Rudi Hiti. Foto: BoBo
Rudi Hiti. Foto: BoBo

Danes je do začetka svetovnega prvenstva v hokeju, ki ga bo gostila Ljubljana, še natančno 66 dni. Hokejska zveza Slovenije je ob predstavitvi tekmovanja na okrogli mizi postregla tudi z nekaj zgodovinskega pridiha in na pogovor povabila nekdanja uspešna slovenska hokejista Rudija Hitija in Albina Felca.

Grenak občutek je, ker moja generacija ni dobila priložnosti za nastop med elito. Po olimpijskih igrah v Grenoblu 1968, ki so štele tudi za SP in EP, so skupino A zmanjšali na šest članic. Mi bi bili takrat zraven, dvakrat ali trikrat bi se selili gor ali dol. Škoda.

Rudi Hiti

Današnjega dne v Hokejski zvezi za razkritje načrtov oziroma tega, kako potekajo priprave na tekmovanje, niso izbrali naključno. Leta 1966 je bilo v Ljubljani prvo svetovno prvenstvo v hokeju, udeleženca pa sta bila v takratni jugoslovanski reprezentanci tudi Felc in Hiti.

Nekdanja uspešna reprezentanta, ki sta se preizkusila tudi na naboru elitne Lige NHL, v Ljubljani sicer nista aktivno sodelovala.

Pred skoraj 54 leti je namreč po takratnih pravilih ena država izvedla SP v vseh kakovostnih razredih, nekdanja Jugoslavija je tekmovala v skupini v Zagrebu, v Ljubljani pa so igrali najboljši na svetu.

V Zagrebu prvič nekaj več hokeja
"Takrat je bilo v Zagrebu prvič nekaj več hokeja, sicer je bil hokej samo na Jesenicah in v Ljubljani. Takrat smo imeli dobre razmere, tretjina ekipe je bilo vojakov, celotno zimo smo imeli prosto in smo se lahko pripravili na prvenstvo," se je SP-ja 1966 spomnil zdaj 76-letni Felc. "Zagrebška Šalata je bila vedno razprodana, v spominu pa mi je ostala predvsem tekma z Norveško, ko so po koncu vsi gledalci zapeli himno," pa je o tem SP-ju dejal Hiti. Takratni reprezentanti so ljubljanski SP lahko spremljali le od daleč, saj so imeli svoje obveznosti. A na koncu SP-ja je Jugoslavija v Tivoliju odigrala še ekshibicijsko tekmo s Češkoslovaško.

Imamo zelo močno reprezentanco. Vse, kar bi bilo manj kot prvo mesto, bi bil neuspeh. Imamo dobro ekipo, tudi če Kopitar in Drozg ne bosta mogla priti, je tako močna, da je užitek gledati.

Rudi Hiti o slovenski reprezentanci

Igranje pred 13 ali 14 tisoč ljudmi
"Na koncu smo igrali s Čehi ekshibicijsko tekmo. Mislim, da je bilo v dvorani 13.000 ali 14.000 ljudi. Takrat so bila še stojišča, proti košarkarski dvorani pa so podrli steno in je bila do konca položena tribuna. Mi smo sicer izgubili z 1:13 ali 1:14, a v spominu mi je ostalo nastopati pred tako velikim številom gledalcev," se je na spomnil Hiti.

Brez priložnosti igranja med elito
Obema takratnima akterjema je bilo žal predvsem, da njuna generacija ni dobila priložnosti za elito, kjer je Slovenija prvič nastopila šele leta 2002. "Grenak občutek je, ker moja generacija ni dobila priložnosti za nastop med elito. Po olimpijskih igrah v Grenoblu 1968, ki so štele tudi za SP in EP, so skupino A zmanjšali na šest članic. Mi bi bili takrat zraven, dvakrat ali trikrat bi se selili gor ali dol. Škoda," je o takratnih razmerah (danes je v elitni skupini kar 16 ekip) dejal Hiti. "Zdaj hokej spremljam predvsem po televiziji, a imamo dobro reprezentanco in če bo šlo tako naprej, bo kar v redu," je o sedanjosti dejal Felc. Do pred nekaj leti je še rekreativno igral hokej, zdaj ne več. "Že takrat sem bil bolj 'cokla', veterani so tam stari samo 30 ali 40 let," je o tej temi dejal Felc.

Hiti: Imamo zelo močno reprezentanco
Hiti je v hokeju še bolj dejaven, ne nazadnje ima na Bledu svojo akademijo in skrbi za klub. Sodeluje pa tudi s tujimi zvezami, predvsem italijansko: "V dveh projektih smo še partnerji italijanskega olimpijskega komiteja. Morda se čudno sliši, a nas na tujem bolj cenijo kot doma." Glede prihajajočega SP-ja v Ljubljani pa je tudi Hiti optimist: "Imamo zelo močno reprezentanco. Vse, kar bi bilo manj kot prvo mesto, bi bil neuspeh. Imamo dobro ekipo, tudi če Kopitar in Drozg ne bosta mogla priti, je tako močna, da je užitek gledati."

Še 66 dni do začetka SP-ja v hokeju v Ljubljani