Marc-Olivier Vallerand je v torek dosegel prvi zadetek v tej sezoni v dvorani Tivoli. Navdušil je soigralce in navijače z imenitno potezo. V Ligi IceHL je odigral 14 tekem in zadel trikrat (v Innsbrucku, v Asiagu in v Celovcu). Foto: www.alesfevzer.com
Marc-Olivier Vallerand je v torek dosegel prvi zadetek v tej sezoni v dvorani Tivoli. Navdušil je soigralce in navijače z imenitno potezo. V Ligi IceHL je odigral 14 tekem in zadel trikrat (v Innsbrucku, v Asiagu in v Celovcu). Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je na uvodni finalni tekmi odpravila Jesenice s 4:0. Vrhunec večera je bila mojstrovina 33-letnega Kanadčana ob koncu 44. minute. Nekateri navijači zeleno-belih so se kar prijeli za glavo, saj niso verjeli, da je plošček pristal tik pod prečko. To je bil njegov prvi zadetek v dvorani Tivoli v tej sezoni, izbral pa je idealen trenutek.

Jeseničani želijo na domačem ledu preprečiti Olimpiji naslov

Vallerand je celotno akcijo izpeljal za učbenike. Začel je v obrambni tretjini, spretno je uporabil ogrado in pridrsal v napadalno tretjino. Gašper Glavič je bil prepočasen, tudi Žiga Urukalo ni uspel preprečiti strela. Takoj po zadetku je Glavič na Kanadčana naletel s hrbta, trikrat ga je udaril s palico v hrbet, nato pa je odločno posredoval Kristjan Čepon. Kapetan železarjev je prejel petminutno kazen in še izključitev do konca srečanja.

Poškodoval se je že na uvodni tekmi v Bolzanu
Sezona se za Valleranda ni začela po načrtih. Na uvodni tekmi Lige IceHL 18. septembra v Bolzanu je igral le eno tretjino, nato pa si je poškodoval ramo in vse do 2. decembra ni odigral niti ene tekme.

Gašper Glavič je izgubil živce po zadetku Valleranda. Zaradi naleta v hrbet je kapetan Jesenic prejel kazen igre. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Glavič je izgubil živce po zadetku Valleranda. Zaradi naleta v hrbet je kapetan Jesenic prejel kazen igre. Foto: www.alesfevzer.com

Enajst tednov brez ene tekme je pustilo posledice. Decembra ni našel pravega ritma. Katastrofalno je odigral proti Linzu na domačem ledu, ko je z dvema neverjetnima napakama omogočil Črnim krilom dva zadetka.

Predsednik Butara verjel v njegove sposobnosti
Po tisti tekmi so ga navijači že pošiljali nazaj v Kanado. "Vallerand je prevarant" je bil stavek, ki smo ga večkrat slišali na hokejskih pogovorih v Tivoliju. V vodstvu kluba so bila mnenja deljena. Predsednik Miha Butara, ki rad najprej umiri žogo, potem pa povleče poteze, je bil prepričan, da bo dočakal tekmo, ko bo Kanadčan upravičil status najbolje plačanega igralca Olimpije v tej sezoni.

Po porazu proti Dunaju z 1:4 smo v nedeljo zvečer v Tivoliju srečali njegovo mater, ki je prišla na obisk v Ljubljano. Zelo dobro je vedela, da je v torek na sporedu derbi za lovoriko in ne tekma rednega dela Lige IceHL. Zagotovila je zadetek sina in zmago Olimpije.

Po torkovi visoki zmagi smo srečali Valleranda pred garderobo Olimpije. Imel je nasmešek na obrazu, misli pa je že usmeril proti naslednjemu izzivu.

Druga finalna tekma za naslov državnega prvaka bo v petek ob 18.00 v Podmežakli. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Izejmen zadetek Valleranda za 3:0 in nalet Glaviča s hrbta

Kako je bilo igrati na prvi tekmi finala državnega prvenstva, potem ko v zadnjem mesecu ni šlo nič po načrtih v Ligi IceHL?
Pogovorili smo se in se pripravili na nov izziv. Vsi smo se zavedali pomembnosti tega derbija. Stopili smo skupaj in se veselili pomembne zmage v boju za naslov.

Prvih 38 minut niste uspeli zadeti. Je bil pritisk velik? Streljali ste predvsem od daleč, niste prišli do ugodnih položajev pred vrati.
Vedno sem rad spremljal velika rivalstva v Kanadi, ZDA in v Evropi. Na derbijih ni izrazitega favorita, položaj na lestvici ni pomemben. Jeseničani so igrali zelo zavzeto. Imeli smo večjo posest ploščka in več strelov, a so nas držali stran od vrat. Nismo prišli zlahka do ugodnih položajev za strel.

Po 40 minutah ste vodili le z 1:0. Kaj ste se zmenili v garderobi pred zadnjo tretjino? Popolnoma ste prevladovali, streli na vrata so bili 23:4.
Mislim, da smo že uvodnih 40 minut odigrali dobro, plošček pa nikakor ni želel v mrežo. Prav nič posebnega se nismo zmenili.

Vaš zadetek za 3:0 je navdušil navijače. Take mojstrovine v letošnji sezoni v dvorani Tivoli še nismo videli.
Najbolj pomembna je zmaga na začetku finalne serije. Zadovoljen sem, ko sem slišal pohvale. Tudi navijači so uživali. Nisem bil edini strelec na tekmi, tudi soigralci so blesteli.

Več kot dva meseca niste odigrali niti ene tekme. Vrnitev na led je bila težka. Proti Linzu sta naredili dve zares veliki napaki in prejeli številne kritike.
Imel sem nekaj vzponov in padcev v tej sezoni. Vsak igralec, ki ne igra tekem enajst tednov, potrebuje nekaj časa za vrnitev na pravo raven. Proti Linzu sem res naredil velike napake. Celotna ekipa ni igrala dobro tisto tekmo. Zavedam se, da nisem igral dobro. Na zadnjih tekmah sem začel zbirati točke, samozavest se počasi vrača. Ko sem v pravi formi, lahko pošljem plošček v zgornji kot brez pogleda. Treba je ujeti pravi strelski ritem.

V nedeljo smo po tekmi proti Dunaju srečali vašo mater, ki je napovedala gladko zmago nad Jeseničani v torek. Tako samozavest pogrešamo pri tujih hokejistih v letošnji sezoni. Na torkovi tekmi je bila prisotna. Je bil to dodaten motiv?
Mati je v Ljubljani že dva tedna. Prileteli sta tudi obe sestri. Počutim se kot doma. Če imam nasmešek na obrazu, gre nato na tekmi vse precej lažje. Skupaj si bomo ogledali moj zadetek za 3:0. Vedno analiziram tekmo, vse vrhunce pogledam in skušam najti pomanjkljivosti v igri, da jih nato izboljšam na naslednji tekmi.

Pred dvema letoma je bila finalna serija na sporedu maja, Jeseničani pa so dobili peto tekmo v Tivoliju in se veselili naslova. Se še dobro spomnite tiste tekme, ko je imela Olimpija že roko in pol na pokalu, pa na koncu ostala praznih rok.
Tekem v končnici in derbijev se vedno zelo dobro spomnim. Zelo dobro se še spomnim, kako smo izgubili finale proti Jeseničanom pred dvema letoma. V podaljšku pete tekme je Žiga Pance skušal podati do mene, a so prestregli plošček, izpeljali protinapad in zadeli za naslov. Iz napak se učimo. V ponedeljek smo imeli pogovor pred začetkom finala. Soigralcem sem povedal, da je Liga IceHL ta teden na stranskem tiru, saj igramo za lovoriko.

Na derbijih je vedno posebno vzdušje na tribunah, novinarjev je bilo desetkrat več kot na tekmah rednega dela Lige IceHL. Ste pred tekmo v garderobi čutili dodatno napetost?
Pred začetkom finala sem čutil, da je v garderobi drugačno vzdušje. V zraku je bilo čutiti, da si vsi želijo pokazati najboljšo predstavo. Derbi ni navadna tekma in tega se vsi profesionalci zavedamo.

Kaj pričakujete na drugi tekmi na Jesenicah? Boste uspeli osvojiti naslov ali bo na sporedu tretja tekma v Tivoliju v nedeljo?
Semafor ne pokaže vsega v hokeju. Lahko igraš zelo dobro, pa na koncu izgubiš. Če bomo ponovili predstavo s prve finalne tekme, bomo osvojili naslov že na Jesenicah.

SŽ Olimpija suvereno dobila prvo tekmo finala DP-ja