Carolina bo imela prvi zaključni plošček v petek na domačem ledu. Foto: Reuters
Carolina bo imela prvi zaključni plošček v petek na domačem ledu. Foto: Reuters

"Vodimo s 3:0, a kot pravijo, najtežja je zadnja zmaga in vedno je težko, če je nasprotnik pred izpadom. Ne želimo se več vrniti v New York, zato bomo naredili vse, da napredujemo že po štirih tekmah," je dejal domači kapetan Justin Williams, ki je nekaj manj kot deset minut pred koncem popeljal Carolino v vodstvo s 3:2.

Gostujoči vratar Robin Lehner je slabo izbijal ploščico za vrati. Prestregel jo je Sebastian Aho, ki je opazil, da je Williams zadrsal pred vrata. Finski mladenič je podal kapetanu, ta pa je premagal Lehnerja, ki je sicer zbral 33 obramb. Na drugi strani jih je 28 imel Curtis McElhinney, ki je pri 35 letih prvič začel tekmo v vratih v končnici NHL-a, s čimer je postal najstarejši debitant.

Carolina je v prvih dveh tretjinah dvakrat povedla, a obakrat so Islandersi hitro izenačili, po zadetku Williamsa pa niso našli več odgovora. Zmago sta v zadnji minuti z goloma v prazno mrežo potrdila Finca Teuvo Teräväinen, ki je v sedmi minuti tekme tudi načel gostujočo mrežo, in Aho.

Hokejisti Dallasa zadovoljni z načinom, kako so se odzvali

Starsi, ki so bili razočarani po porazu na domačem ledu na tretji tekmi serije, so se hitro pobrali in izid izenačili na 2:2. "Mislim, da smo se odlično odzvali. Ta velika zmaga je za naše navijače. Obup bi bila primerna beseda, toda mislim, da smo preprosto igrali, kot moramo. Vsi smo dobro opravili svojo nalogo," je bil zadovoljen vratar Dallasa Ben Bishop, ki je ob zmagi nad St. Louisom zbral 27 obramb.

"Če pogledate celo tekmo, so bili boljši od nas. Imeli smo nekaj dobrih trenutkov, a nismo bili konstantni. Ko smo našli pravi ritem v napadu, je bilo že prepozno. To se zgodi. Smo razočarani, saj nismo igrali, kot bi želeli, a verjamemo, da bomo preobrnili potek," je povedal hokejist St. Louisa Ryan O'Reilly, ki je sodeloval pri obeh zadetkih.

Prvo podajo je vpisal po petih minutah za vodilni zadetek Vladimirja Tarasenka, a že v prvi tretjini se je dvakrat zatresla tudi gostujoča mreža. Po zaslugi Johna Klingberga in Roopeja Hintza pa je Dallas pred zadnji tretjino vodil že s 4:1. Kaj več kot le nekoliko omiliti poraz, St. Louisu ni uspelo.

Vzhod, polfinale:
CAROLINA - NY ISLANDERS 3:0
5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Teravainen 7., 60., Faulk 32., Williams 51., Aho 60.; Toews 9., Bailey 35.
Obrambe: McElhinney 28; Lehner 33.

Četrtek:
COLUMBUS - BOSTON 2:1

Zahod, polfinale:
DALLAS - ST. LOUIS 2:2
4:2 (2:1, 2:0, 0:1)
Dickinson 12., Spezza 20., Klingberg 30., Hintz 38.; Tarasenko 6., Thomas 44.
Obrambe: Bishop 27; Binnington 27.

Četrtek:
COLORADO - SAN JOSE 1:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.