Matjaž Kopitar in Nik Zupančič sta uspešno vodila slovenske hokejiste. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar in Nik Zupančič sta uspešno vodila slovenske hokejiste. Foto: www.alesfevzer.com

52-letni Kopitar, ki je v dresu Jesenic blestel v jugoslovanski ligi in bil tudi junak finalnih tekem proti Olimpiji na začetku samostojne Slovenije, je 12. decembra 2010 prvič zasedel mesto selektorja slovenske reprezentance, kjer je zamenjal Johna Harringtona.

Rise je trikrat vodil v elitni diviziji, v letih 2011, 2013 in 2015 mu ni uspelo zagotoviti obstanka. V letih 2012 in 2014 se mu je na prvenstvih divizije I uspelo prebiti nazaj med najboljše.

Največji uspeh je bila uvrstitev na olimpijske igre leta 2014 v Sočiju, kjer so Slovenci navdušili in se prebili vse do četrtfinala. Takoj po koncu svetovnega prvenstva leta 2015 v Ostravi in izpadu iz elitne divizije je nepreklicno odstopil. Nasledil ga je njegov takratni pomočnik Nik Zupančič, ki je vodil rise do lani, v zadnji sezoni pa je bil pomočnik Karija Savolainena. Kopitar je kot trener delal v Švici, zdaj pa je del strokovnega štaba mlajših selekcij ekipe NHL Los Angeles Kings.
Predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec je sicer že v sredino na skupščini dejal, da se pogovarjajo s Kopitarjem. Rise aprila 2019 čaka nov poskus vrnitve med elito na prvenstvu v Astani.