Los Angeles Kingsi so povedli z 2:1 v zmagah v četrtfinalu Zahodne konference proti Vancouvru. Od napredovanja jih ločita le še dve zmagi. Foto: Reuters
Los Angeles Kingsi so povedli z 2:1 v zmagah v četrtfinalu Zahodne konference proti Vancouvru. Od napredovanja jih ločita le še dve zmagi. Foto: Reuters
Tretji gol Kingsov
Anže Kopitar je sicer ostal brez točke in ostaja prvi golu in dveh podajah, a se je izredno izakazal v obrambnih nalogah, pri tem pa je bil na ledu tudi pri dveh PP golih. Foto: Reuters
Roberto Luongo
Bolečina Roberta Luonga, potem ko je na njegovi lovki pristal Ryan Smyth. Foto: Reuters
PP gol Kingsov
Odločilna prednost Los Angelesa so posebne postavitve - PP in PK. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick se je po slabem zaključku rednega dela sezona zbral in pokazal, zakaj se je Los Angeles po osmih letih uvrstil v končnico. Foto: Reuters
Jonathan Quick in Mason Raymond
Rošade trenerja Vancouvra Alaina Vigneaulta so prinesle hitro vodstvo v 3. minuti, niso pa preprečila izključitev, Foto: Reuters
Mark Recchi in Ryan Miller
Ryan Miller je skupaj z Iljo Brizgalovom (Phoenix) in Martinom Brodeurjem (New Jersey) nominiran za najboljšega vratarja sezone. Foto: Reuters

Tri izključitve igralcev Canucksov so Kingsi neusmiljeno kaznovali in zabili tri gole! Najprej je zadel izjemni 20-letni Drew Doughty, dvakrat pa je bil uspešen Slovak Michal Handzuš. Los Angeles je na treh tekmah serije je izkoristil neverjetnih 7 priložnosti od 12 z igralcem več.

Richardson pregnal Luonga
Zlati olimpijski vratar Roberto Luongo je moral po zadetku Brada Richardsona zapustiti vrata. Vancouver se ni predal in se z dvema zadetkoma vrnil v igro ter močno pritisnil na vrata Jonathana Quicka. V 50. minuti sta vnovič zablestela Jack Johnson in Doughty, ki sta s tretjima podajama na tekmi zaposlila Ryana Smytha. Ta je postavil končni izid 5:3.

Izbruh veselja po osmih letih
Juriš Canucksov ni obrodil sadov, saj je obramba Kraljev, ki je med drugim izničila vse štiri "power playje" nasprotnikov, zdržala vse nalete. Navdušeni Staples Center, ki je bil odet v črne barve Kraljev, je tako dočakal prvo zmago v končnici po dolgih osmih letih. Po dveh tesnih tekmah s skoraj identičnima razpletoma ima LA zdaj eno tekmo prednosti v boju za uvrstitve v polfinale Zahodne konference.

Kopi izpostavil navezo Johnson-Doughty
"Začeli so izredno dobro in na moč, kar smo tudi pričakovali. V končnici se ključne menjave pobude. Mi smo zdržali in začeli igrati svojo igro," je Anže Kopitar opisal začetni naval Vancouvra, ki je povedel že v 3. minuti, a ga je nato presekala že prva izključitev. "Z njima se PP res poenostavi. Res dobro obvladata plošček, zaradi česar več streljamo in dobivamo tudi odbitke, ki smo jih danes spremenili v zadetke," je Kopi še pohvalil branilsko navezo Johnson-Doughty, ki zdaj skupaj igra na modri črti ob številčnih premočeh Los Angelesa.


ZAHOD, 1. krog

LOS ANGELES (6) - VANCOUVER (3) 1:1
5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Doughty 11., Handzuš 25., 33., Richardson 34., Smyth 50.; Raymond 3., Samuelsson 35., D. Sedin 45.
Obrambe: Quick 25; Luongo 12, Raycroft 6.
Video: NHL-vrhunci

Statistika Anžeta Kopitarja:
brez točke, en strel v okvir vrat, 2 ukradena ploščka, 4 blokirani streli v 21' 49'' igre. Sodniški meti: 10/19.

1. tretjina - nalet na nalet
Canucksi so hitro umirili bučni Staples Center, potem ko je po lepo akciji prenovljenega 2. napada zadel Mason Raymond. V prvih 10 minutah so gostje nadstreljali Kingse z 9:3, pri čemer so ti zaradi naletov za nekaj minut izgubili Richa Cluna in Ryana Smytha. Nato je sledila izključitev Ehrhoffa in smrtonosni "power play" LA-ja, ki se je po 31 sekundah končal z zadetkom Drewa Doughtyja. Vseeno se je prevlada Vancouvra ob razmerju 5 na 5 nadaljevala, ob koncu tretjine je Samuelsson zadel koleno Doughtyja, ki je odšepal v slačilnico. O intezivnosti prvih 20 minut priča podatek, da so obema moštvoma našteli po 22 naletov!

2. tretjina - LA pregnal Luonga
Kralji so se prebudili in začeli ustvarjati pristisk, posledica katerega sta bili dve izključitvi na strani Vancouvra. Dva "power play" Los Angelesa sta pomenila dva gola za Michala Handzuša! Obakrat sta podala Doughty in Jack Johnson. Samo minuto po drugim golu Slovaka je iz obrata zadel še vztrajni Brad Richardson in Roberto Luongo je odšel na klop, v vratih ga je nadomestil Andrew Raycroft. Goste je nato hitro v igro vrnil Mikael Samuelsson, ki je zabil že 4. gol v končnici.

3. tretjina - Smyth udaril v pravem trenutku
V 5. minuti je prvi napad gostov le unovčil silovit pritisk, po strelu Kevina Biekse je plošček v mrežo preusmeril Daniel Sedin. Dobro minuto predtem je gol dosegel tudi Henrik Sedin, a so ga razveljavili, ker je najboljši strelec rednege dela plošček brcnil v mrežo. Ob golu zaostanka je bila pobuda na strani Vancouvra, ko sta Johnson in Doughty zaposlila Ryana Smytha, ki je s prvim golom v seriji povišal na 5:3. Do konca so se Kralji predstavili z granitno obrambo in Staples Center je slavil prvo zmago v končnici po osmih letih.

VZHOD, 1. krog
BOSTON (6) - BUFFALO (3) 2:1
2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Wideman 16., Bergeron 53.; Grier 7.
Obrambe: Rask 32; Miller 27.
Video: NHL-vrhunci

Kaj lahko naredi 42-letnik v Ligi NHL? Mark Recchi je sedem minut pred koncem 3. tretjine z naletom za golom Buffala odvzel plošček in ga podal pred gol, kjer je Patrice Bergeron iz prve premagal Ryana Millerja, kar je Bostonu prineslo zmago z 2:1 in vodstvo v seriji z istim izidom.

MONTREAL (8) - WASHINGTON (1) 1:2
1:5 (0:0, 0:4, 1:1)
Gordon 22., Laich 25., Fehr 29., Ovečkin 34., Bradley 60.; Plekanec 43.;
Obrambe: Varlamov 26; Halak 10, Price 21.
Video: NHL-vrhunci

Najboljši "power play" rednega dela še vedno ni stekel, a so Capitalsi zato prvi gol zabili ob igralcu manj (Boyd Gordon). Sledila sta še dva gola dveh izvrstnih podpornih igralcev (Laich in Fehr) in Halak je mesto v vratih Canadiensov prepustil Priceu, kar pa ni rešilo "habsov", saj je iz prvega in edinega strela zadel še Ovečkin. Najboljši Rus pri Washingtonu je bil tokrat vratar Varlamov.

VZHOD, 1. krog                       
*
MONTREAL (8) - WASHINGTON (1) 1:5 1:2
BOSTON (6) - BUFFALO (3) 2:1 2:1
Torek:
PHILADELPHIA/7 - NEW JERSEY/2 2:1
OTTAWA (5) - PITTSBURGH (4) 1:2

ZAHOD, 1. krog
*
LOS ANGELES/6 - VANCOUVER/3 5:3 2:1

Torek:
DETROIT (5) - PHOENIX (4) 1:2
CHICAGO (2) - NASHVILLE (7) 1:1
COLORADO (8) - SAN JOSE (1) 2:1

* - igrajo na štiri zmage po sistemu
2-2-1-1-1.