Sašo Rajsar in Žan Us sta bila junaka druge tekme na Rienzstadionu. Foto: www.alesfevzer.com
Sašo Rajsar in Žan Us sta bila junaka druge tekme na Rienzstadionu. Foto: www.alesfevzer.com

Zahodna tribuna bo odprta v nedeljo in ponedeljek in po sijajni predstavi Ljubljančanov na Rienzstadionu v petek zvečer (2:7) je čas za rekordni obisk. Tivoli je bil zadnjič razprodan 13. marca 2012 na četrti tekmi polfinala Lige Ebel proti Linzu. To je bila zares odlična sezona Olimpije, ko je osvojila tretje mesto v Ligi Ebel in tudi naslov državnega prvaka.

V četrtek dva Italijana sodila v prid Italijanom
Prvo tekmo finala sta v četrtek sodila Marco Mori in Rene Strasser. V Alpski ligi igra 17 ekip iz treh držav, v finalu pa sodita dva Italijana na srečanju, kjer je gostitelj italijanska ekipa. Nedopustno!

Razmerje v kazenskih minutah je bilo 35:0. Dvakrat sta piskala preveč igralcev na ledu, enkrat zelo sporno. Tudi gostitelji so naredili vsaj dva očitna prekrška, a niti enkrat niso sedeli na kazenski klopi, kar je svojevrsten podatek.

Ne želimo se izgovarjati, a sojenje zagotovo ni bilo na nivoju. Igra je bila očitno prehitra za sodnike, ki niso bili kos svoji nalogi, s tem se je strinjal tudi nadzornik tekme. Oba gola smo dobili iz igre z igralcem manj, kar je spremenilo potek igre," je bil v četrtek slabe volje trener Jure Vnuk.

Ključna obramba Usa
Vse se je spremenilo 24 ur zatem. Zmaji so prikazali popolnoma drug obraz. V prvi tretjini so imeli več strelov, čeprav so se dvakrat branili z igralcem manj.

Ključna je bila 24. minuta, ko je veliko napako na modri črti naredil Luka Zorko, plošček mu je ušel in Lukas de Lorenzo je krenil sam proti Žanu Usu, ki se je izkazal z odličnim posredovanjem.

Jure Vnuk je bil znova nasmejan. Po grenkem četrtkovem porazu je odlično pripravil ekipo na drugo tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Vnuk je bil znova nasmejan. Po grenkem četrtkovem porazu je odlično pripravil ekipo na drugo tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Vidmar začel šov, nadaljevala pa Jezovšek in Rajsar
Po 86 minutah in 15 sekundah finala je imel Pustertal prvič igralca manj. Teemu Virtala je moral na kazensko klop zaradi spotikanja in le enajst sekund so potrebovali zmaji za vodilni zadetek. Izjemen strel Luke Vidmarja pod prečko je napovedal sanjsko drugo tretjino. Drugi napad je letel po ledu, Sašo Rajsar in Žan Jezovšek sta zadela po dvakrat.

Olimpija je prvič v letošnji sezoni premagala Pustertal. Tako imenitne predstave verjetno ni pričakoval niti Vnuk, ki je seveda po tekmi kar žarel od zadovoljstva.

Sprehod namesto jutranjega treninga
"Za seboj smo pustili drugo tekmo. Resetirali smo se. Izpustili smo jutranji trening in odšli na sprehod. Fantje so šli ven iz dvorane. Zelo uspešno smo se pripravili. Izid je bil pravi," je pojasnil eden izmed junakov finala državnega prvenstva leta 1995, ko je Olimpija po enajstih sušnih letih postala državni prvak.

Drugi napad je dosegel kar pet golov: "Razlika se ne meri v metrih ali decimetrih, ampak v centimetrih. Tokrat so imeli korak več. Hitreje so bili pri ploščku. To jim je prineslo pet golov. Tudi po prvi tekmi sem bil zadovoljen s predstavo, a seveda ne z izidom. Fantom se je odprlo na drugi tekmi, streli so bili natančni."

Pri sodniških metih še precej rezerve
Po tako veličastni zmagi ni veliko kritik. Na uvodnih dveh tekmah so bili Italijani boljši pri sodniških metih, nekajkrat je bilo zelo nevarno prav zaradi prelahko izgubljenega sodniškega meta, kar se pri "power playu" zelo pozna.

"Na prvi tekmi nam res ni šlo pri sodniških metih, na drugi je bilo že precej bolje. Dogovorili smo se, da jih igramo na nevtralen izhod. Torej ni nujno, da se sodniški met dobil na čisto. Dovolj je, da plošček konča stran od naših vrat," je pojasnil Vnuk.

Tudi Furlong ima kakšno šibko točko
Najboljši vratar lige Colin Furlong je "počil". V 13 minutah je klonil kar šestkrat in v zadnji tretjini je branil Hannes Stoll. 26-letni Kanadačan je bil najzaslužnejši za zmago Pustertala nad Jeseničani v dramatični polfinalni seriji in zagotovo bo tudi na naslednjih tekmah še visoka ovira za Ljubljančane.

"Že nekaj časa vemo, da ima tudi kakšno šibko točko. Na prvi tekmi je bil odličen, ni nam ga uspelo premagati. Na drugi tekmi ga je moral trener zamenjati po 40 minutah," je poudaril Vnuk.

Na njihovem igrišču jih še nihče ni tako nadigral
Po številnih analizah zelo dobro pozna igro Pustertala. Že v 2. krogu rednega dela sezone so volkovi premagali zmaje s 4:1 in takrat nam je povedal, da je to verjetno najboljša ekipa lige.

"Že pred prvo tekmo sezone sem napovedal, da so zelo resni kandidati za naslov. Njihova največja kakovost je, da so konstantni. Nimajo padcev v igri. Vse do petkovega večera, ko so prejeli pravo porcijo v drugi tretjini. Dokazali smo, da je tudi to možno. Mislim, da jih v letošnji sezoni na njihovem igrišču še nihče ni tako nadigral."

Sedem golov lepo vabilo za prihod navijačev v Tivoli
Tretja tekma je v dvorani Tivoli v nedeljo ob 17.30, kjer bo v ponedeljek ob 19.15 še četrti finalni obračun.

"Ni več veliko časa za velike popravke. Pomembno je, da se dobro odpočijemo, saj je ritem tekem res zgoščen. Ni časa za velike rošade. Računam, da bomo imeli še dovolj moči do konca serije. Sedem golov je lepo vabilo za prihod gledalcev v Tivoli. Že v Brunico jih je prišlo kar precej. Imam občutek, da bomo s podporo navijačev osvojili Alpsko ligo," je še dodal Vnuk.

Rajsar: Prilagodili smo se na njihov grob slog igre
Navijači Olimpije se še zelo dobro spomnijo odločilnega zadetka Saša Rajsarja na novembrskem derbiju proti Jeseničanom v Tivoliju, ko je v zadnji minuti odločil tekmo (4:3). V petek zvečer je bil Rajsar zares razigran.

"Prilagodili smo se na njihov slog igre. Igrajo zelo grobo. Postavili smo se pred njihova vrata, na prvi tekmi se ni nič odbilo na naše palice, na drugi pa se je tudi to obrnilo. Na prvi tekmi nismo igrali na telo, na drugi pa smo povečali agresivnost. Pristop je bil popolnoma drugačen. Mislim, da smo na domačem ledu favoriti. Pričakujem, da bodo naredili določene spremembe do nedelje. Če bo dvorana polna, bodo vsekakor pod pritiskom," je razmišljal najboljši igralec petkove tekme.

Finale državnega prvenstva bo ekspresen
Po uvodnih dveh tekmah je že jasno, da bo finalna serija trajala najmanj pet srečanj. Zelo verjetno bo potrebno šest ali celo sedem tekem. To zelo vpliva na finale državnega prvenstva. Prva različica je že odpadla, zmaji in železarji se torej ne bodo pomerili na tri zmage.

Finale DP-ja se bo začel dva dni po zadnji finalni tekmi Alpske lige. Najboljši slovenski ekipi se bosta pomerili na dve zmagi, razen če bo v finalu Alpske lige na sporedu sedem tekem. V tem primeru bo 23. aprila finalna tekma DP-ja v Podmežakli in dva dneva zatem povratna v Tivoliju. Štel bo skupni izid iz obeh srečanj.

Dolg redni del sezone ustreza Avstrijcem in Italijanom
Italijanskim in avstrijskim ekipam seveda ustreza, da se sezona podaljša, saj nočejo končati že 1. februarja. Redni del Alpske lige je absolutno predolg, letos pa se je še podaljšal za en teden, ker sta dva kroga odpadla zaradi snežnih razmer v Avstriji.

Slovenija igra na svetovnem prvenstvu divizije I v Nursultanu prvo tekmo že 29. aprila in zelo težko je izpeljati še državno prvenstvo. V letošnji sezoni sta obe slovenski ekipi naredili lep napredek, žal pa tiste prave serije (vsaj na tri zmage) ne bo na sporedu.