Anže Kopitar je kot prvi Slovenec osvojil Stanleyjev pokal, lovoriko, ki se zlahka meri z zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Anže Kopitar je kot prvi Slovenec osvojil Stanleyjev pokal, lovoriko, ki se zlahka meri z zlato olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Dustin Brown je po Derianu Hatcherju (Dallas, 1999) postal šele drugi Američan, ki je kot kapetan dvignil Stanleyjev pokal. Foto: Reuters

Neverjetno. Toliko smo prestali skozi sezono. Res je dobro biti prvak! Počutim se tako ponižnega. Užival sem vsako sekundo tega čudovitega potovanja!

Anže Kopitar po osvojitvi Stanleyjevega pokala
Garry Bettman in Dustin Brown
Prvi Kralj med Kralji je vratar Jonathan Quick, ki je prikazal eno najbolj dominantnih vratarskih predstav v modernem hokeju. Foto: Reuters
Dustin Brown in Drew Doughty
Dustin Brown je po skorajda nevidnih predstavah zablestel v polnem sijaju in je kot pravi kapetan zrežiral prva dva gola na 6. tekmi, na začetku 2. tretjine pa še četrtega. Foto: Reuters
Jeff Carter in Anže Kopitar
Anže Kopitar je prispeval podajo ob 4. golu Kraljev, ki ga je v 22. minuti z natančnim strelom dosegel Jeff Carter. Skupno je to že 20. točka Kopija v končnici, ki skupaj z Brownom tako vodi na lestvici najučinkovitejših igralcev. Foto: Reuters
Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal

Kralji so v šampionskem slogu s 6:1 dobili 6. tekmo finala Stanleyjevega pokala in s tem v velikem finalu najmočnejše hokejske lige na svetu s 4:2 v zmagah premagali New Jersey. Los Angeles, pri katerem je eno vodilnih vlog odigral Slovenec Anže Kopitar, je tako prvič v 45-letni zgodovini postal prvak Lige NHL. Podvig je še toliko bolj poseben, ker je Los Angeles prvi 8. nosilec, ki je v bogati zgodovini NHL-a šel vse do konca.


AK 11 in
Brown najboljša strela končnice!
"Kopi", 1. center novopečenih prvakov, je končal končnico na samem vrhu lestvice najučinkovitejših strelcev! 24-letni Hrušičan je tako kot junak zadnje tekme kapetan Dustin Brown zbral 20 točk, oba nosilca LA-ja pa sta na 20 tekmah zbrala po 20 točk, pri tem pa dosegla po 8 golov in prispevala 12 podaj.

"Hitri" zasluženo MVP novih prvakov
Lovoriko Conn Smythe - priznanje za najkoristnejšega hokejista končnice - je po pričakovanjih osvojil in prejel vratar Jonathan Quick. 26-letni Američan je v končnici prikazal izjemne predstave in je končal ključni del sezone z noro statistiko: 94,6 % ubranjenih strelov, 1,41 prejetega gola na tekmo, 3 nedotaknjene mreže na 20 tekmah. Quick je postal šele tretji Američan z lovoriko Conn Smythe, prvo je leta 1994 z NY Rangersi osvojil Brian Leetch, drugo pa lani Tim Thomas z Bostonom.

"Kopi" kot četrti dvignil "sveti gral"
Častitljivi Stanleyjev pokal, eno najuglednejših lovorik v vsem svetu športa, je kot šele drugi Američan kapetan dvignil Dustin Brown. Kapetan je kot prvemu pokal predal Willieju Mitchllu, prekaljeni branilec pa ga je nato podal veteranu Simonu Gagneju. Iz njegovih rok pa je skoraj 90 cm visok in več kot 15 kg težek srebrni pokal vzel v roke Anže Kopitar. Sanje "Kopiju" in njegovi družini so se uresničile ...

Neverjetna zgodba: od razočaranja lige do prvega naslova
Los Angeles je prvi naslov prvaka osvojil na prav izjemen način, saj je postal prvi 8. nosilec, ki je potal prvak. Sredi sezone je moral predsednik in generalni menedžer kluba Dean Lombardi odpustiti trenerja Terryja Murrayja, na njegovo mesto pa pripeljal Darryla Sutterja. Počasi se je napadu le odprlo in z odlično obrambo in najboljšim vratarjem lige so se Kralji nekako le uvrstili v končnico, kjer so nato z izkupičkom 16-4 po vrsti odpravili 1. nosilca Vancouver, 2. St. Luis in 3. nosilca Zahoda Phoenix. V velikem finalu pa je padel še New Jersey in zabava v "Hockeywoodu" se je začela.

Finale Stanleyjevega pokala 2012 ste "v živo" lahko spremljali tudi na MMC-ju, kjer ste s komentiranjem preganjjali morebitno zaspanost in delili svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa še vedno lahko spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.


1. tretjina - 3:0 (streli 13:4): LA trikrat kaznoval neumnost Bernierja
Silovit začetek Los Angelesa, ki je takoj močno pritisnil, posledica česar je bila tudi izključitev Volčenkova po prekršku nad Kopitarjem, a "ubita" kazen je prebudila tudi New Jersey. Sledil je nov nalet Kraljev, Vragi pa so grozili iz protinapadov, ko je v 10. minuti Steve Bernier za Quickovim golom po nepotrebnem in grobo zbil Roba Scuderija in si prislužil veliko 5-minutno kazen ter predčasno pot v slačilnico. Po dobri minuti izrednega pritiska, je Drew Doughty izigral obrambo in pred vrati našel Dustina Browna, ki je plošček preusmeril v mrežo za 1:0.

Dobro minuto pozneje je kapetan Los Angelesa streljal iz obrata in drugič zadel - no, podroben pregled posnetka je razkril, da je plošček mimo "Martyja" preusmeril Jeff Carter. V ogenj ju je izza gola poslal Mike Richards, ki je bil podajalec že pri prvem golu. Ob koncu dolge petminutne številčne premoči je udarila še naveza iz 3. napada, Dwight King je prodrl po levi pred gol, na desni vratnici pa je Brodeurja tretjič v 4 minutah premagal Trevor Lewis, drugo podajo na tekmi si je pripisal Doughty. Jezni gostje, ki sodnikom očitajo, da so tik pred naletom Bernierja spregledali "boarding" Stolla nad Gionto, so se znašli v veliki "luknji", ob koncu pa jih je zapustila tudi sreča, saj je Eliaš v zadnji minuti zadel vratnico.

2. tretjina - 1:1 (streli 8:6): Carter drugič strelec, Henrique za upanje Vragov
Los Angelesu je šlo vse kot po maslu, New Jerseyja pa se je držala smola - Volčenkov je v obrambi namesto Browna zbil stranskega sodnika Pierra Racicota, Kopitar je za golom pobral plošček, Brown pa je našel ostrostrelca Jeffa Carterja, ki je iz levega kroga z natančnim strelom v levi zgornji kot še četrtič ukanil Brodeurja. Sledila je nova kazen za goste - Salvador je bil zaradi udarca z visoko palico izključen za 2+2 minuti. Sledile so strelske vaje Kingsov, ki pa iz številnih priložnosti vendarle niso zadeli še petič. Ob koncu 2. tretjine so Devilsi le prišli do gola upanja, Adam Henrique je dobil buli s Kopitarjem, nato je streljal Petr Sykora, odbitek pa je mimo Quicka poslal hitri Henrique.

3. tretjina - 2:0 (streli 4:8): Greene postavil piko na i
Kralji so umirili napadalnost Vragov, ob tem pa so bili še nevarnejši iz napadov po dobrem "forčekingu". Frustracije gostov so vse bolj prihajale na plan, zaradi česar je igra postala vse bolj raztrgana. Na obeh straneh je bilo nekaj izključitev, kar pa ni vplivalo na spremembo izida. Devilsi so delovali vse bolj vdani v usodo, Kingsi pa so preudarno igrali do konca. V zaključku je najprej sledil gol Trevorja Lewisa v prazno mrežo New Jerseyja, ki je imel takrat ravno igralca več in je trener DeBoer umaknil Brodeurja na klop, nekaj sekund zatem pa je udaril še trdoživi branilec Matt Greene. 6:1 na 6. tekmi in 4:2 v finalni seriji in Los Angeles je prvič postal prvak lige NHL!

Podelitev Stanleyjevega pokala Los Angeles Kingsom

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA

6. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - v zmagah 4:2
6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Brown 12., Carter 13., Lewis 16., Carter 22., Lewis 56., Greene 56.; Henrique 38.
Obrambe: Quick 17; Brodeur 19.

Los Angeles (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Jonathan Quick (94,6 %; 1,41 GAA)

1. par: Rob Scuderi (0+1) - Drew Doughty (4+12)
2. par: Willie Mitchell (1+2) - Slava Vojnov (1+2)
3. par: Alec Martinez (1+2) - Matt Greene (2+4)

1. napad: Dustin Brown (8+12) - Anže Kopitar (8+12) - Justin Williams (4+11)
2. napad: Dustin Penner (3+7) - Mike Richards (4+11) - Jeff Carter (8+5)
3. napad: Dwight King (5+3) - Jarret Stoll (2+3) - Trevor Lewis (3+5)
4. napad: Simon Gagne (0+0) - Colin Fraser (1+1) - Jordan Nolan (1+1)

New Jersey (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Martin Brodeur (91,7%; 2,12 GAA)

1. par: Bryce Salvador (4+10) - Anton Volčenkov (1+1)
2. par: Andy Greene (0+2) - Mark Fayne (0+3)
3. par: Henrik Tallinder (0+0) - Marek Židlicky (1+7)

1. napad: Zach Parise (8+7) - Travis Zajac (7+6) - Ilja Kovaljčuk (8+11)
2. napad: Petr Sykora (2+3) - Patrik Eliaš (5+3) - Dainius Zubrus (3+7)
3. napad: Aleksej Ponikarovski (1+7) - Adam Henrique (5+8) - David Clarkson (3+9)
4. napad: Ryan Carter (4+2) - Stephen Gionta (3+4) - Steve Bernier (2+4)

Igrali so na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Los Angeles - New Jersey 6:1

Kopitarjeva podaja pri golu za 4:0


Prvi gol 6. tekme: kapetan Brown

Prelomni trenutek zadnje tekme: grob nalet Bernierja na Scuderija


1. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:2 (0:1; 1:0, 0:0) v podaljšku
Volčenkov 38.; Fraser 10., Kopitar 69.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

2. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:2
1:2 (0:1, 0:0, 1:0)
Carter 43.; Doughty 8., Carter 74.
Obrambe: Brodeur 30; Quick 32.

3. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:0
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Martinez 26., Kopitar 37., Carter 45., Williams 47. (podaja Kopitar)
Obrambe: Quick 22; Brodeur 17

4. tekma:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 3:1
1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Doughty 49.; Eliaš 48., Henrique 56., Kovaljčuk 60.
Obrambe: Quick 21; Brodeur 21.

5. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 2:3
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Parise 13., Salvador 30.; Williams 24.
Obrambe: Brodeur 25; Quick 17.

Neverjetno. Toliko smo prestali skozi sezono. Res je dobro biti prvak! Počutim se tako ponižnega. Užival sem vsako sekundo tega čudovitega potovanja!

Anže Kopitar po osvojitvi Stanleyjevega pokala
Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal