Žan Jezovšek je edini zatresel mrežo pri kazenskih strelih. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek je edini zatresel mrežo pri kazenskih strelih. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani imajo že nekaj časa okrnjen igralski kader. Mark Čepon je zaradi poškodbe kolena že končal sezono, Miha Logar pa si je pregriznil jezik. Pri železarjih bo naslednja dva meseca manjkal kapetan Andrej Tavželj, ki si je zlomil podlahtnico. Začasni kapetan je Andrej Hebar.

Jeseničani dobili derbi po kazenskih strelih

Rajsar jo je zagodel nekdanjim soigralcem
V uvodnih desetih minutah so bili nevernejši Ljubljančani. Še posebej je bilo nevarno pred vrati Jesenic, ko je na kazenski klopi sedel Timotej Kočar. Po četrt ure so se železarji prebudili. Eriku Svetini iz ugodnega položaja ni uspelo ukaniti Paava Hölsäja.

V 17. minuti je vratar Olimpije še uspel odbiti strel Jake Sodje, nato pa je bil sam pred vrati Sašo Rajsar, ki je iz bližine zatresel mrežo. Zadnji dve sezoni in pol je bil napadalec v Tivoliju, tokrat pa jo je zagodel nekdanjim soigralcem.

Veteran Aleš Mušič je izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com
Veteran Aleš Mušič je izenačil na 1:1. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič spretno podstavil palico pred vrati
Na začetku druge tretjine je bil izključen Jure Sotlar, a so zmaji zapretili z igralcem manj. Aleš Mušič je krenil v protinapad, sam se je znašel pred Usom, ki pa mu je uspelo plošček odbiti.

Po pol ure igre je imela Olimpija pol minute kar dva igralca več. Žan Jezovšek in Žiga Urukalo sta bila na kazenski klopi zaradi udarca s palico. Silovit pritisk zmajev pa ni obrodil sadov.

V 34. minuti je Miha Zajc poslal plošček pred vrata, kjer je Mušič spretno podstavil palico in izenačil na 1:1.

V zadnji tretjini so bili boljši Gorenjci, a izid se ni spremenil. Olimpija se je zbrala po 50 minutah, ko je bil zaradi spotikanja na kazenski klopi Jezovšek, a ob "power playu" ji kljub pritisku ni uspelo priti do vodstva.

Koren zapravil veliko priložnost v podaljšku
V podaljšku je bilo veliko prostora, saj je potekala igra treh proti trem. Izjemno priložnost je imel Gal Koren v 63. minuti, ko je prišel sam pred Usa, vendar streljal mimo vrat. Tudi v dodatnih petih minutah sta mreži mirovali.

Le Jezovšek natančen pri kazenskih strelih
Na vrsti so bili kazenski streli. Us, ki je bil junak že v polfinalu pokala sredi septembra v Tivoliju, je tudi tokrat ubranil štiri strele, Mušič pa je z bekhendom streljal v zunanji del mreže.

Pri Jeseničanih Jaka Šturm in Erik Svetina nista bila natančna, Jezovšek je nato v tretji seriji sijajno preigral Hölsäja in potisnil plošček v mrežo, Bine Mašič pa je v četrti seriji zadel vratnico.

Gregor Polončič in njegov pomočnik Matic Kralj sta bila razočarana. Končni izid sploh ni bil tako pomemben, bolj je bil moteč mlačen pristop. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Polončič in njegov pomočnik Matic Kralj sta bila razočarana. Končni izid sploh ni bil tako pomemben, bolj je bil moteč mlačen pristop. Foto: www.alesfevzer.com

Polončič: Imeli smo en odstotni naboj, to je bil polom!
Trener Olimpije Polončič je bil po koncu tekme besen. Pristop favoriziranih zmajev je bil res slab.

"Derbi mora biti sam po sebi dovolj velika motivacija. Naboj se mora videti na ledu. Mi smo imeli danes en odstotni naboj. Jeseničani so si absolutno zaslužili zmago. Dobivali so dvoboje, boljši so bili pri sodniških metih, mi pa smo jih gledali. Nismo bili na ledu, ampak v gledališču. Imena ne igrajo hokeja. Vsako menjavo moraš dati vse od sebe na ledu, delati je treba za uspeh ekipe. Vsi skupaj se bomo morali pogledati v ogledalo. Res ne vem, kje smo, če nimamo več odnosa do derbija," je povedal strateg zeleno-belih, ki je bil izjemno slabe volje.

"Jeseničani so si želeli zmage, mi pa smo prišli in mislili, da bomo kar tako osvojile točke. Vratar nas je držal v igri. To je bil polom," je še dodal Polončič.

Rajsar: Mi smo bili srečnejši od njih
To je bila zelo težka tekma. Veliko neizkoriščenih priložnosti, sploh ob igri z igralcem več. V prvi tretjini smo izkoristili njihovo napako, v drugi tretjini je bilo nekaj priložnosti na vsaki strani, veliko igre z igralcem več. Na koncu smo po eni napaki prejeli zadetek. Malce smo se izgubili v obrambni tretjini, oni pa so to izkoristili. Na koncu pa kazenski streli, ki so loterija. Mi smo bili danes srečnejši od njih,” je poudaril Sašo Rajsar.

Vratar Paavo Hölsä je držal zmaje v igri. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Vratar Paavo Hölsä je držal zmaje v igri. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Četrtfinale se bo začel že v ponedeljek
Pred tremi tedni so Ljubljančani dobili derbi z 2:0 v Tivoliju. Zadela sta Gal Koren in Anže Ropret v zadnjih šestih minutah. Železarji so si privoščili še spodrsljaj proti Triglavu (2:3) in bodo redni del končali na drugem mestu. Četrtfinale in polfinale bo na sporedu že januarja. Zmaji se bodo pomerili z Bledom, železarji pa s Celjem. Prva tekma v Podmežakli bo že v ponedeljek.

Lustenau v nedeljo ne bo pripotoval v Tivoli
Jeseničani so zadnjo tekmo v Alpski ligi odigrali 6. decembra. Zaradi številnih okužb v ekipah bo naslednja tekma na sporedu šele v sredo v Asiagu.

Ljubljančani vodijo na lestvici Alpske lige. V nedeljo ob 17.30 bi se morali pomeriti z Lustenauom, a so morali preložiti obračun, covid-19 jo je zagodel Avstrijcem. Termin prestavljene tekme bodo sporočili pozneje.

Polončič besen po porazu na derbiju: Bili smo v gledališču

Državno prvenstvo:
SIJ ACRONI JESENICE – SŽ OLIMPIJA
* 2:1 (1:0, 0:1, 0:0)
S. Rajsar 17.; Mušič 34.
* – po kazenskih strelih

Kazenski streli:
Sotlar (Us brani)
Šturm (Hölsä brani)
Čimžar (Us brani)
Svetina (Hölsä brani)
Zajc (Us brani)
Jezovšek (gol)
Mušič (mimo vrat)
Mašič (vratnica)
Koren (Us brani)

TRUE CELJE – MARIBOR
3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Kastelic 10., 44., Klavžar 42.; Vinčec 18., Nemeček 20., 36., 48.


Vrstni red: SŽ Olimpija 40, SIJ Acroni Jesenice 35, Triglav 27, Slavija Junior 20, Maribor 18, Hidria Jesenice 11, Celje 10, Bled 7.


Četrtfinale:
SŽ OLIMPIJA – MK BLED

SIJ ACRONI JESENICE – TRUE CELJE

TRIGLAV – HIDRIA JESENICE

SLAVIJA JUNIOR – MARIBOR
Igrajo na dve zmagi.