Anže Kopitar je nazadnje v Sloveniji za reprezentanco zaigral 19. aprila 2008, ko so
Anže Kopitar je nazadnje v Sloveniji za reprezentanco zaigral 19. aprila 2008, ko so "risi" v Mariboru z 2:1 premagali Italijo, "Kopi" pa je podal Razingarju za 1:1. Foto: EPA
Jan Urbas
Zanimiva bo vrnitev Cerkničana Jana Urbasa, ki je zaradi dveh poškodb rame izgubil sezono in pol. V Tivoliju je že bil junak SP-ja divizije I 2010, a se je ravno tam prvič resno poškodoval. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenska hokejska reprezentanca na SP-ju divizije I - skupine A v Stožicah
Ljubiteljem hokeja se je SP v Stožicah zapisal v srce, zdaj pa "risi" vabijo v "zimzeleni" Tivoli na obračun z Italijo, Francijo in Avstrijo. Foto: BoBo
Tomaž Razingar, Aleš Kranjc
Največ zanimanja vlada za sobotno tekmo Slovenija - Avstrija. Sosedje so se nazadnje udarili 24. aprila, ko so si že oboji zagotovili vrnitev med elito, prestižni obračun je s 3:2 pripadel "risom", odločilni gol pa je zabil Aleš Kranjc. Foto: Reuters

in vprašanje je, ali bodo "risi" tako močni v boju za Soči 2014.

Glavna akterja turnirja v Ljubljani sta vsekakor najboljša slovenska hokejista, ki igrata v Ligi NHL, a ker je ta zaradi spora "zaklenjena", bosta Anže Kopitar in Jan Muršak prvič lahko skupaj zaigrala za člansko reprezentanco. Ljubitelje hokeja pe veseli tudi vrnitev Jana Urbasa, ki je pred dvema hudima poškodbama veljal za tretjega napadalca Slovenije in tudi zdaj kot edini Slovenec igra v sloviti švedski Elitserien.

Hokej se vrača na zaslone TV Slovenije
Vse tri tekme iz Tivolija si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na MMC-jevem portalu, komentiral pa jih bo Andrej Stare. Pozor, nocojšnjo tekmo z Italijo si boste lahko zaradi dvoboja Tottenham - Maribor, ki bo na TV SLO 2, ogledali le na spletni strani MMC-ja. Tivolsko dogajanje bo spremljal tudi Val 202.


Nastopi AK11 in JM39 odvisni od "lock-outa"
A brezskrbnosti ne bo veliko, saj obstaja velika neznanka, ali bosta NHL-ovca na voljo za ključna dogodka sezone: olimpijske kvalifikacije, ki bodo februarja v Vojensu na Danskem, in SP elitne divizije, ki "rise" čaka maja v Stockholmu. Glavni cilj HZS-ja in selektorja Matjaža Kopitarja je že dolgo znan: uvrstitev na OI v Soči 2014. Ali bosta Kopitar in Muršak na voljo, je odvisno od "lock-outa" v Ligi NHL, kjer so se ravno v teh dneh začela resnejša pogajanja o rešitvi sezone.

Od udarnih mož manjkata D. Rodman in "Raza"
Selektor je od najboljših Slovencev ostal le brez poškodovanega napadalca Davida Rodmana, kmalu pa bi moral turnir izpustiti tudi starejši brat Marcel, a bo kapetan kljub ponedeljkovemu preplahu nared za igro. Od standardnih nosilcev igre manjka še sicer stalnega kapetana "risov" Tomaža Razingarja, ki ni našel kluba, s katerim bi bil v pravem hokejskem pogonu. Pri vratarjih in branilcih bodo navijači v Tivoliju na treh tekmah lahko videli najboljše kar trenutno premore slovenski hokej.

Žal brez Vanka, Grabnerja in Nödla
Nasprotniki spadajo v rang reprezentanc, ki se selijo iz elitne divizije v divizijo I: Italija, Francija in Avstrija. Italija prihaja z na papirju z najmanj zvenečimi imeni, Francija ima na izide zadnjih let najvišji ugled, zlasti zanimiv bo prestižni obračun z "orli". A Avstrijci v Ljubljano ne prihajajo s svojimi tremi NHL-ovcemi, so pa tu trije "legionarji" iz Švedske in Švice, preostali pa igrajo v dobro znani Ligi Ebel. Zanimiv bo predvsem branilec Lugana Stefan Ulmer, ki je moral zaradi besed o "koroški mafiji" v avstrijski hokejski zvezi predčasno domov z aprilskega SP-ja v Ljubljani.

Dva debitanta: G. Kopitar in Gračnar
V slovenski članski reprezentanci bosta debitirala še dva Hrušičana - Gašper Kopitar, ki mu brat pomaga pri članskem preboju že pri Mori na Švedskem, in Luka Gračnar, ki upravičuje talent in je kar nepričakovano postal prvi vratar bogataškega Salzburga. Pričakovati je, da bodo dobili priložnost vsi trije vratarji, dovolj minutaže pa bo tudi za vse vpoklicane igralce v polju.

Na Valu 202 so V sredo gostili Jana Muršaka. Zanimiv enourni pogovor Marka Pangerca z drugim slovenskim NHL-ovcem si v celoti lahko poslušajte TUKAJ.

Četrtek, 8. november:
Avstrija - Francija
Ob 19.15 (prenos na MMC-ju):
Slovenija - Italija

Petek, 9. november:
Italija - Avstrija
Ob 17.30 (TV SLO 2/MMC):
Slovenija - Francija

Sobota, 10. november:
Francija - Italija
Ob 17.30 (TV SLO 2/MMC):
Slovenija - Avstrija

Postava Slovenije, kot se je uigravala na Bledu
Napadalne trojke:
Tičar - Jeglič - Sabolič;
Muršak - Rodman - Urbas;
G. Kopitar - A. Kopitar - E. Pance;
Ropret - Pajič - Ž. Pance
Branilski pari:
Robar - Gregorc
Kranjc - Pretnar
Tavželj - Pavlin
Cvetek - Kovčevič
Vratarji:
Kristan - Hočevar - Gračnar


Kopitar in Muršak spet za reprezentanco
Kakšni so Kopitarjevi reprezentančni dosežki?
Anže Kopitar že trenira na Bledu
Kopitar in Muršak spet za reprezentanco
Kakšni so Kopitarjevi reprezentančni dosežki?
Anže Kopitar že trenira na Bledu