Pred vstopom v zadnjo tretjino je Ljubljančanom dobro kazalo, saj so vodili s 4:2, a so gostje v tem delu igre zadeli kar štirikrat. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pred vstopom v zadnjo tretjino je Ljubljančanom dobro kazalo, saj so vodili s 4:2, a so gostje v tem delu igre zadeli kar štirikrat. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ljubljančanom na prvi tekmi finala v gosteh ni uspelo doseči gola (3:0), zato pa so bili toliko učinkovitejši na drugi tekmi (2:7), ko so nasprotno mrežo zatresli kar sedemkrat. To je bilo lepo vabilo za navijače zeleno-belih, ki so se zbrali v rekordnem številu. Okoli 3.000 jih je pripravilo sijajno vzdušje. Celo na derbijih z Jeseničani v letošnji sezoni je bil obisk slabši.

Rajsar hitro popravil napako
Na tivolskem ledu so se prvi veselili gostje. Po napaki Saša Rajsarja v napadalni tretjini so Italijani z igralcem manj krenili v hiter protinapad, po podaji Tommasa Traverse je akcijo uspešno zaključil Markus Gander. Žan Jezovšek je skušal preprečiti podajo, a mu to ni uspelo.

Rajsar, ki je v petek v Brunicu, zabil tri gole, se je odkupil za napako v 11. minuti, ko je po strelu Davida Planka z modre črte najbolje izkoristil gnečo pred vrati nasprotnika. Spretno je podtsavil palico in ukanil Colina Furlonga za 1:1. To je bil Rajsarjev 15. gol v letošnji sezoni Alpske lige.

V zadnji minuti uvodne tretjine so zmaji izvedli pritisk, Italijane pa je po strelu Nika Simšiča rešila vratnica. V prvi tretjini je bilo razmerje v strelih 11:9 v korist Ljubljančanov.

Zmaji leteli po ledu v drugi tretjini
Pustertal je tudi drugo tretjino začel bolje, imeli so dva nevarna strela, a na srečo Ljubljančanov niso bili učinkoviti. Zmaji so povedli v 23. minuti. Dvojno podajo sta izmenjala Aleš Kranjc in Luka Vidmar, ki je z natančnim strelom od daleč Olimpijo prvič na tekmi povedel v vodstvo. Ljubljančani so se nato razigrali, vratar gostov Furlong je bil večkrat na pravem mestu.

V 27. minuti so gostje z igralcem več izenačili (2:2) – po izgubljenem sodniškem metu Simšiča je iz bližine plošček pod prečko pospravil Armin Hofer, saj je bila desna stran izpraznjena. Po dobri minuti je Olimpija znova prevzela vodstvo. Strela Planka od daleč je ustavil Furlong, do odbitega ploška pa je prišel Gregor Koblar, ki je zadel iz obrata. To je bil njegov 24. gol v sezoni.

V 39. minuti je protinapad Olimpije z golom kronal Aljaž Chvatal, ki se je po izvrstni podaji Simšiča sam znašel pred vratarjem Furlongom, neubranljivo je streljal ob levi vratnici (4:2). Razmerje strelov v drugi tretjini je bilo 11:14.

Dve veliki napaki Kranjca usodni za Olimpijo
Začetek zadnje tretjine je bil šokanten. Gostje so le po 13 sekundah znižali zaostanek. Po veliki napaki Kranjca je od daleč zadel Tommaso Traversa. Slabe minute Olimpije so Italijani hitro unovčili. Izkušeni branilec Kranjc je plošček izbil na tribuno in Pustrtal je imel igralca več. V 44. minuti je razigrani Traversa po odbitku iz bližine matiral Usa za 4:4. Po izključitvi Vidmarja zaradi udarca s palico je Pustertal zadel še enkrat, med strelce se je vpisal Raphael Andergassen. Iz leve strani je prek ramena Usa poslal ploščel v mrežo in tako poskrbel za preobrat (4:5). Gostje so dosegli tri "power play" gole, Olimpija pa je imela na celotni tekmi osem minut izključitev. Zmago gostov je v 60. minuti z golom na prazna vrata potrdil Armin Helfer. Razmerje strelov v zadnji tretjini (8:9).

Pustertal slavil na tivolskem ledu
Jure Vnuk je bil jezen na nekatere nosilce igre, ki so popolnoma odpovedali v zadnji tretjini. Privoščili so si neverjetne napake in izkušeni gostje so darila z veseljem sprejeli. Foto: BoBo
Jure Vnuk je bil jezen na nekatere nosilce igre, ki so popolnoma odpovedali v zadnji tretjini. Privoščili so si neverjetne napake in izkušeni gostje so darila z veseljem sprejeli. Foto: BoBo

Vnuk napoveduje, da bo serija še dolga
Razočaranje po koncu tekme je bilo ogromno. V garderobi Olimpije je bila tišina, igralci so le skomignili z rameni, ko smo jih vprašali o dogajanju v zadnji tretjini.

"Zelo mi je žal zaradi vseh gledalcev, ki so po dolgem času tako lepo napolnili Tivoli. Nismo zdržali do konca. Finalna serija je zares težka. Mislim, da bo še dolga. Upam, da bomo v ponedeljek izenačili na 2:2," je pojasnil trener Jure Vnuk, ki se zaveda, da Pustertal stavi ne izkušnje. Ne glede na izid ne niha v igri in nima šibkih točk, zato je tudi zanesljivo osvojil prvo mesto po rednem delu in v polfinalu po dramatični seriji izločil Jesenice s 3:2 v zmagah.

V zadnji tretjini so naredili preveč neumnosti
"Neverjetno slabo smo začeli zadnjo tretjino, ko smo imeli na ledu najizkušenejše igralce. Prvi gol smo prejeli po 13 sekundah, kar je res prehitro. Dva gola smo dobili, ko smo imeli igralca manj. Ne bi si smeli privoščiti takih napak. To nas je stalo zmage. Opozarjam vseskozi, da je Pustrtal izjemen ob prednosti igralca več. Naredili smo preveč neumnosti. Res ne vem, kaj se je zgodilo v zadnji tretjini. Že večkrat se je zgodilo, da smo popustili ob prednosti dveh golov," je dodal Vnuk, ki še vedno zaupa vratarju Žanu Usu. Kristjan in Mark Čepon sta zbolela in to se je zelo poznalo na branilskih položajih.

Svete: Podzavestno smo se sprostili po dveh tretjinah
"Hitro so zadeli v zadnji tretjini. Dobili so krila, mi pa smo padli. Borili smo se, a Italijani so morda imeli večjo željo v zadnjih 20 minutah. Moramo igrati disciplinirano 60 minut. Podzavestno smo se sprostili po dveh tretjinah. Pustertal je pritisnil in pametno odigral. Dokazali so, da niso zastonj končali redni del na prvem mestu. Prvi in drugi napad sta odlična, imajo hitre hokejiste. Ob prednosti igralca več imajo tudi potezo več," je pojasnil branilec Žiga Svete, ki se zaveda, da je ponedeljkova zmaga nujna. Zaostanek z 1:3 v zmagah bo res težko preobrniti.

V ponedeljek bo v Tivoliju še četrta finalna tekma, peta pa v sredo v Italiji. Če bo potrebna šesta, bo v petek v Tivoliju, morebitna odločilna sedma pa v nedeljo spet na Rienzstadionu.

FINALE, tretja tekma:
SŽ OLIMPIJA (2) - PUSTERTAL (1) 1:2
4:6 (1:1, 3:1, 0:4)
2.752; Rajsar 11., Vidmar 23., Koblar 28., Chvatal 39.; Gander 7., Hofer 27., Traversa 41., 44., Andergassen 48., Helfer 60.


Prva tekma:
PUSTERTAL (1)
- SŽ OLIMPIJA (2)
3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Druga tekma:
PUSTERTAL (1) - SŽ OLIMPIJA (2)
2:7 (0:0, 1:6, 1:1)


Četrta tekma, ponedeljek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA (2) - PUSTERTAL (1)

Peta tekma, sreda ob 20.00:
PUSTERTAL (1) - SŽ OLIMPIJA (2)

V krepkem tisku izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.