Mirko Đumić je odločil tekmo na Rienzstadionu v 56. minuti ob prednosti igralca več. Srb je zagotovil železarjem odlično izhodišče pred končnico. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Đumić je odločil tekmo na Rienzstadionu v 56. minuti ob prednosti igralca več. Srb je zagotovil železarjem odlično izhodišče pred končnico. Foto: www.alesfevzer.com

Šesterica najboljših po rednem delu (Pustertal, Cortina, Ritten, Asiago in oba slovenska kluba) si je končnico zagotovila že pred tem drugim delom, preostala moštva so se v dveh kvalifikacijskih skupinah potegovala za še dve vstopnici. Zagotovila sta si ju mlada ekipa Salzburga in Feldkirch.

Jeseničani bodo izbirali kot tretji
V četrtek dopoldne bodo moštva prek videokonference izbirala tekmece v četrtfinalu – pravico do izbire bodo najprej imele ekipe, ki so drugi del končale na prvih treh mestih, to so Pustertal, Cortina in SIJ Acroni Jesenice.

Prvi dve tekmi v Tivoliju v soboto in nedeljo
Olimpiji, ki je zasedla četrto mesto, bo pripadel klub med 5. in 8. mestom, ki ga ne bo izbrala prva trojica.

Prvi dve tekmi četrtfinala na štiri zmage bosta v soboto in nedeljo v Tivoliju ob 17.30, saj bodo nato začeli prenavljati notranjost dvorane in se bodo zmaji selili v Zalog. Ta serija se bo torej odigrala po sistemu 2-2-1-1-1. V vseh ostalih serijah bodo igrali izmenično doma in v gosteh. Prve tekme bodo v soboto, druge pa v ponedeljek.

Jesenice premagale vodilni Pustertal
Pustertal je hitro povedel, Jeseničani pa so se sredi tekme vrnili v igro. V razmiku samo minute in 42 sekund so med 33. in 35. minuto zadeli kar trikrat. Najprej je Jaka Šturm spretno preusmeril plošček v mrežo po strelu Nika Grahuta. Dvakrat je bil nato natančen še Patrik Rajsar. A hiter je bil nato tudi odgovor gostiteljev, saj so še do konca tretjine izid izenačili. Armin in Roland Hofer sta bila uspešna za 3:3, tudi Pustertal je svoja gola dosegel na hitro, v manj kot minuti, oba pa z igralcem več na ledu z močnima streloma od daleč. Grahut je prejel štiriminutno kazen zaradi spotikanja s kolenom.

Đumić mož odločitve
A zadnjo besedo so imeli železarji. V 56. minuti je ob številčni prednosti odločilni gol dosegel Mirko Đumić, domači pa so poldrugo minuto pred koncem iz vrat potegnili Colina Furlonga, ki je sicer zbral 36 obramb. Jeseničani so zdržali in se na koncu veselili zmage in tretjega mesta po drugem delu.

Mark in Kristjan Čepon sta zrežirala pomembno zmago Olimpije, ki ji zagotavlja prednost domačega ledu v četrtfinalu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Mark in Kristjan Čepon sta zrežirala pomembno zmago Olimpije, ki ji zagotavlja prednost domačega ledu v četrtfinalu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Zmaji še bolj zdesetkani
Ljubljančani so bili tako kot na ponedeljkovem derbiju močno oslabljeni, pravzaprav še bolj, saj se je peterici odsotnih danes pridružil še Gal Koren, med tekmo pa sta se poškodovala še Miha Logar in Enes Gorše.

Ne glede na vse težave so na ledu domači delovali solidno, zdržali tri zaporedne izključitve v prvem delu, potem pa ob koncu prve tretjine zadeli, uspešen je bil Mark Čepon.

V nadaljevanju so gostje prišli do izenačenja, pozneje pa so imeli zmaji priložnost za novo vodstvo. A gol Žana Jezovška so sodniki zaradi igranja z visoko palico razveljavili.

V zadnji tretjini so Ljubljančani dobili nagrado za borbenost in vztrajnost. Dosegli so dva nenavadna gola, oba skorajda iz mrtvega kota, ko sta najprej Kristjan Čepon, potem pa še Nik Simšič plošček tik pod prečko spravila za hrbet vratarja v gol. Ljubljančani so zdržali do konca in se veselili zmage.

Zmaga s 13 igralci v polju
Trener Gregor Polončič je imel na voljo le še 13 zdravih igralcev v polju in dva vratarja. Stanje pred končnico pri branilcih naslova je zares težko. V končnici je zelo težko igrati tekme le s tremi napadi. Koren bo moral na magnetno resonanco ramena, potem bo znano, kdaj se bo vrnil. Zelo se pozna, da sta odsotna Žiga Pešut in Anže Ropret. Manjkali so tudi Žiga Svete, Aljaž Chvatal in Luka Ulamec.

Žan Us je z nekaj odličnimi posredovanji zagotovil zmajem prednost domačega ledu v četrtfinalu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Žan Us je z nekaj odličnimi posredovanji zagotovil zmajem prednost domačega ledu v četrtfinalu. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Ko je v Tivoliju že odpiskala sirena, je v Rittnu potekal podaljšek med gostitelji in Cortino, ki bi se z zmago celo prebila na prvo mesto. Matthew Lane je dosegel odločilni zadetek za zmago Rittna v 64. minuti. Olimpija in Ritten sta bila izenačena s 16 točkami. Tudi primerjava medsebojnih tekem je enaka (obe tekmi so dobili gostje z 2:3 po podaljšku oz. kazenskih strelih). Odločal je torej kriterij, kdo je bil boljši po rednem delu tekmovanja. Olimpija je bila na prvem mestu z 81 točkami, Ritten pa drugi s 75.

Prav lahko se zgodi, da se bosta ekipi srečali v četrtfinalu. Lani je bila to zares napeta serija, ki so jo dobili zmahi s 4:2 v zmagah. Težko je verjeti, da bi katera izmed najboljših treh ekip izbrala odlično moštvo Rittna.

Polončič: Igrati z dvema centroma je res težko
"Zelo sem zadovoljen z današnjo zmago. To je bila disciplinirana igra in pravi boj. Vsekakor dobra poptnica za končnico. V zadnji tretjini nisem imel več niti treh napadov. Igrati z dvema centroma je res težko. Kapo dol fantom za izjemen boj, na koncu nas je nagradila še športna sreča," je dejal Polončič.

Začetek končnice verjetno le s tremi napadi
"Imamo osem poškodovanih igralcev. Res ne vem, če se bo lahko sploh kdo izmed njih vrnil za prvo tekmo v soboto. Prav lahko se zgodi, da bom moral z mladinci zapolniti tretji napad. Treba bo igrati res pametno, saj se potroši zares veliko energije s tremi napadi. To je najbolj pomembna stvar v tem trenutku, sploh se ne obremenjujemo s tekmecem. Prednost domačega igrišča je zelo pomembna v končnici. Lahko bomo odigrali prvi dve tekmi v Tivoliju," je še dodal trener zmajev.

DRUGI DEL, skupina za razvrstitev, 10. krog:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO
3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
360; M. Čepon 18., K. Čepon 53., Simšič 56. ; Rosa 26.

PUSTERTAL - SIJ ACRONI JESENICE
3:4 (1:0, 2:3, 0:1)
500; A. Hofer 3., 39., R. Hofer 40.; Šturm 33., P. Rajsar 34., 35., Đumić 56.

RITTEN - CORTINA
* 4:3 (2:1, 1:1, 0:1)
448; Tudin 1., 18., S. Kostner 32., Lane 64.; Gander 17., Giftopoulos 34., Barnabo 51.
* - po podaljšku

Lestvica:                   *  x       
PUSTERTAL            10  5  1  0  4 19 
CORTINA              10  5  1  1  3 19 
SIJ ACRONI JESENICE  10  5  0  2  3 17 
SŽ OLIMPIJA          10  3  1  1  5 16 
RITTEN               10  2  2  3  3 16 
ASIAGO               10  3  2  0  5 13 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih