 2:0.

Olimpija je dobila obe medsebojni tekmi v rednem delu (5:1 in 3:1). Zmaji bodo v vlogi favorita. Vsi računajo, da se bodo prebili v finale, kjer bi se radi srečali z Jeseničani, saj bi finalna serija štela tudi kot finale državnega prvenstva, sicer pa bodo zadnje dejanje domače sezone izvedli po končani Alpski ligi in se bo sezona zavlekla v maj.

Kovač: Olimpija ne bo tujska legija