Anže Kopitar je s 7. golom končnice postal veliki junak podaljška 1. tekme finala Stanleyjevega pokala 2012. Takole je ukanil velikega Martina Brodeurja. Foto: Reuters
Anže Kopitar je s 7. golom končnice postal veliki junak podaljška 1. tekme finala Stanleyjevega pokala 2012. Takole je ukanil velikega Martina Brodeurja. Foto: Reuters

Hvala Slovenija, ker si nam dala Anžeta Kopitarja in ga blagoslovila s sladkimi, sladkimi rokami.

Uradna stran Los Angeles Kingsov
Anžetov gol še iz drugega zornega kota. Foto: Reuters

Statistika Anžeta Kopitarja na 1. tekmi: Gol, +1, 4 streli v okvir, 1 blokiran, 2 strela mimo, 4 naleti, buliji 14-10 v 29 izmenah za 22:01 igre.

In prvi krik veselja! Foto: Reuters
Kralji so po tem zadetku dosegli že 11. zaporedno gostujočo zmago v končnici. Foto: Reuters

Zmage si nocoj nismo zaslužili. Če bi zmagali, bi jim to tekmo izmaknili.

Priznanje Patrika Eliaša, da je bil Los Angeles na 1. tekmi finala boljši.
Hvala Slovenija za Anžeta Kopitarja, so zapisali na uradni spletni strani Los Angeles Kingsov. Foto: Reuters
Gol in izjava Anžeta Kopitarja
Hrušica bedela, Kopitar vse poplačal

"Videl sem Browna ob ogradi in Williamsa, zato sem si rekel, da grem za vsak primer malo naprej. Brodeur je svetovni vratar, a nocoj sem bil jaz uspešnejši," je veliki junak večera Kopitar povedal takoj po zmagovitem golu za 2:1, s čimer je Los Angeles povedel v velikem finalu Lige NHL z 1:0 v zmagah.

Druga Kopijeva lekcija Brodeurju
24-letni Hrušičan se je moral o zlatem golu razgovoriti še na novinarski konferenci. "Zadel sem s forhendom," je moral slovenski mojster popraviti novinarje, ki niso mogli slediti njegovemu triku"vija-vaja". "Izjemen občutek. Vsakokrat ko imaš priložnost, da odločiš podaljšek in se pri tem soočiš z vrhunskim vratarjem, je to res nekaj posebnega. Videl sem borbo ob ogradi, zato sem šel proti sredini. Ne vem, če me je Justin Williams slišal, samo podal mi je točno na palico. Ko sem prišel pred Brodeurja, je najverjetneje pomislil na tisti "shootout" gol izpred let, pa sem se odločil, da malo pomešam vrstni red preigravanja," je zmagovito potezo opisal "Kopi", s katero je 40-letnemu Brodeurju zagrenil jubilejno 200. tekmo v končnicah.

Kralji zabili vse gole, tudi za New Jersey
Redni del se je končal z 1:1, v 1. tretjini je zadel center 4. napada gostov Colin Fraser, gostitelji pa so do izenačenja prišli v 38. minuti po "avtogolu" Slave Vojnova, od katerega se je plošček odbil v mrežo, potem ko je strel sprožil Anton Volčenkov. Skupno je bilo v 60 sproženih le 37 strelov v okvir vrat, na koncu je bilo 25:17 za Kalifonijce.

Kralji so dobili tudi deveto gostujočo tekmo v letošnji končnici, s čimer so le še utrdili svoj rekord 11 zaporednih "playoff" zmag v gosteh (2 sta še iz lanske končnice). Los Angeles je predtem dobil oba podaljška v letošnji končnici, New Jersey pa je od petih izgubil le enega.

Bodo Vragi v nedeljo izenačili?
Odkar so leta daljnega leta 1939 v finalu uvedli igranje na štiri zmage, je od 72 prvakov Lige NHL kar 55 dobilo uvodno tekmo finala Stanleyjevega pokala. Kopitar je drugič v karieri odločil tekmo v končnici - prvič mu je to uspelo pred dvema letoma na 2. tekmi serije proti Vancouvru. Druga finalna tekma bo na sporedu v nedeljo ob 2. uri zjutraj po slovenskem času, tako kot prva bo tudi druga potekala v Prudential Centru v Newarku, domovanju New Jerseyja.

1. tretjina (streli: 5:5): Rja, živčnost in forčeking
Slovenski zvezdnik Anže Kopitar je začel tekmo z bojem za prvi "puck" proti Travisu Zajacu, ki je dobil uvodni sodniški met. Po 10 minutah in le po enem strelu v okvir vrat na obeh straneh je "forčeking" gostov obrodil sadove: 4. napad Kingsov je zadel proti 1. napadu Devilsov - prvi gol v končnici zabil Colin Fraser, izza gola mu je podal Jordan Nolan. Do konca tretjine je LA "ubil" kazen kapetana Browna, pri čemer je zablestel vratar Quick, v zadnjih minutah je najlepši priložnosti za Devilse imel Clarkson, ki je dvakrat zgrešil odprt gol.

2. tretjina (streli 4:9): Jalova pobuda gostov, "avtogol" Vojnova
Kopitarjev napad pritisnil na začetku, nekajkrat vroče pred Martyjem Brodeurjem, a obramba Vragov dobro blokira poskuse strelov. Zatem se začne stopnjevati fizična plat dvoboja: Zubrus povozil Carterja, Brown nato zbije Clarksona. Pobuda ostala v rokah Kalifornijcev, ki pa tega niso izkoristili. Potem ko so oboji izničili po eno kazen, je New Jersey do prvega strela v okvir Quickovih vrat prišel šele v 15. minuti tretjine! Sledilo je nekaj zmedenih posredovanj Kraljev, kar so Vragi kaznovali z izenačenjem. Anton Volčenkov je streljal z modre črte, plošček se je od Quicka odbil naravnost v Slavo Vojnova, ki se je zapletel z Eliašom, od ruskega branilca pa v gol za 1:1.

3. tretjina (streli 7:8): Razburljivo na obeh straneh, a brez gola
New Jersey je prevzel pobudo in pritiska proti vratom Quicka, kjer je v 44. minuti izbruhnil kaos, ob katerem se je zatresla mreža Kingsov. Gol Devilsov je bil hitro in upravičeno razveljavljen, saj je kapetan Parise plošček čez črto namerno potistnil z roko. Tokrat Kralji potrebovali 9 minut za prvi strel proti Brodeurjevim vratom - delo 4. napada. Po protinapadu Vragov je branilec Fayne v 50. minuti zgrešil skoraj povsem prazna vrata. Sledila je zvezdniška minuta Brodeurja - 3 obrambe v enem napadu, Doughty imel zmago na palici.
1. podaljšek (streli 2:3): Kopitar ugnal živo legendo
Vragi so pretili, prebudil se je tudi Kovaljčuk, a ravno pretirani pritisk je nato pokopal gostitelje. Anže Kopitar je spretno prežal na protinapad, kar je opazil Justin Williams. Po izredni podaji se je "Kopi" znašel v soloprodoru proti Martyju Brodeurju, katerega je najprej "zamrznil", nato pa še premagal s" forhendom".

Vabljeni k branju:
- Napoved in pregled obeh moštev
- Pod lupo: Statistični sladkorčki pred finalom
- "Prekletstvo palice" iz leta 1993
- Vihrava sezona LA Kingsov
Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. pod oznako #stane


FINALE STANLEYJEVEGA POKALA

1. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:2 (0:1; 1:0, 0:0)
Volčenkov 38.; Fraser 10., Kopitar 69.

Mojstrovina Kopitarja proti Brodeurju

Vodilni gol Colina Fraserja

Izenačenje Volčenka ob pomoči Vojnova

Vrhunci tekme New Jersey - Los Angeles 1:2

New Jersey (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Martin Brodeur (92,3%; 2,02 GAA)

1. par: Bryce Salvador (3+8) - Marek Židlicky (1+7)
2. par: Andy Greene (0+1) - Mark Fayne (0+3)
3. par: Anton Volčenkov (1+1) - Peter Harrold (0+4)

1. napad: Zach Parise (7+7) - Travis Zajac (7+5) - Dainius Zubrus (3+6)
2. napad: Aleksej Ponikarovski (1+5) - Adam Henrique (3+8) - Ilja Kovaljčuk (7+11)
3. napad: Patrik Eliaš (4+3) - Jacob Josefson (0+1) - David Clarkson (3+8)
4. napad: Ryan Carter (4+2) - Stephen Gionta (3+4) - Steve Bernier (2+4)

Los Angeles (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Jonathan Quick (94,6%; 1,49 GAA)

1. par: Rob Scuderi (0+1) - Drew Doughty (2+9)
2. par: Willie Mitchell (1+1) - Slava Vojnov (1+2)
3. par: Alec Martinez (0+1) - Matt Greene (1+3)

1. napad: Dustin Brown (7+9) - Anže Kopitar (7+9) - Justin Williams (2+10)
2. napad: Dustin Penner (3+7) - Mike Richards (4+7) - Jeff Carter (4+5)
3. napad: Dwight King (5+0) - Jarret Stoll (2+2) - Trevor Lewis (1+5)
4. napad: Brad Richardson (1+0) - Colin Fraser (1+1) - Jordan Nolan (1+1)


2. tekma, nedelja ob 2.00:

NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8)

3. tekma, torek, 5. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6)

4. tekma, četrtek, 7. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6)

Termini morebitnih tekem: 5. tekma - 9. junija, 6. tekma - 11. junija in 7. tekma - 13. junija. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Hvala Slovenija, ker si nam dala Anžeta Kopitarja in ga blagoslovila s sladkimi, sladkimi rokami.

Uradna stran Los Angeles Kingsov

Statistika Anžeta Kopitarja na 1. tekmi: Gol, +1, 4 streli v okvir, 1 blokiran, 2 strela mimo, 4 naleti, buliji 14-10 v 29 izmenah za 22:01 igre.

Zmage si nocoj nismo zaslužili. Če bi zmagali, bi jim to tekmo izmaknili.

Priznanje Patrika Eliaša, da je bil Los Angeles na 1. tekmi finala boljši.
Gol in izjava Anžeta Kopitarja
Hrušica bedela, Kopitar vse poplačal