Bodo Kralji še četrtič v letošnji končnici povedli s 3:0 ali pa se bodo Vragi vrnili v finale? Po letu 2000 je vsak prvak z Vzhoda za naslov potreboval sedem tekem. Foto: Reuters
Bodo Kralji še četrtič v letošnji končnici povedli s 3:0 ali pa se bodo Vragi vrnili v finale? Po letu 2000 je vsak prvak z Vzhoda za naslov potreboval sedem tekem. Foto: Reuters
Drew Doughty,
"Jet lag" je adut prvakov Zahoda. Dolgih potovanj vajeni Los Angeles je po 2. tekmi takoj zapustil vzhodno obalo in poletel domov na zahodno obalo ZDA, igralci pa so do postelj prišli ob pol petih zjutraj. Na drugi strani se je New Jersey prvič po 1. krogu in 7. tekmi s Florido usedel na letalo, a v nedeljo zjutraj. Tretja tekma bo odigrana ob 5. uri popoldne po pacifiškem času (ob 2. uri zjutraj po slovenskem). Foto: Reuters
Jonathan Quick in Zach Parise
Nagrad Conn Smythe za najkoristnejšega igralca končnice je že na pol v rokah vratarja LA-ja Jonathana Quicka, ki je do zdaj na 16 tekmah prejel le 24 golov. V moderni zgodovini jih je na poti do naslova najmanj prejel Martin Brodeur - 34 golov leta 1995, seveda z New Jerseyjem. Foto: Reuters
Ryan Carter in Stephen Gionta
Četrti napad Devilsov Carter - Gionta - Bernier je sicer zadel za izenačenje na 2. tekmi, a je bil hkrati tudi na ledu ob obeh golih Kingsov. Foto: Reuters
Martin Brodeur
40-letni Martin Brodeur, živa vratarska hokejska legenda, je bil na prvih dveh tekmah najboljši Vrag, a kaj ko golov še ne more zabijati. Morda pa bo "tretji branilec" prispeval kakšno podajo - v končnici jih je zbral že štiri. Foto: Reuters
Kopitar dve zmagi oddaljen od "Staneta"

"Obe moštvi sta tukaj v finalu zaradi sistema, discipline in majhnih stvari. Zdaj lahko pričakujete samo še več sistema, discipline in majhnih stvari," trener LA-ja Darryl Sutter napoveduje za 3. tekmo finala Stanleyjevega pokala, v katerem njegovo moštvo vodi z 2:0 v zmagah, za osvojitev naslova prvaka Lige NHL pa potrebujejo samo še dve zmagi.

Majhna prednost prinesla veliko vodstvo
Kralji imajo boljšega vratarja (Jonathan Quick), boljšega udarnega branilca (Drew Doughty) in boljšega vsestranskega napadalca (Anže Kopitar), a vseeno so imeli Vragi na obeh tekmah vse možnosti za zmago. Prvo tekmo v Newarku je v 69. minuti gostom zasluženo priigral Kopitar, medtem ko so se Kingsi na drugi tekmi pobrali v podaljšku in jo v 74. minuti dobili po zaslugi Jeffa Carterja.

Razliko naredila gola udarnih napadalcev
Ravno gola igralcev št. 11 in št. 77 v belo-črnih dresih sta tudi glavna razlika v seriji: oboji so dobili gol 4. napada in zadetek branilca, a pri New Jerseyju sta zatajila prva dva napada, medtem ko sta pri Los Angelesu udarna napada odločila podaljška. Zdaj je trener Devilsov Peter DeBoer premešal prve tri napade in znova združil prva zvezdnika Zacha Pariseja in Iljo Kovaljčuka v 1. napadu.
Bo igra z igralcem več le stekla?
"Naš 'power-play' je sramoten,"
je bil po 2. tekmi Kovaljčuk (brez točke v finalni seriji) samokritičen do svojega glavnega orožja, saj je v končnici 5 od 7 golov dosegel ob številčni prednosti Devilsov. New Jersey je zapravil vseh 6 izključitev Los Angelesa, ta pa s svojim katastrofalnim PP-jem pričakovano ni unovčil samo 3 kazni nasprotnikov. Komur bi igra z igralcem več stekla, bi si priigral izredno prednost, a kaj ko sta tu dva izjemna "penalty-killa".
Forčeking in igra s 4 napadi
Igra obeh moštev še naprej ostaja izredno podobna: oboji ves čas igrajo z vsemi igralci štirih napadov, glavni igralni načrt pa je globoko in agresivno pokrivanje. Kralji so boljši pri "sesedanju" pred vrati, ko se vseh 5 igralcev postavi pred Quicka in dopušča Vragom večinoma le strele od zunaj in s strani. Prednost Devilsov je vratar Martin Brodeur, ki s svojim obvladovanjem ploščka igra vlogo tretjega branilca, s čimer nadomešča manko pravega 1. ofenzivnega branilca, kot je Drew Dougthy.

Za Vrage usodne slabo izvedene menjave
Pomembna razlika, ki se je na obeh tekmah v Prudential Centru tudi izkazala za ključno, pa je hitrejši prehod Kraljev v napad. Pri obeh usodnih golih so Vragi slabo menjali oz. pri tem niso poslali ploščka globoko za vrata nasprotnikov. Iz tega sta se rodila tako solo Kopitarja kot Carterjev prodor okoli gola.

Samo šest golov v 143 minutah hokejske igre nakazuje, da do konca finalne serije veliko golov ne bomo videli, a vseeno tukaj ne gre za slab hokej, kjer se plošček samo nabija in se nato bori zanj ob ogradah. Gre preprosto za to, da dve najboljši moštvi Lige NHL izničujeta prednost drugo drugemu, pri čemer se oboji vseskozi borijo za pobudo na ledu.

Strašenje s statistikami Devilsov ne gane
"Verjamemo, da moramo dobiti eno tekmo, in serija bo imela povsem drugačen potek. Vem, da boste mediji strašili s statistikami, češ da je nemogoče preplezati to goro," je prepričan trener DeBoer in meni, da so njegovi varovanci sposobni dobiti štiri od naslednjih petih tekem. New Jersey je zaostajal v prav vseh serijah, največ v 1. krogu, ko je Florida vodila s 3:2 v zmagah.

Kapetan Parise se zaveda, da si zaostanka z 0:3, kolikor so po treh tekmah zaostajali vsi dozdajšnji tekmeci LA-ja, ne morejo privoščiti. "Moramo biti pripravljeni. Smo v težkem položaju, a na tej tekmi moramo res pokazati najboljšo igro v seriji. Čutimo, da čeprav nismo bili najboljši, smo vseskozi imeli možnosti. Lahko bi bilo 1:1 ali pa celo 2:0 za nas," razmišlja pred prvo tekmo v Staples Centru kapetan gostov.

Nov poraz bi zahteval "vražji" podvig
Po zaostanku z 0:3 se je v zgodovini final Stanleyjevega pokala vrnil le Toronto leta 1942. Isti Toronto in Montreal (1966) sta tudi edina izmed 11 primerov v bogati zgodovini Lige NHL, ki jima je uspelo osvojiti naslova prvaka, potem ko sta izgubila uvodni tekmi finalne serije na domačem ledu, pri čemer je bil obakrat osmoljenec Detroit. Ko sta šli prvi tekmi v podaljšek, se je to zgodilo prvič po 61 letih. Leta 1951 sta Montreal in Toronto na vsaki tekmi igrala podaljške, Canadiensi pa so slavili s 4:1.

"Kopi": Zaigrati tako odločeno kot oni
"Očitno smo zdaj v precej dobrem položaju in želimo posel zaključiti zdaj in doma. Moramo biti pripravljeni, ker so zdaj obupano moštvo. Zaigrati moramo s prav takšno odločenostjo kot bodo oni,"
je v nedeljo po prihodu v Los Angeles dejal Kopitar, ki se dobro zaveda, da je do vodstva v seriji lahko priti, veliko težje pa do 4. zmage.

Ob rekordnih 10 zmagah "playoff" v gosteh in skupnem izkupičku 14-2 v letošnji končnici kapetan LA-ja Dustina Browna točno ve, česa si želi on, soigralci, vodstvo kluba in dolga leta trpeči navijači. "Rekordi so smetana na torti, toda na koncu dneva si želimo samo torte," je poudaril Brown, ki ga samo dve zmagi ločita od tega, da kot drugi ameriški kapetan dvigne Stanleyjev pokal. Bo Kraljem to uspelo že kar pred domačimi navijači v Staples Centru?

Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane. Čez 3. tekmo, ki bo nocoj, vas bo vodil Slavko Jerič.


3. tekma, torek ob 2.00:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6) - 2:0

4. tekma, četrtek ob 2.00:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6)

V odebeljenem tisku izid serije. Termini morebitnih tekem: 5. tekma - 9. junija, 6. tekma - 11. junija in 7. tekma - 13. junija. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Kopitar dve zmagi oddaljen od "Staneta"