Jaka Sodja je v prvi tretjini dvakrat ukanil Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Sodja je v prvi tretjini dvakrat ukanil Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so v nasprotju z nedeljsko tekmo v Podmežakli popolnoma nadigrali železarje. V Tivoliju je potekal enosmerni promet. Žan Us je imel ogromno dela, zbral je 43 obramb in preprečil še veliko višji poraz. Lukaš Horak v vratih Olimpije ni imel veliko dela.

Tokrat je moral na tribuno Predan
Trener Olimpije Antti Karhula se je odločil, da bosta tokrat od tujih hokejistov počivala branilec Taneli Ronkainen in Aljaž Predan, ki ima avstrijsko državljanstvo in prav tako šteje v kvoto tujcev. Prvič v finalni seriji je priložnost dobil Finec Oliver Kiljunen.

Jeseničani zelo pogrešali poškodovanega Jezovška
Precej večje težave pri sestavi kadra je imel trener Jeseničanov Gaber Glavič. V zadnjih minutah tretje tekme se je poškodoval najboljši igralec železarjev Žan Jezovšek. Znova je manjkal tudi izkušeni Maks Selan. S tremi napadi so bili Jeseničani nekonkurenčni.

Maris Bičevskis je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Izkazal se je z dvema goloma in podajo. Foto: www.alesfevzer.com
Maris Bičevskis je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Izkazal se je z dvema goloma in podajo. Foto: www.alesfevzer.com

Jaka Sodja z dvema zadetkoma kronal velik premoč Olimpije
Izrazito premoč v uvodnih desetih minutah so Ljubljančani kronali v 10. minuti ko je Nik Simšič (junak finala s šestimi zadetki je prav danes praznoval 27. rojstni dan) podal do Jake Sodje, ki je z diagonalnim strelom z desne strani ukanil Usa. Ko je na kazenski klopi zaradi spotikanja sedel Miha Logar, je v 14. minuti Marcel Mahhovec podal pred vrata, kjer je Sodja potisnil plošček med nogama Usa v mrežo. Razmerje v strelih po 20 minutah je bilo kar 16:1 v korist zeleno-belih.

Zadetek Panceta priznan po ogledu posnetka
Tudi druga tretjina ni prinesla drugačne slike na ledu. Jeseniška obramba je zadrževala nalete Ljubljančanov do 31. minute, ko je zadel Žiga Pance po akciji prvega napada. Sodnika Milan Zrnič in Jan Leben zadetka nista videla, saj se je plošček takoj odbil nazaj v polje. Ob prvi prekinitvi sta si ogledala videoposnetek in takoj pokazala na sredino igrišča.

Po dveh tretjinah že 5:0
Ob koncu drugega dela sta vratarja Usa ugnala še Maris Bičevskis in Miha Beričič. Latvijec je bil natančen ob številčni premoči, izključen je bil Maj Turšič Sečkar. Bičevskis je zadrsal v napadalno tretjino, Rožle Bohinc je ob najbolj neugodnem trenutku spodrsnil in napadalec Olimpije je zadrsal sam pred Usa in ga matiral za 4:0. V naslednji akciji je Bine Mašič streljal z modre črte, Us je plošček odbil, Beričič pa je iz bližine potisnil plošček v prazno mrežo. O veliki premoči Olimpije priča razmerje v strelih na gol, ki je bilo v tem delu igre 21:5, skupaj pa 37:6.

V Tivoliju je bilo znova okoli 3000 gledalcev. Vzdušje na obeh finalnih tekmah na Celovški 25 je bilo odlično. Derbi ima še vedno poseben čar za navijače. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
V Tivoliju je bilo znova okoli 3000 gledalcev. Vzdušje na obeh finalnih tekmah na Celovški 25 je bilo odlično. Derbi ima še vedno poseben čar za navijače. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Kumanović dosegel častni gol za Jeseničane
V 37. sekundi zadnje tretjine je številčno premoč Jeseničanov kronal Lovro Kumanović in poskrbel, da Lukaš Horak ni ohranil mreže nedotaknjene. Ko je na kazenski klopi sedel Charlie Dodero, so železarji pritisnili. Po strelu Erica Panceta z leve strani je palico spretno podstavil Kumanović. Uvodnih nekaj minut zadnje tretjine je bilo tudi najboljše obdobje gostov na srečanju.

Bičevskis postavil končni izid
V 48. minuti se je drugič na srečanju med strelce vpisal Bičevskis in poskrbel za končni izid. Latvijec je z leve strani z bekhendom podal pred vrata, Tim Borse pa je z drsalko potisnil plošček v lastno mrežo.

Ritem igre v zadnjih desetih minutah igre je precej padel. Končno razmerje v strelih na gol je bilo 49:12.

Četrta tekma bo v petek ob 19.00 na Jesenicah, ko bodo Ljubljančani lovili 19. naslov prvaka v samostojni Sloveniji.

SŽ Olimpija z visoko zmago do prvega zaključnega ploščka za naslov prvaka

Finale, tretja tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
2873; J. Sodja 10., 14., Pance 31., Bičevskis 37., 48., Beričič 38.; Kumanović 41.

Druga tekma:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
2:4 (1:1, 1:3, 0:0)

Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – SIJ ACRONI JESENICE
9:3 (3:0, 4:1, 2:2)

Četrta tekma, petek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA

Igrajo na štiri zmage. Morebitna peta tekma bo 17. marca, šesta 19. marca in sedma 22. marca.