John Hughes je v 2. minuti popeljal zmaje v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes je v 2. minuti popeljal zmaje v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anže Ropret
Anže Ropret je zadel za občutno vodstvo Olimpije, čeprav ta ni blestela. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Židan
Andrej Židan je v 33. minuti načel ljubljansko mrežo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jesenice
Po golu Jana Berčiča, ki je zatresel mrežo 35 sekund za Židanom, so se Jeseničani vrnili v igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Antti Pusa
Antti Pusa je sredi prve tretjine stresel prečko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance
Žiga Pance je 11 sekund pred koncem druge tretjine dosegel gol, ki je odločil tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija-Jesenice
Tudi na tokratnem derbiju so zapele pesti. A ni bilo nič hujšega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Niti zmaji niti železarji z igro niso navdušili. Domači so povedli že s 3:0, a so se Jeseničani vrnili z dvema goloma v pol minute. Nato pa je sledil bržkone odločilni trenutek tekme. Pri vodstvu Olimpije s 3:2 je kapetan Žiga Pance ob igralcu manj in 11 sekund pred koncem druge tretjine zadel za 4:2. Železarji v zadnjem delu niso imeli moči za preobrat. Piko na i domači zmagi je ob igri 5 na 3 postavil Jamie Fraser. Končno razmerje strelov je bilo v korist Olimpije (37:30).

Olimpija je tako pred 4.500 gledalci dobila tretji letošnji derbi. Na prvem je 16. septembra prav tako v Tivoliju zmagala s 4:3, medtem ko so bili 21. oktobra v Podmežakli boljši železarji s 5:4 po kazenskih strelih.

Hughes hitro zadel
Čeprav so bili Jeseničani na začetku nevarnejši, je Olimpija v 2. minuti povedla, potem ko je John Hughes prodrl pred gostujoča vrata, nato pa s strelom med nogami premagal Gašperja Krošlja.

Ropret presenetil Krošlja
V 13. minuti je Olimpija povišala vodstvo. Anže Ropret je s krila zadrsal proti sredini, nenadoma ustrelil in presenetil Krošlja, ki mu je plošček znova ušel med nogami. Za Ropretov gol je bil "zaslužen" tudi Matej Hočevar, ki je stal pred Krošljem in mu zakrival pogled. Po golu je Krošlja v vratih zamenjal Michal Fikrt.

Lamoreux reševal zmaje
Takoj po zadetku se je na drugi strani sam pred Lamoreuxom znašel Antti Pusa, vendar stresel le prečko. Jeseničani so imeli ob koncu tretjine več pobude, sprožili nekaj strelov proti Lamoreuxu, toda domači vratar je bil vselej na mestu. Končno razmerje strelov po prvem delu je bilo 12:10 za Jesenice.

Taylor povišal na 3:0
Začetek druge tretjine je bil enak kot v prvi, saj je Olimpija po slabih dveh minutah dosegla tretji zadetek. Hughes je izza vrat podal na desno stran, kjer je Justin Taylor z natančnim strelom pod prečko matiral Fikrta. Malo pozneje sta si v lase skočila Pusa in Ropret, za kar sta si prislužila dvominutno kazen.

Dva gola Jesenic v pol minute
Kljub visokemu zaostanku se železarji niso predali. Gorenjska trma je obrodila sadove v 33. minuti, ko je najprej Andrej Židan po podaji Jureta Dolinška s polvisokim strelom ukanil Lamoreuxa. Že v naslednjem napadu se je domača mreža znova zatresla, saj je Jan Berčič pred vrati uspešno podstavil palico po prodoru Mihe Brusa z desne strani. Trener domačih Hannu Järvenpää je vzel minuto odmora.

Žiga Pance prehitel sireno
Ta je pomagala, saj je končnica pripadla zeleno-belim. Ti so oblegali vrata Fikrta, a zadeli šele 11 sekund pred koncem z igralcem manj. V protinapadu sta se znašla Domen Vedlin in Žiga Pance, si izmenjala dvojno podajo, po kateri je Pance za levo vratnico matiral Fikrta. Razmerje strelov v drugi tretjini je bilo krepko na strani Olimpije (15:7).

Lamoureux želel obračunati z Židanom
Presenetljivo "zatišje" v zadnji tretjini je prekinil incident, v katerega je bil vpleten tudi vratar Lamoreux, ki je napadel Židana, saj je menil, da je Jeseničan premaknil vrata. V resnici se je v vrata zaletel Jamie Fraser, ki se je pred tem prerival z Židanom. Epilog: vsi trije vpleteni so dobili dvominutno kazen, kar je pomenilo prednost igralca več za železarje.

Fraser razblinil jeseniške upe
Priložnosti niso izkoristili, zato pa je bila v 54. minuti ob prednosti dveh igralcev več uspešna Olimpija. Fikrta je s strelom za levo vratnico premagal Fraser. Po zadetku je obolelega Fikrta, ki je branil z virozo, zamenjal Krošelj. Tekma je bila pač ob visokem vodstvu odločena.

Matej Hočevar: "Zelo dobro smo začeli, uvodna gola sta nam dala poleta. Stopnjevali smo igro in zasluženo zmagali. Jeseničani so se predstavili kot solidna ekipa kljub vsem težavam, zato jim je treba čestitati. Mi pa smo zasluženo zmagali. Podcenjevanja ni bilo, vsi vemo, da so Jesenice ekipa, ki da vse od sebe, ne glede na vse, takoj ko je tekma z Olimpijo."

Jure Dolinšek: "Olimpija je povedla, potem pa smo prišli nazaj. Na koncu nam je malo zmanjkalo. Mogoče je kriva tudi kratka klop, igramo le na tri napade, tekmeci pa nenehno na štiri. Ni lahko igrati brez izkušenih tujcev. Ampak zdaj smo tukaj mi, ki se lahko tudi izkažemo, in danes smo pač morali mi odigrati."

LIGA EBEL - 23. KROG

TILIA OLIMPIJA - ACRONI JESENICE
5:2 (2:0, 2:2, 1:0)
4.500; Hughes 2., Ropret 13., Taylor 22., Ž. Pance 40., Fraser 54.; Židan 33., Berčič 33.

LINZ - KAC CELOVEC
5:2 (2:1, 1:1, 2:0)

ORLI ZNOJMO - SAPA FEHERVAR
4:3 (0:1, 3:1, 1:1)

GRADEC - MEDVEŠČAK
5:3 (1:1, 2:1, 2:1)

DUNAJ - BELJAK
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

SALZBURG je prost.

Lestvica:                 *          
LINZ                21 17 1  3 +22 35
KAC CELOVEC         20 13 1  6 +15 27
TILIA OLIMPIJA      21 12 2  7 +10 26
SALZBURG            20 12 2  6  +3 26
MEDVEŠČAK           21 11 2  8 +11 24
SAPA FEHERVAR       21 10 3  8  +2 23
DUNAJ               21  9 3  9  -3 21
ORLI ZNOJMO         20  8 3  9 -17 19
GRADEC              21  9 0 12 -10 18
VSV BELJAK          21  8 0 13 -10 16
ACRONI JESENICE     21  5 5 11 -23 15
                                     
* - poraz po podaljšku oz. kazenskih 
    strelih prinaša eno točko        

ž