Anže Kopitar je navdušil slovenske športne navdušence, ki jim je 24-letni Hrušičan močno hvaležen za vso podporo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anže Kopitar je navdušil slovenske športne navdušence, ki jim je 24-letni Hrušičan močno hvaležen za vso podporo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po sezoni smo imeli tradicionalni sestanek s kondicijskim trenerjem LA-ja, ki je tako sestavil program, da se začne 2. julija, tako da začnem s ponedeljkom. Hokeja še ne pogrešam. Po navadi ga začnem, ko je treba po atletski stezi pri 30 stopinjah preleteti nekaj krogov. Takrat si vedno želiš biti na ledu z 20 ali s 25 fanti, ker hokej je le ekipni šport, zato med pripravami najbolj pogrešaš druženje s fanti.

O začetku priprav in pogrešanju igranja
Anže Kopitar s Stanleyjevim pokalom
V petek popoldne bo slovenski hokejski superzvezdnik na Hrušici Slovencem predstavil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Gašper in jaz ter še nekaj drugih igralcev se bomo pripravljali na Bledu, kjer so že naredili nov led. Ker sem bil še junija na ledu, se mi nanj ne mudi, razen toliko, da bom bolj pomagal bratu Gašperju, ki mora 27. julija v polni pripraljenosti odleteti na zbor k svojemu novemu klubu - švedskemu drugoligašu Mori.

O pomoči in treniranju z bratom Gašperjem.
Ines Dominc in Anže Kopitar
Anže se bo skupaj s svojo dolgoletno punco Ines Dominc v Los Angeles vrnil na začetku ali sredi septembra, ko naj bi se prvaki začeli pripravljati na ubranitev naslova. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Golf igram tri leta in igram, da sem vedno boljši, a zdaj že vem, da ne bom zmagal na tem turnirju. Če zgrešim kakšen udarec, pade tudi kakšna sočna, drugače pa je golf najboljša sprostitev zame.

O svoji drugi "ljubezni" - igranju golfa.
Justin Williams in Anže Kopitar
Kopitar upa, da je bil Justin Williams le prvi izmed številnih soigralcev, ki jih je gostil v Sloveniji. JW je v obisku pri svojem centru zelo užival, več pa boste zvedeli v intervjuju z njim. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anže Kopitar
Kopitarju se obeta gostovanje v "sitcomu", kjer nekdanji "prijatelj" Matthew Perry igra uspešnega športnega novinarja. Po načrtu bo Hrušičan seveda igral samega sebe - prvaka Lige NHL. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kopi s palico - za golf
Portret Anžeta Kopitarja

Prvak Lige NHL in Kralj iz Los Angelesa Anže Kopitar si je ob prehodu stare v novo hokejsko sezono vzel čas za svojo najljubše razvedrilo - golf. A na Bledu "Kopi" ni igral za svoj užitek, ampak je skupaj s svojo ekipo Eleven organiziral dobrodelni turnir v golfu, na katerem so za socialno ogrožene otroke zbrali okoli 40 tisoč evrov. Ob tej priložnosti si je najbolj vroč slovenski športnik tega trenutka vzel tudi nekaj časa za izbrane medije, med katerimi je bil tudi Multimedijski center RTV Slovenija.


Kako je bilo po finalnih tekmah, ki so bile za Slovence sredi noči, videti tisoč in več komentarjev pod novicami na MMC-ju?
To je zelo lepo videti. Da se ljudje zbujajo ob 2. zjutraj ponoči, kar zase vem, da je zelo težko, in v takem številu gledajo tvoje tekme, je nekaj posebnega. Zavedam se, da je imela velika večina zjutraj službe ali pouk, nato pa to traja še dva meseca. Vse to je zame ena lepa in velika pohvala. Konec koncev pa mislim, da sem navijače tudi nagradil s posebnim trenutkom, ko smo osvojili Stanleyjev pokal.

Nekoč v otroštvu ste zase napisali tudi knjigo "Hokejist Miha". Kaj zdaj načrtuje "hokejist Miha"?
Res sem to napisal, a mislim, da zdaj ne bo nič novega. Še naprej je treba trdo delati, pripravljati se na novo sezono in iti novim izzivom naproti.

Kakšen bo protokol ob vašem dnevu s Stanleyjevim pokalom?
Osebno želim pokazati Stanleyjev pokal tudi javnosti. Koliko ljudi bo prišlo, ne vemo, a že zdaj vemo, da ne moremo obljubiti, da se bodo vsi lahko slikali s pokalom. Z našo ekipo Eleven in z ljudimi s Hrušice se trudimo, da bo dogodek pripravljen čim bolje. Sam pričakujem veliko ljudi, sam pokal bo razstavljen javnosti dobri dve uri in ga bodo lahko slikali. Dotikati se ga ne bodo smeli - to niso moja pravila, to so pravila Hrama slavnih iz Toronta.

Kaj pa preostali čas s pokalom?
Nekaj načrtov že imam v svoji glavi, a bi to rad zadržal zase.

Koliko časa bo Stanleyjev pokal dejansko v Sloveniji?
Natančno en dan. Letos pokal potuje z vzhoda proti zahodu, pride iz Rusije, nato pa gre nazaj v Severno Ameriko, najprej v Quebec.

Pride v Slovenijo čisto pravi Stanleyjev pokal?
Gre za pravi pokal, ki smo ga mi dobili na ledu. Točno glede menjanja pokala za različne prireditve ne vem, kako gre, toda igralci, ki smo ga osvojili, dobimo "ta pravega".


Ste vodja prvakov Lige NHL, pomočnik kapetana in hokejist z drugim najdaljšim stažem v moštvu. Pred leti ste dejali, da raje kot govorite v slačilnici, dajete zgled na ledu. Ali se je to kaj spremenilo?
Glede na to, da sem že nekaj časa med "liderji" ekipe, ni bilo treba nič spreminjati, tudi v takšni vrtriljak sezoni, kot je za nami. Osebno spregovorim takrat, ko začutim, da je to potrebno. Imamo tudi nekaj igralcev, ki so malce glasnejši v garderobi, in oni poskrbijo za to, če je treba kaj reči. Še naprej se bom trudil, da bom vzor na ledu in da bom še naprej vsako tekmo prinesel nekaj k igri moštva ter vedno znova odigral po svojih najboljših močeh.

Kateri igralci, zunaj skupine kapetanov, so tisto lepilo moštvo, da je o slačilnici Kraljev slišati le najboljše?
To je res zelo težko reči. Vem, da se sliši obrabljeno, a Kralji smo ena najtesnejših ekip, kar jih je v ligi. V letošnji sezoni smo bili res povezani kot celota. Niti eden izmed 25 igralcev, ki je bil v slačilnici, ni mogel reči, da ne ve, kaj se dogaja s kakšnim od soigralcev.

Ko se ozrete nazaj na sezono, kako bi jo opisali?
Vrtiljak. Dobro smo začeli, kar nekaj časa smo vodili v koneferenci in v diviziji, potem pa kar naenkrat nismo več mogli dati gola. Prišla je zamenjava trenerja, z novim trenerjem pa nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ. Ko je Darryl Sutter prišel, se je garderoba malo spremenila, miselnost, prinesel je veliko energije, sam je zelo intezivna oseba. Posledično se je to tudi pokazalo na ledu. Igrali smo bolj agresivno, s tem smo imeli več ploščka na palici, s tem pa tudi več priložnosti za dosego zadetkov. Ujeli smo pravi ritem ob pravem času. 20 tekem pred koncem rednega dela smo jih morali zmagati vsaj 14, prišli smo v končnico, kjer pa smo dokazali, da je res vse mogoče. Vedeli smo, da bomo najbrž dobili Vancouver v 1. krogu, z njim pa smo se med sezono dobro kosali. bili smo ritmu in uspelo nam je izpeljati sezono vse do konca.

Lansko sezono ste vstopali po hudi poškodbi gležnja. Kako je bilo med sezono, oteklina je še bila?
Že ko sem drsal na Bledu, je bilo že zelo dobro. Ob sami operaciji so mi povedali, da bo oteklina ostala vsaj eno leto, zato sem moral poskrbeti, da je bilo nogi udobno v drsalki. Zelo mi je pomagalo, da sem že na prvi pripravljalni tekmi s Phoenixom stopil enemu na palico in mi je "vzelo" nogo. Gleženj je bil v redu in v glavi je postalo jasno, da je gleženj cel in močan.

Ste se zaradi poškodbe med lansko končnico drugače lotili letošnjega "playoffa"?
Končnico sem moral spremljati z nekaj razdalje, bilo je težko, a sem to tudi izkoristil. Bolj sem videl stvari, ki so vpletene v celotno dogajanje. Navijače, medije, nasprotnike, številne podrobnosti. Naučil sem res veliko, čisto drugače sem začel dojemati končnico in boj za Stanleyjev pokal. Zato sem v to zgodbo letos tudi vstopil drugače kot pred dvema letoma, predvsem pa smo v slačilnici vseskozi verjeli, da nam lahko uspe.

Težje je ubraniti kot osvojiti naslov, zadnji v Ligi NHL je dvakrat zapored slavil Detroit pred 14 leti. Sami ste napovedali, da si želite novega naskoka na vrh sveta. Kako preprečiti, da ne bi bil "šampionski maček" prehud v tako izenačeni ligi, kot je NHL?

Ni nam treba pogledati daleč. Samo nekaj mesecev nazaj se ozremo in vidimo, da naš redni del ni bil nič kaj blesteč. Zdaj nas bo 29 klubov skušalo zbiti iz prestola. Treba bo pozabiti, kaj smo dosegli, kar bo težko, a gledati moramo naprej, in ne spati na lovorikah.

V novo sezono vstopate brez sprememb, ohranjeno je celotno šamionsko moštvo, kar se v obdobju "salary capa" še ni zgodilo. Vodstvo in lastniki vam res zaupajo, da ne boste zaspali na lovorikah.
Res nam zelo zaupajo. Običajno moštva po osvojitvi naslova prvaka doživijo kar nekaj sprememb ali zaradi "salary capa" ali zaradi česa drugega. Naše jedro ostaja povsem isto, mogoče šefi pripeljejo še kakšno okrepitev, čeprav seveda ne vem, kaj imajo v načrtih. Da moštvo ostaja isto, je super zadeva za moštvo in naš klub ter navijače.

Koliko spremljate skoraj najpomembnejši del med sezonama - pogajanja, odprtje tržnice, vaš junak vratar Jonathan Quick je dobil novo pogodbo.
S tem turnirjem v golfu in s pripravami na prihod pokala dejansko nimam veliko časa. Videl sem novico za Jonathana, da ostaja naš za veliko let. Vem, kaj se dogaja, a ne podrobno.

Končno so se začela poganja med vašim igralskim sindikatom in vodstvom lige o novi kolektivni pogodbi. Kakšno je vaše mnenje ali občutek: se bo Liga NHL normalno igrala ali bo prišlo do "lock-outa"?

Osebno zaradi proslavljanja naslova in odhoda domov v Slovenijo nisem pretirano podrobno seznanjen z dogajanjem. Sindikat nas igralce redno obvešča po e-pošti, a v tem dogajanju doma niti nisem imel pravega časa za to. Osebno tako kot vsi hokejisti in navijači ter tudi lastniki upam, da sezona bo. Upam, da se bodo čim prej zmenili in da bo čim manj neprespanih noči, tako z naše igralske kot z njihove lastniške strani.

Vaši pravi lastniki, družina Anschutz, veljajo za "nevidne" lastnike, ki se ne vpletajo v klub in se držijo ob strani ter prepuščajo delo podjetju AEG. Po osvojitvi naslova prvakov Lige NHL so vas vse povabili na večerjo. Kakšno je bilo njihovo sporočilo?

Ni bilo treba nobenega posebnega govora, velika pove že sama poteza družine Anschutz, ki nas je gostila. So vpleteni z vsem srcem tudi v hokej, še posebej žena lastnika Nancy, ki je največja navijačica Kingsov v družini. Zagotovo bodo ostali z nami in nas bodo podpirali še naprej.

Zdaj ste postali zvezda v Los Angelesu tudi zunaj hokejskih ali športnih krogov. Stanleyev pokal ste nesli na zabavo Matthewu Perryju, ki je dejal, da ste že privolili, da boste gostovali v njegovi novi humoristični seriji "Go On", ki jeseni prihaja na NBC. Res?

Bila bi zelo zanimiva izkušnja tudi zame. Takšnih ponudb res ne dobiš vsak dan. Sem privolil, zdaj je treba doreči še podrobnosti.

Torej gre Anže Kopitar v Hollywood?
Ne, bom kar ostal pri hokeju in bom še naprej dobival plačo od naših Kingsov.

Večina Kraljev vas živi na obali, v drugem predelu mesta, tudi prva moštvena praznovanja so večina potekala tam.

Le živimo bolj na plaži, Hollywood je pol ure, tri četrt ure stran. Mislim, da ni v naši ekipi enega igralca, ki bi bil znan kot "holivudski" človek.

Vaš trener Darryla Sutter je prav poseben mož, ki si od igralcev redno "sposoja" kravate in pasove. Ali tudi vam kdaj zmakne kakšen kos obleke?
Ne, na srečo ne. Se bolj drži Mika Richardsa.

Po sezoni smo imeli tradicionalni sestanek s kondicijskim trenerjem LA-ja, ki je tako sestavil program, da se začne 2. julija, tako da začnem s ponedeljkom. Hokeja še ne pogrešam. Po navadi ga začnem, ko je treba po atletski stezi pri 30 stopinjah preleteti nekaj krogov. Takrat si vedno želiš biti na ledu z 20 ali s 25 fanti, ker hokej je le ekipni šport, zato med pripravami najbolj pogrešaš druženje s fanti.

O začetku priprav in pogrešanju igranja

Gašper in jaz ter še nekaj drugih igralcev se bomo pripravljali na Bledu, kjer so že naredili nov led. Ker sem bil še junija na ledu, se mi nanj ne mudi, razen toliko, da bom bolj pomagal bratu Gašperju, ki mora 27. julija v polni pripraljenosti odleteti na zbor k svojemu novemu klubu - švedskemu drugoligašu Mori.

O pomoči in treniranju z bratom Gašperjem.

Golf igram tri leta in igram, da sem vedno boljši, a zdaj že vem, da ne bom zmagal na tem turnirju. Če zgrešim kakšen udarec, pade tudi kakšna sočna, drugače pa je golf najboljša sprostitev zame.

O svoji drugi "ljubezni" - igranju golfa.
Kopi s palico - za golf
Portret Anžeta Kopitarja