Slovenija premore le malo tako vrhunskih talentov, kot je Anže Kopitar. Foto:
Slovenija premore le malo tako vrhunskih talentov, kot je Anže Kopitar. Foto:
Anže Kopitar
Letos je kot prvi slovenski profesionalni športnik v ZDA zaigral na tekmi vseh zvezd.
Anže Kopitar
Letos se je nekoliko izboljšal tudi pri sodniških metih. Lani je dobil 46,1 odstotka vseh dvobojev, letos pa 49,2.
Matjaž in Anže Kopitar
Letos se mu je pridružila cela družina. Brat Gašper igra za eno izmed mlajših selekcij, med pomočniki trenerjev mlajših selekcij pa deluje tudi njegov oče Matjaž. Foto: www.nhl.com

20-letni slovenski as je v uvodni sezoni dosegel 61 točk, temu izkupičku pa je letos na desetih tekmah več dodal še 16 točk. Njegov Los Angeles se podobno kot lani ni uspel prebiti v končnico. Kralji so v primerjavi z lansko sezono, ko so bili 28. v ligi, sicer dosegli pet zmag več, a vseeno skupaj s Tampo Bay končali na zadnjem mestu 30-članske lige.

Uvodno sezono tretji med novinci
Oglejmo si natančneje statistično primerjavo med sezonama. 61 točk (20 zadetkov in 41 podaj) je lani pomenilo 70. mesto v absolutni konkurenci. Lani je bil najbolj učinkovit Sidney Crosby, ki je dosegel skoraj dvakrat več točk (120). Med novinci je Kopitar zasedel tretje mesto, več točk sta dosegla le Jevgenij Malkin (85) in Paul Stastny (78).

Od lanskih novincev boljši le Malkin
Letošnjih 77 točk (32 zadetkov in 45 podaj) je Kopitarja na absolutni lestvici popeljalo mnogo više, saj je bil 23. najbolj učinkovit igralec. Na sam vrh se je zasidral Aleksander Ovečkin (112), lanski kralj Crosby je zaradi poškodbe moral izpustiti kar 29 tekem in je redni del sezone končal z 72 točkami. Če Kopitarja primerjamo z igralci, ki so drugo leto zaigrali v najelitnejši hokejski ligi na svetu, je pred njim le Malkin (106).

Najboljši v generaciji 1987
Ko pa upoštevamo zgolj faktor starosti, pa vidimo, da je med igralci, ki so bili rojeni leta 1987 ali kasneje, najboljši prav Kopitar. Za njim je zaostal tudi Crosby, ki ga je poškodba prikovala na 31. mesto v absolutni konkurenci.

Osmi med igralci, ki so ostali brez končnice
Ljubitelji hokeja pogosto poudarjajo, da bi bil izkupiček 20-letnega Hrušičana v bolj konkurenčem moštvu najbrž za nekaj točk višji. Če upoštevamo le konkurenco 14 ekip, ki se letos niso uvrstile v končnico, Kopitar zaseda visoko osmo mesto. Med temi hokejisti je najboljši Vincent Lecavalier (Tampa Bay), ki je z 92 točkami sicer sedmi.

- Največ zadetkov je dosegel februarja (8), najmanj septembra (0), ko je igral le dve tekmi v Londonu.
- Največ podaj je dosegel decembra (11), najmanj aprila (1).
- V prvi in drugi tretjini je dal 9 golov, v zadnji 13, enega pa v podaljšku
- V drugi tretjini je zbral 23 podaj, v prvi 12 in v tretji 10.
- Izkoristek strelov na domačih tekmah ima 20,6 odstotka, v gosteh pa 11,1.

Močno dvignil izkoristek strelov
Eden od razlogov za boljšo sezono gre iskati predvsem v realizaciji strelov. Lani je 10,3 odstotka vseh njegovih strelov končalo v mreži, letos pa je ta odstotek dvignil na 15,9, s čimer je dosegel kar 12 zadetkov več. Njegov izkoristek je nekoliko boljši od prvega strelca lige Aleksandra Ovečkina (14,6 odstotka in 65 zadetkov), a taktika Washingtona povsem temelji v igri na Ovečkina, ki je v rednem delu sezone na gol streljal 446-krat (Kopitar 201-krat), kar pomeni neverjetnih 88 strelov več kot drugi v tej statistiki Henrik Zetterberg (Detroit).

Prvi med Kralji - letos na tekmi vseh zvezd
Dvig statističnih kazalcev pa gre pripisati tudi boljši telesni pripravi, ki zahteva naporen ritem tekem, saj je v dobrih šestih mesecih potrebno odigrati 82 tekem. Kopitar je bil poleg Patricka O'Sullivana, Lubomira Visnovskega in Michala Handzusa edini, ki je za Kralje odigral vseh 82 tekem. Konstantna forma je zaslužna, da je v svoji ekipi dosegel največ točk (drugi Aleksander Frolov jih je dosegel 10 manj), največ podaj (Frolov eno manj), v zadetkih pa je bil z enim več boljši le Dustin Brown (33). Zato ni čudno, da je bil edini član Los Angelesa, ki je letos zaigral na tekmi vseh zvezd.

Anže Kopitar je v dveh sezonah 17-krat izvajal kazenski strel in zadel osemkrat. Desno si poglejte, kako je letos mojstrsko zadel proti Minnesoti.





Kaj ga čaka v prihodnosti?
Njegove dosežke v prihodnosti je težko napovedovati. A glede na njegov izjemen talent, marljivost, prizadevnost in ambicije, ne gre dvomiti, da bo Kopitar v prihodnji sezoni skušal še izboljšati svoje letošnje dosežke. Pri tej enačbi ne gre pozabiti na zdravje ter na vpliv njegove ekipe, ki je letos resda najslabša, a številni mladi igralci (nekateri se še kalijo v nižjih ligah) bi lahko v dveh sezonah le zmogli Kralje pripeljati do končnice.

Slavko Jerič