Strelec edinega zadetka na derbiju Andrej Hebar je bil nasmejan. Foto: www.alesfevzer.com
Strelec edinega zadetka na derbiju Andrej Hebar je bil nasmejan. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so naredili velik korak naprej v zadnjih dveh mesecih. 20. decembra so doživeli pravi polom proti Olimpiji v Podmežakli (0:7). Redni del so zaključili z desetimi zaporednimi zmagami in ujeli šesto mesto.

Ko se je 18. februarja v Asiagu poškodoval odlični vratar Antoine Bonvalot, je v vrata stopil Žiga Kogovšek. Na zadnjih treh tekmah je prejel le en gol, v Rittnu in na ponedeljkovem derbiju je zaklenil vrata. V sredo se vrača še Gašper Glavič, ki je odslužil kazen.

Navijači poklicali Šivica nazaj na led
Mitja Šivic, ki je prejel številne kritike po seriji slabših predstav jeseni, je v ponedeljek ob 22.30 užival v stoječih ovacijah s tribun. Navijači so še dolgo po tekmi ostali v dvorani in celo poklicali trenerja iz garderobe nazaj na led. Ekipa deluje povezano, izkušeni igralci so potegnili voz iz blata in v ključni del sezone Jeseničani prihajajo v odlični formi. Prav nihče si ne bo želel z njimi srečati v četrtfinalu.

"Fantastično smo začeli, 40 minut smo bili precej boljši. Številčnih premoči nismo uspeli kronati. To bo zares treba izboljšati. V zadnji tretjini smo naredili veliko napak in povzdignil sem že glas. V pravem trenutku smo dosegli zadetek, zares super akcija našega najboljšega napada. Na koncu smo se znašli v težavah, a smo zdržali. Veliko smo se naučili v tej sezoni," je bil zadovoljen Šivic.

Vratar Kogovšek se je veliko naučil iz napak
V ključnem delu sezone je ostal z dvema mladima vratarjema, a ostaja optimist: "Vratar Kogovšek se je veliko naučil v tej sezoni. Na zadnjih treh tekmah je bil izjemen. Trener vratarjev Anže Ulčar je delo opravil z odliko. Drugi pregled prepone pri Bonvalotu je pokazal, da bo odsoten še nekaj časa. V sredo nas čaka tekma v Brunicu proti prvouvrščeni ekipi. Zanima nas le zmaga."

Ko so Ljubljančani zadnjič obiskali Podmežaklo, so se Jeseničani znašli v zares veliki krizi.
"Ni se mi zdelo, da smo se na najnižji točki znašli po porazu proti Olimpiji z 0:7. Mislim, da smo bili najnižje na začetku sezone. Poraz proti Olimpiji se je zgodil zaradi ekstremno slabega večera. Naredili smo ogromno napak. Po polomu smo imeli sestanek in naslednji dan smo zmagali na Dunaju. Verjeli smo v svoje delo," je dodal Šivic.

Žiga Kogovšek je v zadnjih 180 minutah prejel le en gol. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Kogovšek je v zadnjih 180 minutah prejel le en gol. Foto: www.alesfevzer.com

Hebar: Tekmecem smo vsilili svoj ritem igre
Andrej Hebar je bil junak večera. V 48. minuti je učinkovito zaključil protinapad za edini zadetek na derbiju.

"Na zadnjih tekmah igramo odlično. Vsilili smo svoj ritem igre tekmecem, ogromno drsamo. Ekipe se proti nam predvsem branijo, večino časa čakajo v svoji tretjini in čakajo na protinapade," je poudaril izkušeni napadalec, ki sploh ne razmišlja o četrtkovi izbiri tekmecev: "Zelo nerad izbiram tekmeca. V soboto se začenja nova sezona. Vsaka zmaga proti Olimpiji je zares dobra za samozavest."

Zmaji zbrali le devet točk na devetih tekmah
Olimpija je bila razred zase v rednem delu. Vseskozi je bila na prvem mestu, dobila je tudi vse tekme na gostovanju pri italijanskih ekipah z vrha lestvice. Ob koncu rednega dela so zmaji malce popustili, sledil je reprezentančni premor in poraz proti Jeseničanom v Tivoliju z 2:3 na začetku drugega dela.

Ljubljančani so najslabša ekipa drugega dela Alpske lige, na devetih tekmah so zbrali le devet točk (štiri točke so prenesli kot zmagovalci rednega dela). Dosegli so le 17 zadetkov na devetih tekmah, kar je najmanj med vsemi ekipami. Igra z igralcem več nikakor ne steče in obeti pred končnico, ki se začenja v soboto, niso dobri.

Kmalu sledi selitev v Zalog
Naslednji teden se bo začela prenova notranjega dela dvorane Tivoli (nova ograda, semaforji, veliki zaslon ...) in Olimpija bo le še uvodni tekmi četrtfinala igrala na Celovški 25, če si bo priigala prednost domačega ledu v sredo proti Asiagu. Če bo četrtfinale začela v gosteh, bo vse domače tekme gostila v Zalogu.

Če se zadnji krog sanjsko izide za Ljubljančane, bodo zasedli tretje mesto, kar pomeni, da bi imeli le v četrtfinalu prednost domačega ledu. Po rednem delu je kazalo, da bodo imeli to prednost v celotni končnici.

Direktorja Tomaža Vnuka smo srečali že pred tekmo v Podmežakli. Bil je zelo zaskrbljen zaradi poškodb. Na tako pomembni tekmi je imela Olimpija le 17 igralcev v polju in dva vratarja. Anže Ropret, Žiga Pešut, Žiga Svete, Luka Ulamec in Aljaž Chvatal so manjkali.

Gregor Polončič je bil znova večkrat jezen na svoje varovance, ki se niso držali načrta. Olimpija je imela kar 38 minut izključitev. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Polončič je bil znova večkrat jezen na svoje varovance, ki se niso držali načrta. Olimpija je imela kar 38 minut izključitev. Foto: www.alesfevzer.com

Slaba disciplina in kronična neučinkovitost razloga za poraz
"Zaslužena zmaga Jesenic. Igralcem ne morem zameriti pristopa, saj so se borili do zadnje sekunde. Disciplina v igri je bila zelo slaba in to nas je pokopalo. To bomo morali popolnoma spremeniti do končnice. Zmenili smo se, da je ključna disciplina. Takoj na začetku tekme smo prejeli kar osem minut kazni. Jesenice so imele popolno prevlado, navijači so bili na nogah. Celo dva igralca manj smo imeli. Na koncu nam je zmanjkalo bencina, tudi naš "power play" je odpovedal. V zadnji tretjini smo imeli pobudo, a smo prejeli zadetek v protinapadu," je bil razočaran trener Gregor Polončič.

Spomnil se je sobotne tekme v Cortini, ki so jo zmaji izgubili z 1:2, potem ko je Nik Simšič na začetku srečanja poslal plošček mimo praznih vrat: "Celoten drugi del ne igramo disciplinirano. Po neumnih napakah prejmemo zadetek, v napadu pa smo zares neučinkoviti. V soboto v Cortini smo na začetku tekme zgrešili prazen gol. Z enim golom težko zmagaš, brez gola pa ne moreš zmagati."

Cilj je naslov, premagati je treba vse tekmece
"Motivacija igralcev je zares visoka. Zdaj imamo zelo okrnjen kader. Dva pretresa možganov je treba resno obravnavati. Naš cilj je naslov prvaka, torej moramo premagati vse tekmece v končnici. Ni pomembno, ali bomo igrali doma ali v gosteh," je zaključil strateg zmajev.

Odlični vratar Žan Us je preprečil zaostanek Olimpije v uvodnih dveh tretjinah, ko je zaustavil vseh 27 strelov. Foto: www.alesfevzer.com
Odlični vratar Žan Us je preprečil zaostanek Olimpije v uvodnih dveh tretjinah, ko je zaustavil vseh 27 strelov. Foto: www.alesfevzer.com

Rajsar: Seveda nas peče poraz na derbiju
Sašo Rajsar je doživel že številne vzpone in padce. Zaveda se, da bodo vsi porazi v drugem delu hitro pozabljeni, če bo steklo v končnici.

"Če ne dosežemo niti enega gola, pač ne moremo zmagati. Velikokrat smo se obranili, tudi z dvema igralcema manj. Če bi povedli, bi se tekma popolnoma drugače odvila. Seveda nas peče poraz na derbiju. V zadnjih dveh sezonah smo dobili ogromno derbijev, zdaj pa smo dvakrat zapored izgubili. Nič tragičnega," je pojasnil 31-letni napadalec.

Treba bo zadeti tudi na grd način
Hitro je našel tudi razlog za slabše izide v zadnjih treh tednih: "V rednem delu Alpske lige smo zmagovali tudi, ko smo igrali slabo. Plošček se je odbijal po naših željah. Zdaj tega ni več. Treba bo dosegati zadetke tudi na grd način, pred vrati bomo morali imeti več igralcev. V Brunicu smo bili za razred boljši, sprožili smo 50 strelov in izgubili z 0:2."

"Tretje mesto je cilj, a tudi osmouvrščeni je lahko prvak na koncu. Lahkih tekmecev ne bo v končnici, tudi Salzburg in Feldkirch bosta zelo nevarna. Najprej je pomembno, da premagamo Asiago v sredo in si izboljšamo položaj na lestvici. Tudi s tekmami v Zalogu se ne obremenjujemo. Če bi bilo treba, bi pač igrali tudi na Bledu," se je za konec pošalil Rajsar.

V sredo odprtih še veliko kombinacij
Zadnji krog bo vsekakor zelo napet. Možnih je še ogromno kombinacij. Pustertal in Cortina bosta zagotovo izbirala kot prva, Salzburg in Feldkrich pa seveda ne bosta imela prednosti domačega ledu. Vse ostalo je še odprto. Izbira tekmecev bo potekala v četrtek.

Hebar odločil derbi v Podmežakli