Edini letošnji derbi v dvorani Tivoli so dobili Jeseničani po kazenskih strelih. Foto: www.alesfevzer.com
Edini letošnji derbi v dvorani Tivoli so dobili Jeseničani po kazenskih strelih. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so najboljši predstavi v letošnji sezoni prikazali prav na obeh derbijih v rednem delu državnega prvenstva. 5. decembra so v Podmežakli izgubili s 3:4, čeprav so imeli več priložnosti in več nevarnih strelov. 30. januarja so se v Tivoliju veselili po kazenskih strelih (4:5), potem ko so po 55 minutah vodili s tremi zadetki prednosti (1:4), a so zmaji v zadnji sekundi izsilili podaljšek.

V Alpski ligi so branili naslov, a so zelo razočarali. Po rednem delu so zasedli sedmo mesto, kar je pomenilo, da jih čaka kvalifikacijska skupina. Prenesli so šest dodatnih točk, a tudi to ni bilo dovolj, Dvakrat so izgubili proti Gardeni, enkrat pa proti drugi ekipi Linza, Celju in Meranu.

Žan Jezovšek je vedno zelo motiviran na derbijih. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je vedno zelo motiviran na derbijih. Foto: www.alesfevzer.com

Presenetljivo so ostali brez končnice. Po igralskem kadru nedvomno sodijo med osmerico, verjetno bi lahko igrali tudi v finalu, a v letošnji sezoni se je veliko stvari dogajalo zunaj ledenih ploskev.

Vodstvo kluba je v izjavi za javnost poudarilo, da je letošnja sezona tako s tekmovalnega, kot tudi s finančnega vidika zelo težka. Trener Gaber Glavič je že decembra opozoril, da imajo težave s palicami. Plače so tudi zamujale.

Za mesec januar so jo večini igralcev izplačali v celoti ali vsaj v polovičnem znesku. Za leto 2023 so do igralcev poravnali vse obveznosti.

Glavič: V letošnji sezoni nam leži vloga avtsajderja
"Čakali smo na Olimpijo, da konča tekmovanje v Ligi IceHL. Že naslednji dan smo izvedeli razpored in nato smo lažje načrtovali treninge. Olimpija je papirnati favorit, mi pa bomo dali svoj maksimum. Z vsemi favoriziranimi ekipami v Alpski ligi, ki zdaj igrajo četrtfinale, smo imeli pozitivne izide, velike težave pa smo imeli proti ekipam s spodnjega dela lestvice. V letošnji sezoni nam leži vloga avtsajderja," je v pogovoru za Val 202 poudaril trener Gaber Glavič.

Gaber Glavič je odlično pripravil ekipo na oba derbija v rednem delu sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Gaber Glavič je odlično pripravil ekipo na oba derbija v rednem delu sezone. Foto: www.alesfevzer.com

V daljši seriji bo več časa za analizo
"Pričakujem srčne Jesenice, pristop bo pravi. Na zadnjih dveh derbijih smo zelo dobro taktično odigrali proti Olimpiji," je napovedal nekdanji odlični vratar, ki se mu je izpolnila želja, da bo finalna serija odigrana na štiri zmage: "Vedno sem bil zagovornik, da se igra na štiri zmage. Če sta na sporedu le dve tekmi, težko ujameš močnejšega tekmeca, ki igra v bolj kakovostni ligi in ima tudi boljšo reakcijo. Zdaj bomo imeli več časa za analizo. To mi je zelo všeč."

Eric Pance: Na zadnji tekmi v Tivoliju smo naredili veliko stvari pravilno
Pred petimi tedni v Tivoliju se je izkazal tudi Eric Pance, ki je blestel tudi v dresu Olimpije. Predvsem v četrtfinalu Lige Ebel proti Fehervarju leta 2012 je bil izjemen.

"Najprej smo imeli nekaj prostih dni, potem pa smo začeli priprave na finale proti Olimpiji. Vsi se zavedamo, kako pomemben je večni derbi. Nadejamo se napete serije. Na zadnji tekmi v Tivoliju smo naredili veliko stvari pravilno. Na podoben način se jim bomo postavili po robu tudi v petek," je razmišljal 32-letni napadalec.

"Olimpija igra boljšo ligo in je favorit za naslov, mi pa smo že dokazali, da se lahko kosamo z njimi. Igramo na štiri zmage, kar pomeni, da poraz na prvi tekmi še ni usoden. Mislim, da je bila odločitev HZS-ja dobra."

Zmaji še niso preboleli grenkega poraza v Brunicu
Olimpija je v rednem delu Lige IceHL zbrala 66 točk, kar je 26 točk več od lanske sezone. Končala je na devetem mestu, kar je pomenilo, da v kvalifikacijah za končnico nima prednosti domačega ledu. Na koncu se je izkazalo, da je bilo to ključno. Pustertal je bil v Tivoliju nemočen, v domači dvorani pa je dobil obe tekmi, prejšnji četrtek je bil na odločilni tekmi boljši s 4:3 po 75 minutah izjemnega boja.

Pot iz Brunica do Ljubljane je minila v tišini, razočaranje je bilo veliko, saj so bili igralci prepričani, da jim lahko uspe preboj med osmerico, ki se ta teden že meri v četrtfinalu.

Antti Karhula je podaljšal pogodbo z Olimpijo še za dve sezoni. Finec pričakuje težko finalno serijo. Foto: SŽ Olimpija
Antti Karhula je podaljšal pogodbo z Olimpijo še za dve sezoni. Finec pričakuje težko finalno serijo. Foto: SŽ Olimpija

Bo Karhula uspel motivirati tujce?
Trener Antti Karhula je poudaril, da so bili vsi zelo razočarani. Prvi trening so imeli v torek in igralcem po glavi še vedno roji zadnja tekma v Brunicu. Finski strokovnjak, ki bo na klopi Olimpije tudi v naslednji sezoni, se zaveda, da bo ključna mentalna priprava na tekmo.

"Težko je igrati takšno serijo po razočaranju, ki smo ga doživeli na zadnji tekmi v Ligi IceHL, za vse nas je bilo razočaranje veliko. Finale bo tako tudi mentalni preizkus za nas, kako se ponovno zbrati, pustiti stvari za seboj, navsezadnje so fantje profesionalci. Pred derbijem mora biti motiv na najvišji ravni, videli smo, kako motivirani pridejo Jeseničani. Zavedamo se, koliko te tekme pomenijo navijačem na obeh straneh. Pripravili se bomo, se osredotočili na našo igro, a ne bom lagal, zagotovo ne bo lahko," je previden 47-letni Finec.

Leskinen že odpotoval domov, tudi Ronkainen in Kiljunen na stranskem tiru
V finalni seriji bo lahko nastopilo pet tujih hokejistov. Aljaž Predan ima avstrijsko državljanstvo, zato ne sme igrati za slovensko reprezentanco in bo v finalu v kvoti za tuje igralce. V vratih bo Lukaš Horak, v prvem napadu pa Trevor Gooch in Maris Bičevskis. Zelo verjetno bo igral tudi branilec Charlie Dodero, ki se je večkrat izkazal v tej sezoni.

Ville Leskinen, ki je na zadnjem derbiju v Tivoliju zabil hat-trick, je že odpotoval v domovino, saj je imel pogodbo podpisano le do konca Lige IceHL. Taneli Ronkainen je naredil številne napake, igral je premlačno in na odločilnih dveh tekmah proti Pustertalu ni bil več v kadru. Napadalec Oliver Kiljunen je v Ljubljano prišel šele 16. februarja in ni igral pomembne vloge.

Pavlin: Ne smemo se spustiti na njihovo raven
"Nenavadno je vedno, ko igraš finalno serijo po seriji, ki smo jo izgubili. Glave smo že dvignili gor in zdaj bomo naredili vse, da ostane pokal za naslov državnega prvaka v Ljubljani," je odločno napovedal kapetan Žiga Pavlin.

Hitro smo ga spomnili na poraz proti Jeseničanom na zadnji medsebojni tekmi: "Jeseničani so na zadnji tekmi v Tivoliju igrali na vse ali nič, mi pa smo bili nasičeni s številnimi tekmami Lige IceHL. Z glavami nismo bili pri tej tekmi. Zdaj bo slika popolnoma drugačna. Lahko zagotovim, da bom iztisnil maksimum na teh tekmah in to pričakujem tudi od soigralcev."

"Ne smemo se spustiti na njihovo raven. Ne podcenjujemo jih, imajo kakovostne posameznike, znajo biti zelo neugodni. Kakovost je na naši strani. Na ledu bo treba dokazati, da smo boljši od njih. Jeseničani bodo zelo motivirani in to ne bo lahko serija," je še dodal Pavlin, ki podpira odločitev, da igrajo na štiri zmage: "Mislim, da je pravilno, da se igra na štiri zmage. Tako bi moralo biti vsako sezono."

Žiga Pance in Charlie Dodero se zavedata, da si zmaji ne smejo privoščiti novega spodrsljaja. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance in Charlie Dodero se zavedata, da si zmaji ne smejo privoščiti novega spodrsljaja. Foto: www.alesfevzer.com

Žiga Pance: Jesenice imajo ekipo, ki zna kaznovati naše napake
"Razočaranje v garderobi je še vedno prisotno po izpadu iz Lige IceHL. V torek smo se začeli pripravljati na finale državnega prvenstva. Ključna je mentalna priprava. Jesenice imajo ekipo, ki zna kaznovati naše napake. Ne smemo imeti veliko kazni. Derbi je vedno največja motivacija za Jesenice. Za gledalce bo to lepa priložnost, saj se po dolgem času igra na štiri zmage, v prejšnjih letih sta bili največkrat le dve tekmi," je razlagal Žiga Pance.

Magovac: Če želimo imeti mirno poletje, moramo dobiti finale
"Če želimo imeti mirno poletje, moramo dobiti finalno serijo. Ne želimo poslušati raznoraznih komentarjev. Vodstvo kluba od nas pričakuje naslov. Imamo boljšo ekipo. Če bomo igrali agresivno, z veliko streli, nas bo težko ustaviti. Vse je odvisno od našega pristopa. Če bodo Jeseničani izgubili finale, bo to pričakovano. Če nas premagajo, pa bodo junaki. Mi moramo to serijo vzeti, kot da igramo s tekmecem iz Lige IceHL," je poudaril Aleksandar Magovac.

"Jeseničani so dobra ekipa. Ko Us zaklene vrata, je težko vsakemu tekmecu. Neugodno je, če se znajdeš v zaostanku. Na zadnjem derbiju smo jih vseskozi lovili," je dodal izkušeni branilec.

Dodero ni vedel, da ima derbi v Sloveniji tako velik pomen
Tuji hokejisti se ne zavedajo tradicije derbija, ki je v 75 letih postregel s številnimi nepozabnimi obračuni.

Charlie Dodero se ni strinjal, da so tujci popolnoma odpovedali na zadnji tekmi proti Jeseničanom: "Mislim, da nismo igrali tako slabo na zadnji tekmi proti Jesenicam. Odločili so kazenski streli, kjer so bili boljši po desetih serijah."

"Nisem vedel, da je za slovenske ljubitelje finale državnega prvenstva bolj pomembno od Lige IceHL. Nisem še prebolel poraza v Brunicu, bili smo res blizu. Poraz na tretji tekmi je bilo težko požreti. Ko doživiš tako grenek poraz na koncu sezone, imaš redko priložnost, da še končaš sezono z zmago. Na koncu hokejske sezone je le en prvak in veliko razočaranih tekmecev," je pojasnil 31-letni Američan.


Finale, prva tekma, petek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Druga tekma, nedelja ob 17.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Tretja tekma, torek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE

Četrta tekma, petek, 15. marca, ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Igrajo na štiri zmage. Morebitna peta tekma bo 17. marca, šesta 19. marca in sedma 22. marca.