Junak finala Nik Simšič se je s soigralci veselil zmage v Podmežakli. Foto: SŽ Olimpija
Junak finala Nik Simšič se je s soigralci veselil zmage v Podmežakli. Foto: SŽ Olimpija

Ljubljančani so v petek zvečer navdušili več kot 3000 gledalcev v Tivoliju z zmago z 9:3. Trener Antti Karhula se je odločil, da bo tokrat v vratih mladi Luka Kolin namesto Lukaša Horaka.

Branilec Charlie Dodero je dobil eno tekmo prepovedi igranja zaradi ugovarjanja sodnikom. Zamenjal ga je Finec Taneli Ronkainen, ki ni igral na zadnjih dveh tekmah kvalifikacij za končnico Lige IceHL proti Pustertalu in na prvi tekmi finala DP-ja v Tivoliju.

Odločitev pred 2112 gledalci v Podmežakli je padla sredi druge tretjine, ko sta v razmiku dvanajstih sekund zadela Trevor Gooch in Nik Simšič ter poskrbela za končni izid.

Zmaji so se pobrali po šoku v 13. sekundi
Do takrat so bili železarji enakovreden tekmec. Povedli so že v 13. sekundi z zadetkom Žana Jezovška, ki je preusmeril plošček po strelu Mihe Logarja in presenetil vratarja Luko Kolina. Olimpija je izenačila v 16. minuti po golu Simšiča, ki je v tej finalni seriji izjemno razigran. S štirimi goli najučinkovitejši strelec na prvi tekmi je takrat pred vrati Žana Usa preusmeril plošček v gol po strelu Ronkainena.

Miha Beričič je na začetku druge tretjine kronal lepo akcijo Aljaža Predana in Žige Mehleta. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Miha Beričič je na začetku druge tretjine kronal lepo akcijo Aljaža Predana in Žige Mehleta. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Čimžar presenetil Kolina ob bližnji vratnici
Miha Beričič je v 23. minuti popeljal Olimpijo v prvo vodstvo na tekmi, ko je bil na pravem mestu pred vrati po lepi podaji Žige Mehleta. Ob številčni premoči je pet minut pozneje izenačil Tadej Čimžar, ki je ob bližnji vratnici presenetil Kolina.

Pri izidu 2:2 je Grega Pazlar zadel prečko, sodnika sta si ogledala posnetek in hitro sta ugotovila, da plošček ni prečkal golove črte.

Gooch in Simšič v 12 sekundah nagnila tehtnico na stran zmajev
Za železarje je bilo usodnih 12 sekund v 32. minuti. Najprej je Usa premagal Gooch, ko pa so domači začeli s sredine, so takoj izgubili plošček. Razredčeno obrambo je izkoristil Simšič za svoj drugi gol na tekmi, skupno šestega v seriji.

Borse in Predan razgrela navijače s pretepom
Tudi tokrat je derbi začinil pretep, sodelovala sta Tim Borse in Aljaž Predan v 33. minuti, oba sta prejela kazen igre, čeprav bi lahko bila kazen tudi milejša.

V zadnji tretjini so gostje znali ohraniti prednost, železarji pa so razliko zaman skušali stopiti. Znova so imeli nekaj pobude gostje, Us je imel v zaključnih minutah več dela kot Kolin, a izid se ni več spremenil.

Tudi v zadnji minuti, ko so železarji skušali še brez vratarja priti do znižanja, se mreža Kolina ni več zatresla, tako da so se Jeseničani znašli v zaostanku dveh zmag. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 25:25.

V torek zvečer tretja tekma v Tivoliju
Tretja tekma bo v torek ob 19.15 v Ljubljani, četrta pa v petek znova na Jesenicah. Termini morebitnih naslednjih so še 17., 19. in 22. marec.

Ljubljanski hokejisti so do zdaj v samostojni Sloveniji zbrali 18 naslovov prvaka, jeseniški pa 13.

Olimpija še drugič boljša od Jesenic

FINALE, druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA 0:2
2:4 (1:1, 1:3, 0:0)
2112; Jezovšek 1., Čimžar 28.; Simšič 16., 32., Beričič 23., Gooch 32.


Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
9:3 (3:0, 4:1, 2:2)
3000; Predan 11., 40., 56., Simšič 17., 22., 25., 30., Bičevskis 18., Mehle 59.; Čimžar 36., Jezovšek 46., Pazlar 60.

Tretja tekma, torek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Četrta tekma, petek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage.