Žan Us je zbral že 95 obramb v finalni seriji. V zadnjih petih letih se je res že velikokrat izkazal na derbijih, v dresu Jesenic in Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je zbral že 95 obramb v finalni seriji. V zadnjih petih letih se je res že velikokrat izkazal na derbijih, v dresu Jesenic in Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Na vseh treh tekmah so imeli Ljubljančani več strelov na vrata. V 180 minutah so sprožili 99 strelov, Žan Us pa je klonil le štirikrat. Pred dvema letoma je odlični vratar zagotovil Olimpiji zmago v Alpski ligi (na sedmi tekmi finala v Brunicu je blestel) in v državnem prvenstvu.

Najbolj verjeten scenarij zdaj je, da bodo nekateri nosilci igre Jesenic od avgusta nosili zeleno-beli dres. Olimpija bo 17. septembra odigrala prvo tekmo v Ligi IceHL. Vodstvo kluba želi sestaviti ekipo predvsem s slovenskimi igralci. Najboljši reprezentanti so nedosegljivi, saj odlično zaslužijo v tujini. Jeseničani bodo tudi naslednjo sezono igrali v Alpski ligi, ki pa za najboljše igralce ne bo več pravi motiv.

Šivic ne bo ničesar spreminjal pred četrto tekmo
Jeseničani so že drugič v Tivoliju veliko večino dela opravili v uvodni tretjini. Trije zadetki ob prednosti igralca več v treh minutah in pol so bili odločilni.

Tri črne minute potopile Olimpijo

"Ni pomembno, če tekmo dobiš s 6:0, z 1:0 ali pa z 9:7. V končnici štejejo le zmage. Imeli smo korak več. V ponedeljek na Jesenicah ga nismo imeli. "Power play" je bil dober, z igralcem manj smo se zelo dobro branili. V drugi tretjini smo garali in ohranili prednost. Morda smo tretjo tretjino z druge tekme prenesli na začetek tretje tekme. Nisem zadovoljen s sodniškimi meti, preveč smo jih izgubili," je trener Mitja Šivic opazil vsako malenkost. Vedno stremi k perfekcionizmu in odlično pripravi moštvo po porazih.

Na razpolago ima skoraj celoten kader. Po grenkem porazu v polfinalu Alpske lige proti Asiagu so se igralci marsikaj naučili: "Nič ne bomo spreminjali. Jaka Sodja ni huje poškodovan, nastop Andreja Tavžlja je vprašljiv v petek, manjka še vedno Gašper Seršen. Zadovoljen sem tudi z igro Blaža Tomaževiča, ki ga na uvodnih dveh tekmah ni bilo."

Rajsar pričakuje, da bodo v petek trpeli
Sašo Rajsar je eden najboljših igralcev finala. Vedno je na pravem mestu. Zna se postaviti pred vrati. V finalni seriji je zbral tri gole in dve podaji.

"Tokrat smo imeli dva lepa odbitka. Upam, da bo šlo tako naprej. Po prvi tretjini smo si rekli, da igramo, kot da je 0:0, nismo gledali na uro. Močno so nas stisnili, a smo zdržali, ena tretjina pa je nato skoraj premalo, da obrneš 0:3. Mogoče je bila res malo visoka zmaga. Zdaj moramo čim prej pozabiti, da nas čaka morda zadnja tekma. Ključno je, da si sproščen," je poudaril izkušeni napadalec, ki je prejšnje tri sezone igral za Olimpijo.

Rajsar se zaveda, da bo v petek v Podmežakli znova napeto: "Za motivacijo Usa je res velika stvar, da je zadržal mrežo nedotaknjeno. Zdaj ne sme zaspati na lovorikah. Upam, da mu v tem finalu uspe še ena taka tekma. Olimpija ima dobro posest ploščka, mi pa smo fizično zelo dobro pripravljeni. Pričakujem, da bomo na četrti tekmi trpeli, Olimpija nas bo vrtela, a dočakali bomo svojo priložnost in moramo jo izkoristiti."

Jeseničani premagali razglašeno Olimpijo v Tivoliju

Simšič: Imamo izkušnje z odločilnih tekem
Nik Simšič je v rednem delu Alpske lige lige igral odlično. V finalu Alpske lige ni dosegel nobenega zadetka in tudi na prvih treh tekmah finala državnega prvenstva še ni zadel. Pozna se seveda, da njegov partner v napadu Marc-Olivier Vallerand igra poškodovan.

"Začetek je bil drugačen kot na prejšnji tekmi. Jeseničani so bistveno bolje začeli, potem pa smo delali majhne napake in bili izključeni, Jeseničani so to izkoristili. Pogledali bomo, kaj smo delali narobe, kje so nas matirali, na naslednjo tekmo gremo čim bolj osredotočeni. Šli bomo na sto odstotkov, nekaj takšnih tekem smo letos že igrali. Imamo izkušnje z odločilnih tekem, skušali bomo to izkoristiti," je pojasnil 24-letni napadalec.

"Disciplina v igri ni bila prava. Zelo pomemben je prvi zadetek v tej finalni seriji. Veliko igralcev je poškodovanih, skoraj vsak ima kakšno majhno poškodbo. Končnica Alpske lige je bila naporna."

Raimo Summanen ne more verjeti, da lahko vse finalne tekme sodita ista sodnika. Foto: www.alesfevzer.com
Raimo Summanen ne more verjeti, da lahko vse finalne tekme sodita ista sodnika. Foto: www.alesfevzer.com

Summanena najbolj skrbijo poškodbe, saj težko izpelje trening
Trener Olimpije Raimo Summanen je doživel že zares velike uspehe. Osvojil je Stanleyjev pokal leta 1984 in prvi naslov za Finsko na svetovnih prvenstvih leta 1995.

"Zelo slabo smo začeli. Prejeli smo veliko lekcijo, saj moramo biti zbrani od prve minute. V drugi in tretji tretjini smo igrali precej bolje, a pokopal nas je zelo slab štart. Imamo veliko poškodovanih igralcev. Normalen trening ni mogoč. Nekateri igralci ne morejo normalno drsati dan po tekmi," je trenuten položaj ocenil finski strateg, ki se je že med tekmo jezil na glavna sodnika.

Vse tri finalne tekme sta sodila Viki Trilar in Trpimir Piragić. V Ligi IceHL sta delila pravico na tretji in peti tekmi finala med Bolzanom in KAC-em. Na ostalih srečanjih so sodili drugi sodniki. Zares nenavadno je, da vse tekme finala DP-ja sodita ista sodnika. Te prakse v tujini ni.

Na drugi finalni tekmi je Luka Ulamec prejel udarec s palico v obraz, Tadeja Čimžarja pa so jeseniški branilci od zadaj potisnili v vrata. Olimpija je v ponedeljek zmagala z 2:1 v Podmežakli in to ni bila glavna tema pogovorov.

Olimpija v celotni sezoni Alpske lige le na eni tekmi ni dosegla zadetka. 1. decembra je izgubila proti Pustertalu v Tivoliju z 0:1. V sredo zvečer bi zmaji lahko igrali še 60 minut, pa bi težko ukanili odličnega Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija v celotni sezoni Alpske lige le na eni tekmi ni dosegla zadetka. 1. decembra je izgubila proti Pustertalu v Tivoliju z 0:1. V sredo zvečer bi zmaji lahko igrali še 60 minut, pa bi težko ukanili odličnega Žana Usa. Foto: www.alesfevzer.com

Razjezila ga je kazen štirih minut za Pullija
Summanen si je seveda vse dobro zapomnil. "Ne vem, od kje sta ta dva sodnika, a kar nekaj napak je že bilo. Predvsem me je razjezila kazen za Pullija, ki je dobil 2 + 2 minuti kazni in prejeli smo dva zadetka. Sodnik mora imeti v končnici občutek za igro."

Po zmagi na peti polfinalni tekmi Alpske lige proti Lustenauu je ostro kritiziral Boruta Lešnjaka, nato pa ga je pohvalil po obeh finalnih tekmah proti Asiagu. Tokrat sploh ni bilo treba zastavljati novih vprašanj, Summanen je nizal kritike.

Velika napaka je, da celotno serijo sodita ista sodnika
"Na vseh treh tekmah sta sodila ista glavna sodnika. Letos sem že tretji trener Olimpije. Trenerji se menjajo zaradi slabih izidov, sodniki pa ostajajo isti in obnašajo se kot Napoleoni. Nekajkrat v finalu mi je že sodnik pojasnil, da ni videl prekrška Jesenic. Prevečkrat se je to že zgodilo. Imajo preveč izgovorov. To je finale, ki se sicer igra zelo pošteno."

"Velika napaka je, da celotno serijo sodita ista sodnika. Kot kaže, je to trenutno edina varna služba. Očitno so sodniki zdaj člani visoke družbe. Poudariti moram seveda, da nismo izgubili zaradi sodnikov. Malenkosti so v finalu zelo pomembne."

Večkrat je vmes tudi pošteno priznal, da so Jeseničani zasluženo zmagali. "Res se je zgodilo že preveč stvari v tem finalu. Na prvi tekmi je Hebar obležal na ledeni ploskvi, pa sploh ni bilo nič narobe z njim. Sodniki morajo videti, da nekateri igralci teatralno želijo izsiliti kazen," se je spomnil še prve tekme prejšnji petek, ki jo je Olimpija izgubila z 2:5.

Obsodil nalet Čimžarja na Usa
Priznal je tudi, da mu ni bilo všeč, ko je Tadej Čimžar naletel na vratarja Usa v zadnji tretjini.
"Ogledati si moram še posnetek tekme. Vratarja res ne smeš podreti. Pogovoril se bom z njim. Razumem, da je bil njihov trener zelo jezen. Sodniki imajo res težave. Nekaj se kuha v zakulisju. Mislijo, da so nad športom," je zaključil Finec.

Razmerje v kazenskih minutah po 180 minutah finala je 39:24. Na vsaki tekmi je imela Olimpija več izključitev. Na prvi tekmi je Martin Bohinc dobil še disciplinsko kazen igre.

V normalnih razmerah bi v Podmežakli grmelo
Četrta tekma bo v petek ob 20.00 v Podmežakli. V normalnih razmerah bi bila dvorana na Ledarski 4 polna, saj si lahko železarji že zagotovijo naslov. Navijači so jo zadnjič napolnili na derbiju Alpske lige 2. marca lani, ko so bili Jeseničani boljši z 1:0.

Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Komentiral bo Aleš Potočnik.